nwindows8

Windows 8 ve 10: Bilgisayarı bir Başlatma Parolası ile Korumak (SysKey)

Windows 8 ve 10'da bilgisayarı kilitlemek için bir başlatma parolasını nasıl oluşturursunuz?

Windows kullanıcı parolalarını Security Accounts Manager (SAM) adı verilen bir veri tabanında saklar. (Windows Hesap Veritabanı) Bu veri tabanı şifrelenir ve bu şifrelemeyi çözecek hash fonksiyonu yerel olarak olarak depolanır. Ancak bu yerel depolama kulanıcı parolalarının manipule edilmesini ve hesap güvenliğinin tehlikeye atılmasını kolaylaştırır.

Microsoft bu yüzden Windows NT 4.0 (SP3)'ten bu yana piyasaya çıkan Windows sürümlerine SysKey (SAM Kilitleme Aracı) adında bir aracı entegre etti. Bu araç sayesinde veri tabanı şifresini yerel olarak depolamak yerine siz girebilirsiniz veya bir Başlatma anahtar disketi oluşturarak bilgisayarın bu şifre girilmeden ya da disket takılmadan açılmamasını sağlayabilirsiniz.

Bu yazıda Başlatma parolasını nasıl oluşturacağınızı anlatacağım...  Başlatma Anahtar Disketi için ise Bkz. USB Başlatma Anahtar Disketi Oluşturmak (SysKey)



  • Başlatma parolasını unutursanız bilgisayarı açamazsınız. Uyarıldınız!!!
  • Başlatma parolası kullanıcı parolanız ile aynı şey değildir.
  • Başlatma parolasını girmeden kullanıcı oturum açma ekranına ulaşamazsınız. Başlatma parolanızı girdiğinizde oturum açma ekranı açılır ardından kullanıcı hesabı parolanızı girerek oturum açabilirsiniz.
  • Başlatma parolası oluşturduğunuz bir tarihten öncesine ait bir Sistem Geri Yükleme noktasına Sistem Geri Yükleme yaparsanız Başlatma parolası iptal olur.

Başlatma parolası (SysKey)


Windows 8: Başlatma parolasının çalışma prensibi


Windows 10: Başlatma parolasının çalışma prensibi

Başlatma parolası oluşturmak ve etkinleştirmek için;


1- Çalıştır'ı açın ve syskey yazıp Enter'a basın.

2- Açılan SysKey penceresinde Güncelleştir butonuna tıklatın.


3- Başlatma parolası'nı işaretleyin, dilediğiniz bir parolayı 2 defa girin ve Tamam'a tıklatın.


4- İşlemin başarılı olduğuna dair bilgilendirileceksiniz. Tamam'a tıklatarak pencereyi kapatın.


Başlatma parolasını devre dışı bırakmak için;


5- 1 ve 2 adımlarını tekrarlayın.

6- SysKey penceresinde Başlangıç Anahtarını yerel Olarak Sakla seçeneğini işaretleyin ve Tamam butonuna tıklatın.


7- Mevcut parolanızı girin ve Tamam butonuna tıklatın.


8- Tamam'a tıklatarak çıkın.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item