nwindows8

Windows 8 ve 10: Bir Nesnenin Erişim İzinlerini Değiştirmek

Bazen Windows içindeki bir nesenenin izinlerini değiştirmeniz gerekir. Çünkü Windows üzerinde her nesneye erişim Erişim Denetimi ile ayarlanır.  Basitçe Erişim Denetimi, kullanıcıları, grupları ve bilgisayarları ağ veya bilgisayar üzerindeki nesnelere erişmek üzere yetkilendirme işlemidir. Ama sahipliği almak ve İzinler birbirinden ayrı kavramlardır. Bir nesnenin sahipliğini aldığınız halde ayrıca izinleri de ayarlamanız gerekebilir veya bir sistem dosyasının izinlerini değiştirebilmek için sahipliğini almanız gerekebilir...


Konuyla ilgili Bkz.



Windows'ta Erişim Denetimi

         Windows üzerinde Erişim Denetimi 2 temel kurala sahiptir: Sahiplik ve İzinler. Bunları bilmeden Erişim Denetimi kavramına hakim olmak mümkün değildir. Şimdi bunların anlamını kısaca görelim;

Sahiplik

          Nesne oluşturulduğunda, bu nesneye sahip atanır. Varsayılan olarak, nesnenin sahibi oluşturanıdır. Nesne için hangi izinlerin düzenlendiğine bakılmaksızın, nesnenin sahibi nesne izinlerini istediği zaman değiştirebilir.

          Dosya üzerindeki izinleri değiştirmesi gereken bir yönetici, öncelikle dosyanın sahipliğini almalıdır.
         Varsayılan olarak sahip, nesneyi oluşturan varlıktır. Sahip, nesneye tüm erişimi reddedilmiş bile olsa, her zaman nesnenin izinlerini değiştirebilir.

          Sahiplik aşağıdakiler tarafından alınabilir:

  • Yönetici. Varsayılan olarak, Administrators grubuna Dosyaların veya diğer nesnelerin sahipliğini al kullanıcı hakkı verilmiştir.
  • Söz konusu nesne üzerinde Sahipliği Al izni olan herhangi bir kullanıcı veya grup.
  • Dosya ve dizinleri geri yükle kullanıcı hakkı olan bir kullanıcı.

Sahiplik aşağıdaki yollarla aktarılabilir:

  • Bir kullanıcı, geçerli sahibin erişim belirtecinde tanımlı bir grubun üyesiyse; geçerli sahip, Sahipliği Al iznini bu kullanıcıya verebilir. Kullanıcının bu aktarımı tamamlamak üzere sahipliği alması gerekir.
  • Yönetici sahiplik alabilir.
  • Dosya ve dizinleri geri yükle kullanıcı hakkı olan kullanıcı, Diğer kullanıcılar ve gruplar'ı çift tıklatıp seçtiği herhangi bir kullanıcı veya gruba sahipliği atayabilir.

İzinler

          İzinler, kullanıcı veya gruba bir nesne veya nesne özelliğine ilişkin verilen erişimin türünü tanımlar. İzinleri ayarladığınızda, grupların ve kullanıcıların erişim düzeyini belirleyebilirsiniz. Örneğin, bir kullanıcıya dosyanın içeriğini okuma, başka bir kullanıcıya dosyada değişiklikler yapma izni verip, diğer tüm kullanıcıların dosyaya erişimlerini önleyebilirsiniz. Yazıcılarda da benzer izinleri düzenleyerek belirli kullanıcıların yazıcıyı yapılandırabilmelerine, diğerlerinin ise bu yazıcıdan yalnızca yazdırabilmelerine olanak verebilirsiniz.

         Bir dosyadaki izinleri değiştirmeniz gerektiğinde, Windows Gezgini’ni üzerinde dosyaya sağ tıklatıp Özellikler’i seçip,  Güvenlik sekmesinde, dosyanın izinlerini değiştirebilirsiniz.



1- Bir dosyanın, klasörün ya da sürücünün izinlerini değiştirecekseniz 2. adımdan, bir Kayıt Defteri anahtarının izinlerini değiştirecekseniz 3. adımdan devam edin.

2- İzinlerini değiştirmek istediğiniz nesneye sağ tıklayın ve Özellikler'e tıklatın. Ardından 5. adıma atlayın.


3- Sahipliğini almak istediğiniz Kayıt Defteri anahatarına sağ tıklayın ve İzinler...'e tıklatın. Ardından 4. adımdan devam edin.


4- Eğer izinlerini değiştirmek istediğiniz kullanıcı üstteki listede varsa alttan yeşil ile işaretlenmiş alanda istediğiniz değişiklikleri yapın ve Tamam'a tıklatın. (a) Eğer seçenekler soluk bir şekilde görünüyorsa ve değişiklik yapamıyorsanız nesneyi düzenlemek için gerekli yetkileriniz yok demektir. Sahipliğini alıp tekrar deneyin.

Eğer izinlerini değiştirmek istediğiniz kullanıcı üstteki listede yoksa Ekle...'ye tıklatın ve 7. adıma atlayın.


5- Güvenlik sekmesini seçtikten sonra Düzenle'ye tıklatın ve 6. adımdan devam edin.


6- Eğer izinlerini değiştirmek istediğiniz kullanıcı üstteki listede varsa alttan yeşil ile işaretlenmiş alanda istediğiniz değişiklikleri yapın ve Tamam'a tıklatın. (a) Eğer seçenekler soluk bir şekilde görünüyorsa ve değişiklik yapamıyorsanız nesneyi düzenlemek için gerekli yetkileriniz yok demektir. Sahipliğini alıp tekrar deneyin.

Eğer izinlerini değiştirmek istediğiniz kullanıcı üstteki listede yoksa Ekle...'ye tıklatın ve 7. adımdan devam edin.


7- Adları Denetle'ye tıklatın.


8- Şimdi Bul'a tıklatın.


9- Altta kullanıcı adları ve gruplarının listelendiğini göreceksiniz. Kullanıcı adınızı bulun, seçin (a) ve Tamam'a tıklatın. (b)


10- Şimdi 7. adımda boş olarak açılan pencerede kullanıcı adınız belirmiş olmalı. Doğruysa Tamam'a tıklatın.


11- Eklediğiniz kullanıcıyı seçin, alttan yeşil ile işaretlenmiş alanda istediğiniz değişiklikleri yapın ve Tamam'a tıklatın. Eğer seçenekler soluk bir şekilde görünüyorsa ve değişiklik yapamıyorsanız nesneyi düzenlemek için gerekli yetkileriniz yok demektir. Sahipliğini alıp tekrar deneyin.


12- Tamam'a tıklatın.


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item