nwindows8

Ekran Klavyesi Nedir, Nasıl Etkinleştirilir, Ayarları Nelerdir?

Birkaç farklı türde klavye vardır. En yaygın olanı bilgisayarınıza taktığınız fiziksel ve dış klavyedir.

Windows, bir Erişim Kolaylığı aracı olan Ekran Klavyesi'ne (OSK) de sahiptir. Bilgisayarınızda gezinmek veya metin girmek için fiziksel bir klavye yerine OSK'yi kullanabilirsiniz. OSK kullanmak için dokunmatik ekran gerekmez. OSK, tüm standart tuşların bulunduğu görsel bir klavyedir. Fare ya da başka bir işaret cihazı kullanarak tuşları seçebilir veya fiziksel tek bir tuş ya da bir tuş grubu kullanarak ekrandaki tuşlar arasında geçiş yapabilirsiniz.


Dokunmatik ekran bir bilgisayarın dokunmatik klavyesi de vardır. Dokunmatik ekran bir Windows bilgisayar kullandığınızda, metin alanına veya yazı yazabileceğiniz ve dokunmatik klavyenin göründüğü başka bir alana dokunun. Dokunmatik klavye kullanmayla ilgili daha fazla bilgi için bkz. Dokunmatik klavyenin kullanımı.
   Ekran Klavyesi'ne bilgi girme biçimini değiştirmek için:

Ekran Klavyesi açık olduğunda, Ekran Klavyesi Seçenekleri tuşuna dokunun veya tıklayın ve sonra istediğiniz seçenekleri seçin:
  • Tıklatma sesini kullan. Bir tuşa bastığınızda ses duymak istiyorsanız bu seçeneği kullanın.
  • Ekranda hareket etmeyi kolaylaştırmak için tuşları göster. Bu seçeneği yazdığınızda tuşların yanmasını istiyorsanız kullanın.
  • Sayısal tuş takımını etkinleştir. Bu seçeneği sayısal tuş takımını gösterecek şekilde Ekran Klavyesi'ni genişletmek için kullanın.
  • Tuşları tıklat. Bu modu metin girmek üzere ekran tuşlarına tıklamayı veya dokunmayı istiyorsanız kullanın.
  • Tuşların üzerine gel. Tuşun üzerine gitmek için fare veya oyun çubuğu kullanıyorsanız bu modu kullanın. Üzerine gittiğiniz karakterler belirli bir süre üzerilerinde durduğunuzda otomatik olarak girilir.
  • Tuşları tara. Bu modu Ekran Klavyesi'nin devamlı olarak klavyeyi taramasını istiyorsanız kullanın. Tarama modu, klavye karakterlerini klavye kısayoluna basarak, anahtar girdi cihazıyla veya fare tıklamasına benzeten bir cihaz kullanarak yazabileceğiniz alanları vurgular.
  • Akıllı Metin Kullan. Bu seçeneği, yazı yazarken Ekran Klavyesi'nin size sözcükler önermesini istiyorsanız kullanın, böylece her sözcüğü tamamen yazmanıza gerek kalmaz.
   Notlar

  • Metin Tahmini, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca ve İspanyolca dillerinde kullanılabilir. Bu dillerden birini kullanmak istiyorsanız ve dil yüklenmemişse o dile ait dosyaları yükleyin.
  • Tuşların üzerine gelme veya tarama modunu kullanıyorsanız ve yanlışlıkla Ekran Klavyesi simge durumuna küçülttüyseniz, görev çubuğunda üzerine gelerek (modu için) veya tarama tuşuna basarak (tarama modu için) klavyeyi geri yükleyebilirsiniz.
  • Ekran Klavyesi'ni simge durumuna küçülttüyseniz ve Başlangıç ekranına veya tam ekran bir uygulamaya geçtiyseniz, Ekran Klavyesi'ne erişemezsiniz. Ekran Klavyesi'ni açtıktan sonra Başlangıç ekranına veya uygulamaya gidin.

Ekran Klavyesini açmak I. YOL;
Kısayol kullanarak;

1.1- Ekran Klavyesi Kısayolu oluşturmak ve Buna Klavye Kısayolu Atamak


Ekran Klavyesini açmak II. YOL;
"Çalıştır" ile;

2.1- Çalıştır'ı açın ve %windir%\System32\osk.exe yazıp Enter'a basın.


Ekran Klavyesini açmak III. YOL;
Bilgisayar Ayarları'ndan;

3.1Bilgisayar Ayarları'nı açın ve Erişim Kolaylığı/Klavye yolunu izleyin.

3.2- Sağ taraftaki Ekran Klavyesi anahtarını tercihinize göre Açık  veya Kapalı  konuma getirin.


Ekran Klavyesini açmak IV. YOL;
Bilgisayar açılışında otomatik açılmasını sağlamak;

4.1- Windows logo tuşu Windows logo tuşu+U tuşlarına basarak Erişim Kolaylığı Merkezi'ni açın.

4.2- Bilgisayarı faresiz veya klavyesiz kullan bağlantısına tıklatın.


4.3- Oturum açtığınızda Ekran Klavyesinin otomatik olarak başlaması için, Ekran Klavyesini Kullan seçeneğini işaretleyin. Tersi için işareti temizleyin.


Ekran Klavyesini açmak V. YOL;
Oturum Açma Ekranında;

5.1- Oturum açma ekranında iken Erişim Kolaylığı simgesine dokunun veya tıklatın ardından Ekran Klavyesi'ne dokunun veya tıklatın.


Ekran Klavyesini açmak VI. YOL;
CTRL+ALT+DEL Ekranında;

7.1- CTRL+ALT+DEL ekranında iken Erişim Kolaylığı simgesine  dokunun veya tıklatın ardından Ekran Klavyesi'ne dokunun veya tıklatın.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item