nwindows8

Windows Vista, 7, 8 ve 10: Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi (gpedit) Nedir, Nasıl Açılır?

Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi, Yerel Grup İlkesi Nesnelerinin tüm ayarlarının yönetilebileceği tek bir kullanıcı arabirimi sağlayan, Microsoft Yönetim Konsolu (MMC) ek bileşenidir. Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi'ni kullanarak Yönetim Şablonları ilke ayarlarını, Windows Ayarlarını, Başlatma, kapatma, oturum açma ve oturum kapatma komut dosyalarını yönetebilir ve Yerel Grup İlkesinde Kullanıcı veya Bilgisayar Ayarlarını devre dışı bırakma gibi görevleri gerçekleştirebilirsiniz...



Bu yazı Windows 10'un PRO, Enterprise ve EducationWindows 8 ve 8.1'in PRO ve Enterprise, Windows 7'nin Professional, Ultimate ve Enterprise, Windows Vista'nın Business, Ultimate ve Enterprise sürümleri için geçerlidir.



NOTLAR/UYARILAR..

  • Grup İlkesi İstemci hizmeti, gpsvc, Windows 8'in RT sürümlerinde varsayılan olarak devre dışıdır ve yerel yönetici tarafından Hizmetler'den etkinleştirilebilir
  • Etki alanı tabanlı Grup İlkesi, Windows RT çalıştıran aygıtlara uygulanamaz çünkü Windows RT'de etki alanına katılabilme özelliği yoktur. Windows RT çalıştıran cihazlara Yerel Grup İlkesi uygulanabilir.
  • Yerel bilgisayarda yönetilebilen ilke ayarlarını belirlemek için Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisini kullanabilirsiniz. Bir bilgisayarda ilke ayarları yerel olarak düzenlenirse yalnızca bu bilgisayardaki ayarlar etkilenir. 
  • Grup İlkesi ayarları veya zaman uyumlu başlatma veya kapatma sırasında uygulanan komut dosyaları Windows 10, Windows 8/8.1 veya Windows RT çalıştıran bilgisayarlarda uygulanamayabilir çünkü Windows 10, Windows 8/8.1 ve Windows RT, varsayılan olarak, kapatma komutlarıyla tam olarak kapatılmaz. Hedef istemci tabanlı bilgisayarlarda zaman uyumlu başlatma veya kapatmayı sağlamak için Windows 10, Windows 8/8.1 ve Windows RT üzerinde Bilgisayarı Yeniden Başlat komutlarını kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, Bilgisayar Yapılandırması/İlkeler/Yönetim Şablonları/Sistem/Kapatma/Gerekli Kıl üzerinden hızlı başlatma kullanımını devre dışı bırakabilirsiniz. Bu ilke ayarını devre dışı bırakmak, hedef istemci tabanlı bilgisayarlarda tam kapatmayı sağlar ve daha uzun başlatma süreleriyle sonuçlanır.

Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi Şeması

Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi temel olarak 2 bölümden oluşur;

  1. Bilgisayar Yapılandırması
  2. Kullanıcı Yapılandırması

          Bilgisayar Yapılandırması altındaki Windows ilke ayarları, bilgisayarda oturum açan tüm kullanıcılar için geçerlidir. Beş klasör içerir:

  • Ad Çözümlemesi İlkesi
  • Komut dosyaları
  • Dağıtılan Yazıcılar
  • Güvenlik Ayarları
  • İlke Tabanlı QoS

          Kullanıcı Yapılandırması altındaki Windows ilke ayarları ise hangi bilgisayarda oturum açtıklarına bakılmaksızın kullanıcılar için geçerli olur. Beş klasör içerir:


  • Komut dosyaları
  • Güvenlik Ayarları
  • İlke Tabanlı QoS
  • Dağıtılan Yazıcılar
  • Internet Explorer Bakımı




Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi'ni Açmak;

1- Çalıştır'ı açın ve gpedit.msc yazıp Enter'a basın

ya da

2- C:\Windows\System32\gpedit.msc adresine giderek gpedit.msc'ye sağ tıklayarak kısayol oluşturun ve bu kısayolu kullanın.



ya da

3- Başlangıç ekranını açıp direkt gpedit.msc yazın ve çıkan sonuca (gpedit) tıklayın.


ya da


4- Denetim Masası'na "Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi" bağlantısı ekleyerek Denetim Masası'ndan;

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item