nwindows8

Windows 8 ve 10: USB Başlatma Anahtar Disketi Oluşturmak (SysKey)

Windows 8 ve 10'da bilgisayarı kilitlemek için bir Başlatma anahtarı disketini nasıl oluşturursunuz?

Windows kullanıcı parolalarını Security Accounts Manager (SAM) adı verilen bir veri tabanında saklar. (Windows Hesap Veritabanı) Bu veri tabanı şifrelenir ve bu şifrelemeyi çözecek hash fonksiyonu yerel olarak olarak depolanır. Ancak bu yerel depolama kulanıcı parolalarının manipule edilmesini ve hesap güvenliğinin tehlikeye atılmasını kolaylaştırır.

Microsoft bu yüzden Windows NT 4.0 (SP3)'ten bu yana piyasaya çıkan Windows sürümlerine SysKey (SAM Kilitleme Aracı) adında bir aracı entegre etti. Bu araç sayesinde veri tabanı şifresini yerel olarak depolamak yerine siz girebilirsiniz veya bir Başlatma anahtar disketi oluşturarak bilgisayarın bu şifre girilmeden ya da disket takılmadan açılmamasını sağlayabilirsiniz.

Bu yazıda Başlatma anahtar disketini nsıl oluşturacağınızı anlatacağım... Başlatma Parolası için ise Bkz. Bilgisayarı bir Başlatma Parolası ile Korumak (SysKey) 


  • Başlatma anahtar disketi kullanıcı parolanızın yerini almaz. Sadece oturum açma ekranına ulaşmanızın önüne bir engel koyar. Bu engeli geçtiğinizde oturum açma ekranında kullanıcı parolanızı yine gireceksiniz.
  • Başlatma anahtar disketi oluşturduğunuzda Windows bu disket bilgisayara iliştirilmediği sürece açılmaz. 
  • Başlatma anahtar disketi, Windows'u sadece önyükleme esnasında kilitler. (Yeniden başlatma veya kapalı bilgisayarı açma) Diğer durumlarda (Kilitleme, Kullanıcı değiştirme veya oturumu kapatıp açma) koruma sağlamaz/Devreye girmez.
  • Başlatma anahtar disketi sadece bilgisayarı başlatırken bilgisayara ilişik olmalıdır. Kullanıcı şifrenizi girip oturum açtıktan sonra çıkarabilirsiniz.
  • Başlatma anahtar disketi olarak kullandığınız USB flash sürücüyü normal olarak başka işleriniz için kullanabilirsiniz. Ancak kesinlikle StartKey.Key adındaki dosyayı silmemelisiniz. StartKey.Key dosyasını siler ya da bunun depolandığı USB flash sürücü bozulur veya kaybolursa Windows'u artık açamazsınız. Bu yüzden Başlatma anahtar disketi oluştruduktan sonra StartKey.Key dosyasını başka yerlere de yedekleyin. (Tercihen Bulut'a) Uyarıldınız!!
  • Bilgisayarınızda birden fazla kullanıcı varsa onların da Başlatma anahtar disketi oluşturduğundan emin olun. Diğer taktirde sizin Başlatma anahtar disketiniz olmadan Windows'ta oturum açamayacaklardır.
Başlatma anahtar disketi (SysKey)



Başlatma anahtar disketinin çalışma prensibi

Başlatma anahtar disketini oluşturmak ve etkinleştirmek için;


1- İlk olarak kullanacağınız USB flash sürücüye A harfini atamamız gerekiyor. Bunun için;

  1. USB flash sürücüyü bilgisayara iliştirin.
  2. Yönetimsel Araçlar Menüsü'nü açın ve Disk Yönetimi'ne tıklatın.
  3. Disk Yönetimi'nde USB flash sürücünüze sağ tıklatın ardından Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir'e tıklatın ve A harfini seçip (Uyarılara  aldırmadan) gereken onayları verin.
  4. 2. adıma geçin. (USB flash sürücü bilgisayara takılı kalsın)


2- Çalıştır'ı açın ve syskey yazıp Enter'a basın.

3- Açılan SysKey penceresinde Güncelleştir butonuna tıklatın.


4- Başlangıç Anahtarını Diskette Sakla seçeneğini işaretleyin ve Tamam'a tıklatın.


5- USB flash sürücünüz takılı olsa bile alttaki uyarıyı alacaksınız Tamam'a tıklatarak geçin.


6- Tamam'a tıklatın.


7- Tamam'a tıklatın.


8- Artık bilgisayarınız bu USB flash sürücü olmadan açılmayacak.

Başlatma anahtar disketini devre dışı bırakmak için;



Başlamadan önce Başlatma anahtar disketini bilgisayara iliştirin. Eğer iliştirmezseniz alttaki hatayı alırsınız ve devre dışı bırakamazsınız.


9-  2...4 adımlarını tekrarlayın ancak 4. adımda, Başlangıç Anahtarını Diskette Sakla seçeneği yerine Başlangıç Anahtarını Yerel Olarak Sakla seçeneğini işaretleyin ve ardından gereken onayları verin. Hepsi bu...


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item