nwindows8

Windows 8 ve 10: Gizli (Yerleşik) Yönetici Hesabı Nedir, Nasıl Etkinleştirilir?

Bütün Windows sürümlerinde  gizli bir yönetici hesabı vardır. Bu hesap bilgisayar üzerinde tam yetkiye sahiptir.

Bu hesap ile her türlü değişikliği yapabilir ve bilgisayarda mevcut olan bütün klasörlere ulaşabilirsiniz. Bu hesabın var olmasının sebebi herhangi bir sebepten dolayı Windows'ta hiç yönetici hesabı kalmazsa "Güvenli Mod"da bununla oturum açıp problemi düzeltmeniz içindir...



Aşağıdaki durumlarda ise bu hesap ile "Güvenli Mod"da oturum açamazsınız;

  • Eğer bilgisayarınız bir yerel ağa bağlı ise
  • Eğer bilgisayarınızda hali hazırda bir yönetici hesabı var ise(Bu durumda Güvenli Mod'da oturum açabilmeniz için bu hesabın şifresini girmeniz gerekir)

Notlar...

  1. Yerleşik yönetici hesabında oturum açtığınızda Modern uygulamaları (Microsoft Edge dahil) kullanamazsınız. Internet Explorer'ı ise sadece Masaüstü modunda çalıştırabilirsiniz.


  2. Bu hesabı Microsoft Hesabı'na çeviremez sadece Yerel Hesap olarak kullanabilirsiniz.
  3. İşiniz bittiğinde tekrar devre dışı bırakın. Unutmayın bu hesap günlük kullanım için değildir.
  4. C:\Kullanıcılar\Administrator klasörü daha önce bu hesabı etkinleştirmediyseniz bilgisayarınızda mevcut değildir.


Gizli yönetici hesabını etkinleştirmek;

I. YOL: 
Windows üzerinden;

1.1-  Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

1.2- Gizli yönetici hesabını etkinleştirmek istiyorsanız net user administrator /active:yes komutunu girin ve Enter'a basın.


1.3- Gizli yönetici hesabını devre dışı bırakmak istiyorsanız net user administrator /active:no komutunu girin ve Enter'a basın.


II. YOL: 
Önyükleme esnasında;

2.1- Komut İstemcisini önyükleme esnasında başlatın.  (Windows 8 - Windows 10)

2.2- Komut İstemcisi'ne regedit yazıp Enter'a basın. Bu Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nin açılmasını sağlayacak.


2.3- Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nde HKEY_LOCAL_MACHINE anahtarını seçin...


      ...ardından üstteki Dosya menüsünü genişleterek Yığını Yükle bağlantısına tıklatın.


2.4- Açılan Yığını Yükle penceresinde üstten açılır menüyü genişletin ve C:\Windows\System32\config yolunu izleyin.


Burada C harfi Windows'un yüklü olduğu sürücüyü temsil ediyor. Windows arayüzünde genelde olarak geçen sistem sürücüsü burada Windows arayüzünde görünmeyen gizli bölümlerin görünmesi yüzünden genelde olmaz. Örneğin bende sistem sürücüsü D harfini almış. Dolayısıyla önce sistem sürücünüzü bulun (Windows, Program Files gibi klasörlerden kolaylıkla tanımlayabilirsiniz) ardından bu sürücüde \Windows\System32\config yolunu izleyin.


2.5- \Windows\System32\config klasörünü açtığınızda içinde SAM adında bir dosya olduğunu göreceksiniz. Bunu seçin ardından butonuna tıklatın.


2.6- Yığını yükleyeceğiniz anahtar adı için enpedi yazın ve Tamam'a tıklatın.


2.7- HKEY_LOCAL_MACHINE\enpedi\SAM\Domains\Accounts\Users\000001F4 yolunu izleyin ve sağ taraftaki F anahtarına çift tıklatın.


2.8- Açılan düzenleme penceresinde pek çok rakam olduğunu göreceksiniz. 2. kolonun 8. satırında 11 değeri olduğunu göreceksiniz.


Bunu 10 olarak değiştirin ve Tamam butonuna tıklatarak kaydedin.


2.9- Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni ve Komut İstemcisi'ni kapatın.


2.10- Otomatik olarak alttaki ekrana döneceksiniz. Devam seçeneğini seçerek Windows 8'in normal olarak yüklenmesini sağlayın.


Artık örneğin, şifrenizi unuttuysanız gizli yönetici hesabında oturum açabilir ve şifrenizi sıfıtrlayabilirsiniz.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item