nwindows8

Windows 8 ve 10 - Dosya Geçmişi Nedir, Nasıl Etkinleştirilir?

          Windows 8 ile gelen ve Windows 10'da da kullanılmaya devam edilen özelliklerden biri olan Dosya Geçmişi, kitaplıklarınızdaki, kişilerinizdeki, sık kullanılan öğelerinizdeki, SkyDrive ve masaüstünüzdeki dosyaları otomatik olarak yedekler. Özgün olanlar kaybolursa, hasar görürse veya silinirse, tümünü geri yükleyebilirsiniz. Belli bir zamandaki dosyalarınızın farklı sürümlerini de bulabilirsiniz. Zaman içinde dosyalarınızın tüm geçmişine sahip olursunuz.

         Dosyalarınızı otomatik olarak yedeklemeye ve geçmişini oluşturmaya başlamak için, öncelikle bir Dosya Geçmişi sürücüsü ayarlayıp Dosya Geçmişi'ni etkinleştirmeniz gerekir....

Dosya Geçmişi için sürücü ayarlama

       Dosyalarınızı yedeklemek üzere Dosya Geçmişi'ni kullanmaya başlayabilmek için önce dosyaların kaydedileceği bir sürücü ayarlamanız gerekir. Dosyalarınızı kilitlenme veya başka bir bilgisayar sorununa karşı korumaya yardımcı olmak için harici sürücü veya ağ konumu kullanmanız idealdir.

       Dosya Geçmişi yalnızca kitaplıklarınızdaki, kişilerinizdeki, sık kullanılan öğelerinizdeki, SkyDrive'daki ve masaüstünüzdeki dosyaların kopyalarını kaydeder.

       Yedeklenmesini istediğiniz, başka bir konumda olan dosyalar veya klasörler varsa, bunları mevcut kitaplıklarınızdan birine ekleyebilir veya yeni bir kitaplık oluşturabilirsiniz.

      Sürücü ayarlamak için
  1. Harici sürücüyü bağlayın.

  2. Windows logo tuşuna Windows logo tuşu basın veya başka bir yolla Başlangıç ekranını açın ve Dosya Geçmişi yazın, Ayarlar'a  tıklatın ve sonra Dosya Geçmişi'ne tıklatın.


  3. 'a tıklatın.


Otomatik Kullan özelliğinden yararlanarak da sürücü ayarlayabilirsiniz; bunun için sürücüyü bilgisayarınıza bağlamanız, görünen bildirime ve ardından Dosyalarınızı bu sürücüye yedekleyin'e tıklatmanız yeterlidir.

Gelişmiş Ayarlar

          Dosya Geçmişi sürücünüzün çok hızlı doldurulmasını engellemeye yardımcı olmak için dosyaların kopyalanma sıklığını ve dosyalarınızın eski sürümlerinin ne kadar süreyle tutulacağını ayarlayabilirsiniz. Bunun için;

  1. Harici sürücüyü bağlayın.

  2. Windows logo tuşuna Windows logo tuşu basın veya başka bir yolla Başlangıç ekranını açın ve Dosya Geçmişi yazın, Ayarlar'a  tıklatın ve sonra Dosya Geçmişi'ne tıklatın.

  3. Sol taraftan Gelişmiş ayarlar'a tıklatın.


  4. Açılan pencerede dilediğiniz ayarları yapın.


Klasörleri Dışlamak

          Dosya Geçmişi sürücünüzün çok hızlı doldurulmasını engellemeye yardımcı olmak için bazı klasörleri yedekleme dışı bırakabilirsiniz. Bunun için;

  1. Harici sürücüyü bağlayın.

  2. Windows logo tuşuna Windows logo tuşu basın veya başka bir yolla Başlangıç ekranını açın ve Dosya Geçmişi yazın, Ayarlar'a  tıklatın ve sonra Dosya Geçmişi'ne tıklatın.

  3. Sol taraftan Klasörleri dışla'ya tıklatın.

  4. Açılan pencerede Dosya Geçmişi'nin dışlamasını istediğiniz klasörleri Ekle butonuna tıklayarak ekleyin. Dilediğiniz kadar klasör ekleyebilirsiniz. İşiniz bittiğinde Değişiklikleri kaydet butonuna tıklatın.


Dosyalarınızı geri yüklemek için (I)

  1. Harici sürücüyü bağlayın.

  2. Windows logo tuşuna Windows logo tuşu basın veya başka bir yolla Başlangıç ekranını açın ve dosya geçmişi yazın, Ayarlar'a  tıklatın ve sonra Dosya Geçmişi ile dosyalarınızı geri yükleyin'e tıklatın.


  3. Geri yüklemek istediğiniz klasörleri seçin ve geri yükleme butonuna (Yeşil buton) tıklatın.


Dosyalarınızı geri yüklemek için (II)

Ayrıca Dosya Gezgini'nde de bir dosya sürümünü geri yükleyebilirsiniz. Bunun için;

  1. Bir Dosya Gezgini penceresi açın.

  2. Geri yüklemek istediğiniz dosyayı arayın veya bu dosyaya gidin, sonra seçmek için bir defa tıklatın.

  3. Giriş sekmesindeki Geçmiş düğmesine tıklatın,


  4. Sonra dosyanızı veya klasörünüzü geri yükleme butonuna (Yeşil buton) tıklatarak geri yükleyin.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item