nwindows8

Windows 8 ve 10: Sürücüleri En İyi Duruma Getir Aracı, Kullanımı ve TRIM

         Windows 7'den Disk Birleştiricisi olarak bildğimiz disk birleşme aracı isim değiştirerek Sürücüleri En İyi Duruma Getir ismini aldı. Ancak değişen tek şey aracın ismi olmadı; araç SSD güncellemeleri ve buna uygun kabiliyetler de kazandı.

         Bunların en önemlisi hangi tip disk sürücüsü kullandığınızı algılayarak o disk sürücüsü tipine göre optimizasyon uygulayabilmesi. Buna göre Windows 8/10 Sürücüleri En İyi Duruma Getir Aracı, SSD sürücüsü kullanıyorsanız bu sürücü tipini otomatik olarak tanıyor ve buna uygun olarak disk birleştirmeyi iptal ediyor.

            Yani Windows 7'nin aksine eğer SSD kullanıyorsanız Disk Birleştirici'yi manuel olarak devre dışı bırakmak zorunda değilsiniz.
            Sürücüleri En İyi Duruma Getir Aracı varsayılan olarak haftada bir sıklıkla otomatik olarak çalışıyor ve HDD'lerde önce analiz ve gerekliyse birleştirme; SSD'lerde ise haftada bir SSD ünitesine bir TRIM komutu yollamak şekilnde çalışıyor...

Şimdi gelin bunları görelim;


1- Bilgisayar penceresini açıp herhangi bir diski yada bölüntüyü seçtiğinizde en üstte Sürücü Araçları menüsünün belirdiğini göreceksiniz. Yönet/En İyi Duruma Getir yolunu izleyin.


2- İlk açtığınızda -daha önce değişiklik yapmadı iseniz- alttakine benzer bir pencere ile karşılaşacaksınız. Varsayılan olarak sürücülerin optimize edilmesi haftada bir gerçekleşecek şekilde ayarlı. İsterseniz bu zamanlamayı Ayarları değiştir butonuna tıklayarak değiştirebilirsiniz.


3- Ayarları değiştir butonuna tıkladığınızda alttaki pencere ile karşılaşacaksınız. Eğer sürücülerin otomatik olarak optimize edilmesini istemiyorsanız Zamanlamaya göre çalıştır (önerilen) seçeneğindeki işareti kaldırıp kaydetmeniz yeterli. Zamanlama sıklığını değiştirmek için ise açılır menüden dilediğiniz sıklığı seçebilirsiniz.


4- Sürücüleri manuel olarak en iyi duruma getirmek için ise üzerinde işlem yapmak istediğiniz sürücüyü seçtikten sonra En İyi Duruma Getir butonuna tıklamanız yeterli. Gerek olup olmadığını anlamak için ise Çözümle butonunu kullanabilirsiniz. Genelde %5 ve altı parçalanma yüzdelerinde çalıştırmanın gereksiz olduğu söylenebilir.


5- Girişte de bahsetmiştim; Windows 8,  SSD tipi sürücüleri otomatik olarak tanıyor. Bunu Medya türü kolonunda görebilirsiniz. Dikkat ederseniz SSD tipi bir sürücüyü seçtiğinizde Çözümle butonu devre dışı kalıyor. Bu tip (SSD) bir sürücüde En İyi Duruma Getir butonuna tıklarsanız SSD kontrolcüsüne manuel olarak bir TRIM komutu yollamış olursunuz.



Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item