nwindows8

Windows 7, 8 ve 10: Bir Programı "Belirli İşlemci Çekirdeklerini Kullanacak Şekilde" Başlatacak Kısayollar Oluşturmak

Bu yazıda anlatacağım olayın adı "Benzeşmeyi Ayarlamak". Bu şu anlama geliyor: İsterseniz bir programı, çalıştığı esnada işlemcinizin sadece sizin belirlediğiniz bir çekirdeğini veya çekirdeklerini kullanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Örneğin 4 çekirdekli (Genelde sanal çekirdeklerle beraber 8 olarak görünür) bir i7 işlemciniz varsa örneğin, "Microsoft Office Word programı işlemcimin sadece 7. ve 8. çekirdeklerini kullanabilir diğerlerini kullanamaz" şeklinde bir protokol oluşturabilirsiniz.

Ancak pratikte bunun kullanım alanı oldukça sınırlı çünkü Windows çalışan uygulamaların hangi işlemci çekirdeklerini kullanması gerektiğini son derece maharetli olarak ayarlıyor ve sistem performansını optimumda tutuyor. Bu yüzden bu yazı sadece bilgisayarı iş için kullanan kullanıcılar için ve sınırlı senaryolarda işe yarayabilir. Buna rağmen bu konuyu yazmamın sebebi ise bu konuda bir Türkçe kaynak olmaması. Merak edenler için bu eksikliği tamamlamak istedim.


1- Yapmanız gereken son derece basit: Alttaki formülü kullanarak bir adres oluşturacaksınız.

  • cmd.exe /c start "Program Adı" /Affinity # "Programın tam yolu (Exe dosyasının yolu)"

Formülü açıklayayım;

  1. Program adı yerine doğal olarak kısayolunu oluşturduğunuz programın adını yazacaksınız. Bu isim genelde "Programın tam yolu"nda sondan 2. isim olur.
  2. #: Buraya hangi işlemci çekirdeklerinin kullanılacağını tanımlayan bir rakam yazacaksınız. Ancak buraya yazacağınız sayı onaltılık sayı sistemine göre olmalı ve bulması biraz karışık. Hemen altta açıklayacağım.
  3. Programın tam yolu olarak da programı çalıştıran exe dosyasının yolunu yazacaksınız. Bunu programın kısayoluna sağ tıklatıp "Dosya konumunu aç" diyerek öğrenebileceğiniz gibi kısayolun özelliklerinden de öğrenebilirsiniz.


# yerine yazacağınız sayıyı bulmak;

a- İlk olarak üzerinde işlem yapacağınız programı çalıştırın. Ben örnek olarak Adobe Photoshop programını seçiyorum.

b- Görev Yöneticisi'ni açın (CTRL+Shift+ESC) ve ilgili programa sağ tıklatarak Ayrıntılara git'e tıklatın.


c- Açılan pencerede yine ilgili programa sağ tıklatın ve Benzeşmeyi ayarla'ya tıklatın.


d- Burada işlemci çekirdeklerinizi göreceksiniz. Ben de 8 çekirdek görünüyor ama sizin işlemci modelinize bağlı olarak bu farklı olabilir.


e- İlgili programın kullanmasını istediğiniz çekirdekleri işaretleyin, kullanmasını istemediğiniz çekirdeklerin işaretini temizleyin.

f- Şimdi işin çetrefilli kısmı. Attan yukarı olmak üzere her çekirdeğe (İşaretli olanlar için 1 (Bir) işaretli olmayanlar için 0 (Sıfır) olmak üzere) bir rakam verin. Oluşturduğunuz rakam 0 ve 1'lerden oluşmalı ve çekirdek sayınız kadar basamağı olmalı. Alttaki örnekleri inceleyin;

İlk 4 çekirdek işaretli ve bu durumda
00001111 rakamını elde ediyoruz
1, 4 ve 6. çekirdekler işaretli ve bu durumda
01010010 rakamını elde ediyoruz.

g- Şimdi elde etiğimiz rakamı 16'lık sayı sistemine çevirmemiz lazım. Neyse ki bunu kendimiz yapmak zorunda değiliz çünkü yapan web siteleri var. 2 tanesinin linkini veriyorum istediğinizi kullanabilirsiniz: MathIsFun -  BinaryHexConverter

Ben 2. örnekteki rakamı (01010010) çeviriyorum ve 52 rakamını elde ediyorum;


İşte # yerine kullanacağımız rakam bu. Şimdi örneğimizde Adobe Photoshop kullanıyorduk bunun için adresi oluşturalım;


  • cmd.exe /c start "Adobe Photoshop CC (64 Bit)" /Affinity 52 "C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CC (64 Bit)\Photoshop.exe"

  • 2- Artık yapmanız gereken oluşturduğunuz bu adres ile bir kısayol oluşturmak. Kısayol oluşturmayı bilmiyorsanız burada anlattım.


    3- Görünüm hoşunuza gitmediyse kısayolun simgesini burada anlattığım şekilde değiştirebilirsiniz;



    Orijinal simgeyi istiyorsanız simge değiştirirken Gözat penceresinde programın exe dosyasını gösterin;


    4- Doğru çalışıp çalışmadığını Kaynak izleyicisi'nden (Çalıştır'a Resmon.exe yazıp Enter'a basın) kontrol edebilirsiniz.


    Etiketler

    3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

    Son yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item