nwindows8

Windows 8'de Açık Pencerelerin Yönetimi II: Uygulama Çubuğu Kısayolu

           Microsoft yıllardır açık pencerelerle baş etmenin pratik bir yolunu bulmaya çalışıyor. Bunlardan ilki Windows Vista ile beraber gelen 3 boyutlu pencereler arası geçiş efekti idi. Microsoft buna 3B Hızlı Uygulama Geçişi (Filip 3D) adını vermişti.

           3B Hızlı Uygulama Geçişi'yle, görev çubuğunu tıklatmak zorunda kalmadan hızlı bir şekilde tüm açık pencerelerinizin (örneğin, açık dosyalar, klasörler ve belgeler) önizlemesini yapabiliyordunuz. Bu şekilde 3B Hızlı Uygulama Geçişi, açık pencerelerinizi bir yığında görüntüyor ve diğer pencereleri görmek için yığın içinde geçiş yapıyordunuz. Altta 3B Hızlı Uygulama Geçişi'nin Windows Vista versiyonunu görüyorsunuz;



        Ancak Windows Vista dönemin bilgisayar donanımlarının kaldıramayacağı kadar çok görsel efekte sahipti ve dolayısıyla sistem kaynağı tüketimi çok fazlaydı. Bu konuda çok fazla şikayet alan ve Windows Vista'dan umduğunu bulamayan Microsoft bir sonraki işletim sisteminde temel olarak işletim sisteminin donanıma bindirdiği yükü nasıl azaltacağına odaklandı. Bunun sonucu olarak da pek çok görsel efekt traşlandı, kaldırıldı ya da arka plana atıldı. Bunlardan biri de 3B Hızlı Uygulama Geçişi oldu.

         Windows Vista'da direkt Görev Çubuğu'nda gelen Pencereler arasında geçiş yap kısayolu
kaldırıldı ve sistemin arka planında bir yerlere atıldı. Özellik yine mevcuttu ama sadece klavye kısayolunu bilen çalıştıryordu:  Ctrl+Windows logo tuşu  + Tab


           Ayrıca Windows 7'de daha az janjanlı ama daha efektif bir açık pencereleri yönetim seçeneği gelmişti: Pencereye Atlama (Flip 2D)

           Bu özelliği etkinleştirmek için Alt+Tab tuşlarına basıyordunuz ve tüm açık dosyalarınızın listesini görüyordunuz;


          Geçiş yapmak için ise, Alt tuşunu basılı tutarak açmak istediğiniz dosyayı vurgulayana kadar Tab tuşuna basmaya devam edyor ve seçili pencereyi açmak için tuşları bırakmanız yeterli oluyordu.

          İletişim kutusunu açık tutmak için ise Ctrl+Alt+Tab tuşlarını kullanıyordunuz. Bu şekilde, pencereler arasında geçiş yapmak için Tab tuşunu kullanabiliyor ve fare ile tıklatarak ya da Enter tuşuna basarak seçtiğiniz  pencereyi açıyordunuz.


        Windows 8'de ise Microsoft Mağazası uygulamaları yüzünden yeni bir özellik devreye girdi: Uygulama Çubuğu (Pencere Değiştirici)


Microsoft bu özelliğe ısrarla bir isim vermiyor. Bu yüzden ismi ben uydurdum. (Sağdaki resim)

       Tabii Windows 7'nin Pencereye Atlama (Flip 2D) özelliği halen mevcut. Ancak Windows Vista ve Windows 7'de mevcut olan 3B Hızlı Uygulama Geçişi (Filip 3D) Windows 8'den tamamen kaldırıldı.

        Pencereye Atlama özelliğinin kullanılışı ise Windows 7 ile aynı yani Alt+Tab ve Ctrl+Alt+Tab. Bunların nasıl kullanıldığını ise hemen üstte anlattım.

Pencereye Atla


Karşılaştırma

         Konuyla ilgili bir yazım daha var: Pencereye Atlama Kısayolu Oluşturmak. Bu iki kısayol (Pencereye Atlama ve Uygulama Çubuğu) açık pencerelerinizi yönetmenizi kolaylaştırmaya yönelik. Hangisini kullanacağınız konusunda kafanız karışabilir. Bu yüzden iki kısayolun artılarını ve eksilerini yazmak istedim. Tabii isterseniz ikisini de kullanabilirsiniz;

  • Pencereye Atla özelliği ile açık bütün pencereleri yönetebilirsiniz. Örneğin Masaüstünde 3 pencere ve Başlangıç'da 2 uygulama açık olsun. Pencereye Atla özelliği bunların tamamını ayrı ayrı yönetmenizi sağlar.
  • Uygulama Çubuğu kısayolu ise uygulamalarınızı yönetmenizi sağlar. Nerede olduğunuza (Masaüstü veya Başlangıç) bağlı olarak Masaüstü veya Başlangıç'a gitmek için seçenekler belirecektir ama Masaüstünde çalışan uygulamalarınız ayrıca belirmeyecektir.
  • Her iki kısayolu da Başlangıç'a sabitleyerek Başlangıç'da da kullanabilirsiniz. Ancak makalenin ilerleyen aşamalarında anlatacağım bu kısayolu fare tuşlarıyla ilişkilendirme opsiyonu sadece Masaüstündeyken çalışacak Başlangıç ekranında çalışmayacaktır.
  • Uygulama Çubuğu kısayolunu Masaüstünde çalıştırırsanız ve o anda açık hiçbir Başlangıç ekranı uygulaması yoksa Uygulama Çubuğu açılmayacaktır
  • Uygulama Çubuğu kısayolunu Başlangıç'da çalıştırırsanız ve o anda açık hiçbir Başlangıç ekranı uygulaması yoksa Uygulama Çubuğu yerine Masaüstü açılacaktır.


1- Buradan Uygulama Çubuğu.rar dosyasını indirin.

2- Sıkıştırılmış dosyayı açtığınızda içinden benim oluşturduğum Uygulama Çubuğu.exe dosyası çıkacak. Uygulama Çubuğu.exe kurulum istemeyen ve zararsız bir uygulama. (Burada VirusTotal tarama sonucunu görebilirsiniz) Bu dosyayı bilgisayarınızda silinmeyeceği arka planda bir lokasyona atın. (Örneğin Belgeler)

3- Ardından Uygulama Çubuğu.exe dosyasına sağ tıklatın ve Gönder ► Masaüstü (kısayol oluştur) yolunu izleyerek Masaüstünde kısayol oluşturun.


4- Başlangıç'da da kullanmak istiyorsanız Uygulama Çubuğu.exe dosyasına tekrar sağ tıklatın ve Başlangıç ekranına sabitle'ye tıklatın.



         Artık bu kısayola çift tıklatarak Uygulama Çubuğu'nu açabilirsiniz. Ancak bu biraz mantıksız oldu sanki :) Ekranın sol üst köşesine giderek kolayca Uygulama Çubuğu'nu açmak varken neden kısayol kullanasınız ki?

         Bu sorunun cevabını şöyle vereyim: Bu kısayolu nasıl oluşturacağınızı anlatırken zaten kısayolu kullanın diye değil bu kısayola klavye kısayolu atayın diye anlattım. Klavye kısayolu atadıktan sonra da  bu klavye kısayolunu farenizle ilişkilendireceksiniz. (Tabii bunun için ekstra tuşları olan ve bu tuşları programlanabilir bir fareniz olması gerek. Bu sayfaları okuyacak kadar bilgisayar ile ilgiliyseniz çoğunuzda bu tip farelerin olduğunu tahmin ediyorum.)


       Ben Logitech bir fare kullandığım için konuyu Logitech farelerin kontrolünü sağlayan SetPoint yazılımı üzerinden anlatacağım. Sizin fareniz farklı bir marka ise o markanın sağladığı yazılımı kullanarak ve aynı mantıkla makaleyi uygulayabilirsiniz.


5- Farenizi kontrol eden yazılımı açın ve dilediğiniz tuşa dilediğiniz bir klavye kombinasyonunu atayın. Ancak bu klavye kısayolu Ctrl+Alt+Dilediğiniz bir harf ya da Ctrl+Shift+Dilediğiniz bir harf  şeklinde olmalı. Ben Ctrl+Alt+U kombinasyonunu kullanıyorum ve bu tuş kombinasyonunu faremin yandaki 2 tuşundan birine atıyorum.

Daha önceden diğer tuşa Pencereye Atla'yı faremin üzerinde bulunan tuşa da Masaüstünü Göster'i atadığım için açık pencerelerin yönetimi tamamen parmağımın ucunda oluyor. Sizde fare modelinize göre dilediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz.


6-  3. adımda oluşturduğunuz kısayola 5. adımda fareye atadığınız klavye kısayolunun aynısını  atayın.  Ben 5. adımda Ctrl+Alt+U kombinasyonunu kullandığım için bu adımda da aynı tuş kombinasyonunu kullanıyorum.

Neden önce fareye atama yaptığımızı merak edebilirsiniz. Bunun sebebi eğer önce kısayola klavye kısayolunu atarsanız fareye atama sırasında uygulama çubuğu açılabileceğinden sorun yaşarsınız.


Hepsi bu. Diğer açık pencere yönetim özelliklerini de (Pencereye Atla ve Masaüstünü Göster) fare üzerinden kullamak istiyorsanız ilgili makaleleri uygulayabilirsiniz...

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item