nwindows8

Windows 8.1: Dosyaları Çevrimiçi ya da Çevrimdışı Kullanılacak Şekilde Ayarlamak

SkyDrive bulut tabanlı bir veri depolama seçeneği olup verilerinizi Microsoft sunucularında -Microsoft hesabınızla korunan- yedeklemenizi ve dilediğinizde dilediğiniz bilgisayarda kullanmanızı sağlar. Bu sayede belli bir bilgisayara bağımlı olmadan internete bağlı herhangi bir bilgisayardan verilerinize, resimlerinize projelerinize erişip çalışmalarınıza devam edebilirsiniz.

       Windows 8'de SkyDrive'daki dosyalarınıza erişebilmek için SkyDrive -BaşlangıçUygulaması kullanmak zorundaydınız. Dosya Gezgini'ni kullanarak SkyDrive klasörlerinizde gezinmek istediğinizde ise SkyDrive Masaüstü uygulamasını kurmak zorundaydınız.

           Windows 8.1 ile ise bu durum değişti. SkyDrive artık sisteme iyice gömülmüş durumda ve hiçbir uygulama gereksinimi olmadan direkt Dosya Gezgini'nden SkyDrive klasörlerine ulaşılabiliyor.

          Ancak tarifeli veya kotalı Internet kullanıcıları için SkyDrive doğru yapılandırılmazsa yüksek fatura kabusunu beraberinde getirebilir. Bu yazıda SkyDrive dosyalarının senkronizasyon ayarını nasıl yapacağınızı anlatacağım...




            Bilgisayarınızdaki SkyDrive klasörlerinde 2 çeşit dosya bulunur: Sadece Çevrimiçi kullanılabilenler ve hem çevrimiçi hem çevrim dışı kullanılabilenler.

            Sadece çevrimiçi kullanılabilen dosya şu anlama gelir: Bu dosyalar bilgisayarınızda değil bulutta SkyDrive klasörlerinde depolanırlar. Bu yüzden sadece Internet'e bağlıyken bu dosyalara erişebilirsiniz. Bu dosyalar bilgisayarınızda depolanmadıkları için Internet'e bağlı değilken kullanılamazlar;





          Ayrıca Internet'e bağlı değilken bunlar bilgisayarınızda soluk olarak görünürler;





          Hem çevrimiçi hem çevrim dışı kullanılabilen dosyaların ise hem bilgisayarınızdaki hem de buluttaki SkyDrive klasörlerinde ayrı birer kopyası bulunur.

          Şimdi gelin bunu nasıl yöneteceğinizi görelim;




I. YOL: Dosya Gezgini'nden;



1.1- Yapmak istediğiniz işleme göre 1.2, 1.3, 1.4 ve 1.5 adımlarından dilediğinizi uygulayın.



1.2- Bir SkyDrive klasörünü hem çevrimiçi hem çevrimdışı ayarlamak için;


Bu ayarda dosyalar arasında gezinebilir, yeniden adlandırabilir, silebilir, görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Bunları Internet'e bağlı değilken de yapabilmeniz için dosyaların birer kopyası bilgisayarınıza indirilecektir.



  •  SkyDrive klasörüne sağ tıklatın ardından Çevrimdışı kullan'a tıklatın.





1.3- Bir SkyDrive klasörünü sadece Çevrimiçi kullanabilmek için;



Bu ayarda dosyalar arasında gezinebilir, yeniden adlandırabilir ve silebilirsiniz. Ancak görüntüleyemez ve düzenleyemezsiniz. Görüntüleme ve düzenlemeyi sadece Internet'e bağlı iken yapabilirsiniz.



  • SkyDrive klasörüne sağ tıklatın ardından Yanlızca çevrimdışı kullan'a tıklatın. (8.1 sürümü Beta seviyesinde olduğu için sanırım burada bir tercüme hatası yapılmış. Doğrusu -Eğer ben birşeyi atlamıyorsam- "Yanlızca çevrimiçi kullan" olacak.)





1.4- SkyDrive klasörünündeki belli bir dosyayı hem çevrimiçi hem çevrimdışı ayarlamak için;


Bu ayarda dosyaları yeniden adlandırabilir, silebilir, görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Bunları Internet'e bağlı değilken de yapabilmeniz için dosyaların birer kopyası bilgisayarınıza indirilecektir.


  • Dosyaya sağ tıklatın ardından Çevrimdışı kullan'a tıklatın.





1.5- SkyDrive klasörünündeki belli bir dosyayı sadece Çevrimiçi kullanabilmek için;


Bu ayarda dosyalar arasında gezinebilir, yeniden adlandırabilir ve silebilirsiniz. Ancak görüntüleyemez ve düzenleyemezsiniz. Görüntüleme ve düzenlemeyi sadece Internet'e bağlı iken yapabilirsiniz.



  • Dosyaya sağ tıklatın ardından Yanlızca Çevrimdışı kullan'a tıklatın. (8.1 sürümü Beta seviyesinde olduğu için sanırım burada bir tercüme hatası yapılmış. Doğrusu -Eğer ben birşeyi atlamıyorsam- "Yanlızca çevrimiçi kullan" olacak.)







II. YOL: SkyDrive uygulamasını kullanarak;



2.1- Başlangıç'ı açın ardından SkyDrive uygulamasını açın.






2.2- Yapmak istediğiniz işleme göre alttaki adımlardan dilediğinizi uygulayın.



2.3- Bir SkyDrive klasörünü hem çevrimiçi hem çevrimdışı ayarlamak için;


Bu ayarda dosyalar arasında gezinebilir, yeniden adlandırabilir, silebilir, görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Bunları Internet'e bağlı değilken de yapabilmeniz için dosyaların birer kopyası bilgisayarınıza indirilecektir.


  •  SkyDrive klasörüne sağ tıklatın ardından Çevrimdışı yap'a tıklatın. Bir bilgilendirme penceresi açılacak tekrar Çevrimdışı yap'a tıklatın. 






2.4- Bir SkyDrive klasörünü sadece Çevrimiçi kullanabilmek için;



Bu ayarda dosyalar arasında gezinebilir, yeniden adlandırabilir ve silebilirsiniz. Ancak görüntüleyemez ve düzenleyemezsiniz. Görüntüleme ve düzenlemeyi sadece Internet'e bağlı iken yapabilirsiniz.



  • SkyDrive klasörüne sağ tıklatın ardından Salt çevrimdışı yap'a tıklatın. Bir bilgilendirme penceresi açılacak tekrar Salt çevrimdışı yap'a tıklatın. 






2.5- SkyDrive klasörünündeki belli bir dosyayı hem çevrimiçi hem çevrimdışı ayarlamak için;


Bu ayarda dosyaları yeniden adlandırabilir, silebilir, görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Bunları Internet'e bağlı değilken de yapabilmeniz için dosyaların birer kopyası bilgisayarınıza indirilecektir.



  • SkyDrive klasöründeki istediğiniz bir dosyaya sağ tıklatın ardından Çevrimdışı yap'a tıklatın. Bir bilgilendirme penceresi açılacak tekrar Çevrimdışı yap'a tıklatın. 





2.6- SkyDrive klasörünündeki belli bir dosyayı sadece Çevrimiçi kullanabilmek için;



Bu ayarda dosyalar arasında gezinebilir, yeniden adlandırabilir ve silebilirsiniz. Ancak görüntüleyemez ve düzenleyemezsiniz. Görüntüleme ve düzenlemeyi sadece Internet'e bağlı iken yapabilirsiniz.



  • SkyDrive klasöründeki istediğiniz bir dosyaya sağ tıklatın ardından Salt çevrimdışı yap'a tıklatın. Bir bilgilendirme penceresi açılacak tekrar Salt çevrimdışı yap'a tıklatın. 







2.7- Bütün dosyaları tek seferde ayarlamak için;



  1. SkyDrive uygulamasında iken Düğmeleri açın ve Ayarlar'a tıklatın.



  2. Ayarlar panelinde Seçenekler'e tıklatın.






  3. Sadeece çevrimiçi kullanmak için Tüm dosyalara çevrimdışı erişin anahtarını Kapalı konuma getirin.






  4. Hem çevrimiçi hem çevrimdışı kullanmak içinTüm dosyalara çevrimdışı erişin anahtarını Açık konuma getirin.





Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item