nwindows8

Windows 8 ve 10: Bilgisayarlar Arasında Dosya Paylaşımı Temelleri

Windows 8/10, dosyaları doğrudan bilgisayarınızdan paylaşmak için üç temel yol sunar: Ortak klasör paylaşımı, tek bir klasör paylaşımı ve ev grupları.

Bütün bu seçenekler içinde bulunulan duruma göre avantajlı veya dezavantajlı olabilir. Bu yazıda bilgisayarlar arası dosya paylaşımı hakkında hiçbir fikri olmayan kullanıcılar için bütün bu seçenekleri, avantajlarını ve dezavantajlarını anlatmaya çalışcağım...

Ama önce temel bazı konuları üstünkörü de olsa bilmeniz gerekiyor.


Etki alanı, çalışma grubu ve 
ev grubu arasındaki fark nedir?

Etki alanları, çalışma grupları ve ev grupları bilgisayarları ağlarda düzenlemek için farklı yöntemler sunarlar. Bunların arasındaki önemli fark bilgisayar ve diğer kaynakların ağlarda yönetilme biçimidir.

Ağdaki Windows çalıştıran bilgisayarlar bir çalışma grubunun veya etki alanının parçası olmalıdır. Ev ağlarındaki Windows çalıştıran bilgisayarlar bir ev grubunun parçası olabilir, ancak bu zorunlu değildir.

Ev ağlarında bulunan bilgisayarlar genellikle bir çalışma grubunun ve büyük olasılıkla bir ev grubunun parçasıdır ve iş yeri ağlarında bulunan bilgisayarlar genellikle bir etki alanının parçasıdır.

Bir çalışma grubunda:

  • Tüm bilgisayarlar eştir; hiçbir bilgisayar diğer bilgisayar üzerinde denetime sahip değildir.
  • Her bilgisayar kullanıcı hesabı kümesine sahiptir. Çalışma grubundaki herhangi bir bilgisayarda oturum açmak için, o bilgisayarda hesabınızın olması gerekir.
  • Bilgisayar sayısı genelde yirmiden fazla olmaz.
  • Çalışma grubu parola korumalı değildir.
  • Tüm bilgisayarlar aynı yerel ağda veya alt ağda bulunmalıdır.

Bir etki alanında:

  • Bir veya daha fazla bilgisayar sunucusudur. Ağ yöneticileri, sunucuları, etki alanındaki tüm bilgisayarların güvenliğini ve izinlerini denetlemek için kullanır. Değişiklikler tüm bilgisayarlarda otomatik olarak yapıldığı için, bu durum değişikliklerin yapılmasını kolaylaştırır. Etki alanı kullanıcıları etki alanına her eriştiklerinde bir parola veya başka kimlik bilgilerini vermelidir.
  • Etki alanında bir kullanıcı hesabınız varsa, bir bilgisayarda hesabınızın olmasına gerek kalmadan etki alanında bulunan herhangi bir bilgisayarda oturum açabilirsiniz.
  • Ağ yöneticileri genellikle bilgisayarlar arasındaki tutarlılığı sağlamak istediklerinden büyük olasılıkla bilgisayar ayarlarınızda yalnızca sınırlı değişiklikler yapabilirsiniz.
  • Etki alanında binlerce bilgisayar olabilir.
  • Bilgisayarlar farklı yerel ağlarda olabilir.

Bir ev grubunda:

  • Ev ağındaki bilgisayarlar bir çalışma grubuna ait olmalıdır, ancak bir ev grubuna da ait olabilirler. Ev grubu resimleri, müzikleri, videoları, belgeleri ve yazıcıları ev ağındaki diğer kişilerle paylaşmayı kolaylaştırır.
  • Ev grubu parola korumalıdır, ancak parolayı yalnızca bilgisayarınızı ev grubuna eklerken bir defa kullanmanız gerekir.

I- Ortak klasör paylaşımı

Başlarken de belirttiğim üzere Windows 8/10, dosyaları doğrudan bilgisayarınızdan paylaşmak için üç temel yol sunar: Ortak klasör paylaşımı, tek bir klasör paylaşımı ve ev grupları.

Ortak klasörler, bilgisayarınızı kullanan ya da ağınızda bulunan herkesle dosya paylaşmanın kolay bir yoludur. Örneğin, bir bilgisayarı aile üyelerinizle paylaşıyorsanız, tüm aile resimlerinizi Ortak Resimler klasörüne koyarak herkesin kolayca erişebilmesini ve fotoğraf eklemesini, silmesini ve düzenlemesini sağlayabilirsiniz. Ortak klasörlere dosyaları diğer klasörlere yaptığınız şekilde kopyalayıp taşıyabilirsiniz.

Ortak klasörler her kitaplıkta bulunur. Bu klasörleri Dosya Gezgini'nin gezinti bölmesinde görebilirsiniz.

Ortak klasör paylaşımı varsayılan olarak devre dışı bırakılmış durumdadır. Yalnızca bilgisayarınızda hesabı olan kişiler Ortak klasörlerinize erişebilir. Ortak klasör paylaşımını açarsanız, bilgisayarınız bir etki alanına üye olmadığı sürece (örneğin, evinize bir iş dizüstü bilgisayarı getirirseniz) bu klasörlere ağınızdaki herkes erişebilir. Bu durumda, ev ağınızdaki kişilerin Ortak klasörler dahil olmak üzere bilgisayarınızdaki paylaşılan klasörlere erişmesine izin verilmez.

Ortak klasörleri paylaşmak için: Ortak Klasörlerin Paylaşımını Açmak/Kapatmak

Ortak klasörlerinizi paylaştığınız zaman, diğer kullanıcılar bu dosyaları kendi bilgisayarlarında depolanıyormuş gibi açabilir ve görüntüleyebilirler. Yapacakları değişiklikler bilgisayarınızdaki dosyaları değiştirir.

  II- Tek Bir klasör paylaşımı


Belirli bir dosya veya klasöre kimlerin erişebileceği konusunda daha fazla denetiminiz olsun isterseniz, yalnızca bu dosya veya klasörü paylaşabilirsiniz. Bu tür paylaşımın ayarlanması daha fazla çaba ve bilgi gerektirir, ancak dosyalarınızı veya klasörlerinizi kimlerin görebileceğini ya da değiştirebileceğini özel olarak denetleyebilirsiniz.

Bu yöntemle, dosyaları ortak klasöre kopyalamak veya taşımak ya da bir kitaplığa eklemek için zaman harcamaya gerek kalmaz; bu dosyaları bilgisayarınızda bulundukları yerden paylaşabilirsiniz;


III- Ev Grubu

Ev ağında dosya paylaşmanın en kolay yolu, bir ev grubu oluşturmak veya ev grubuna katılmaktır. Ev grubu, resim, müzik, video, belge ve hatta yazıcıları paylaşan bir bilgisayar grubudur. Ev grubuna katılmak için bilgisayarların Windows 7, 8 veya Windows 10 çalıştırıyor olması gerekir.

Ev grubu oluştururken veya ev grubuna katılırken, Windows'a hangi klasörlerin veya kitaplıkların paylaşılacağını ve hangilerinin özel olarak bırakılacağını bildirirsiniz. Windows daha sonra arka planda çalışarak uygun ayarları gerçekleştirir. Diğer kişiler, siz izin vermediğiniz sürece paylaştırdığınız dosyaları değiştiremez. Dilediğiniz zaman değiştirebileceğiniz bir parolayla ev grubunuzun korunmasını sağlayabilirsiniz.

Ev grupları tüm Windows 7, 8 veya Windows 10 sürümlerinde kullanılabilir. Ancak Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic ve Windows RT işletim sistemlerinde yalnızca ev grubuna katılabilirsiniz, yeni bir ev grubu oluşturamazsınız.

Etki alanına dahil olan bilgisayarlar bir ev grubuna katılabilirler, ancak dosya paylaşamazlar. Yalnızca başkaları tarafından paylaşılan dosyalara erişebilirler. Bütün bunlar ve daha fazlası için:


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item