nwindows8

DNS önbelleğini temizlemek

Windows 7, Windows 8 ve Windows 10: DNS önbelleğini temizlemek

DNS önbelleğini temizlemek, DNS'nin önbellekte depolanan bilgileri kullanmak yerine DNS sunucusuna sorgu göndermesine neden olur. Yönettiğiniz web sitelerinde değişiklik yaparken ya da yazdığınız web adresinin doğru olduğunu bildiğinizde yinelen hatalar alıyorsanız, DNS önbelleğini temizlemek isteyebilirsiniz.

Geniş bilgi için Bkz. DNS, VPN, PROXY ve HOST dosyası nedir? | Artıları eksileri...


DNS (Etki Alanı Adı Sistemi) nedir?

Web sitelerinin Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyicisi (URL) denilen bir kolay adresi ve bir IP adresi vardır. Kullanıcılar web sitelerini bulmak için URL'leri, bilgisayarlar ise IP adreslerini kullanır. DNS, URL'leri IP adreslerine dönüştürür (veya tam tersi). Örneğin, web tarayıcınızdaki adres çubuğuna www.enpedi.com yazdığınızda, bilgisayarınız DNS sunucusuna bir istek gönderir. DNS sunucusu URL'yi IP adresine dönüştürerek bilgisayarınızın enpedi'yi bulabilmesini sağlar.

DNS önbelleği nedir?

Web tarayıcınıza web adresi yazıp, sonra ENTER tuşuna bastığınızda, DNS sunucusuna sorgu gönderirsiniz. Sorgu başarılı olduğunda istediğiniz web sitesi açılır; başarılı değilse bir hata iletisi görürsünüz. Bu başarılı ve başarısız sorguların kaydı, bilgisayarınızda DNS önbelleği denilen geçici bir depolama konumunda depolanır. DNS, DNS sunucusuna sorgu göndermeden önce mutlaka önbelleği denetler ve sorguyla eşleşen bir kayıt bulursa, sunucuya sorgu göndermek yerine bu kaydı kullanır. Bu, sorgu işlemlerini hızlandırır, ağ ve Internet trafiğini azaltır.

DNS önbelleğini nasıl temizlerim?

DNS önbelleğini temizlemek, DNS'nin önbellekte depolanan bilgileri kullanmak yerine DNS sunucusuna sorgu göndermesine neden olur. Yazdığınız web adresi doğru olduğu halde sürekli hata alıyorsanız, DNS önbelleğini temizlemek isteyebilirsiniz.

I. YOL: Elle


1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

2- Komut İstemcisi'ne şu komutu girin ve Enter'a basın: ipconfig /flushdns

3- Eğer Successfully flushed the DNS Resolver Cache yanıtı alırsanız işlem başarı ile tamamlanmış demektir. Eğer hata mesajı alırsanız 2. adımı tekrar uygulayın.


4- Şimdi değişikliklerin tam anlamı ile uygulanabilmesi için DNS İstemcisi Hizmeti'ni yeniden başlatmamız gerekiyor. Bunun için net stop dnscache komutunu yazıp Enter'a basın ve hizmeti durdurun.

5- Hizmet durdurulduktan sonra net start dnscache komutunu yazıp Enter'a basın ve hizmeti başlatın.


II. YOL: Bir Komut Dosyası ile


1- Buradan DNS önbelleğini temizle.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan DNS önbelleğini temizle.vbs komut dosyasını çift tıklatarak gereken onayları verin.


Eğer isterseniz DNS önbelleğini temizle.vbs komut dosyasını arka planda bir lokasyona (Örneğin Belgelerim) taşıyabilir ve oradan kısayol oluştyurabilirsiniz. Bu kısayola bir simge atama şansı verdiğinden daha estetik görünecektir. 


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item