nwindows8

Windows 8 ve 10: Bir Nesnenin Sahipliğini Almak

Bazen Windows içindeki bir nesenenin sahipliğini almanız gerekir. Çünkü Windows üzerinde her nesneye erişim Erişim Denetimi ile ayarlanır.  Basitçe Erişim Denetimi, kullanıcıları, grupları ve bilgisayarları ağ veya bilgisayar üzerindeki nesnelere erişmek üzere yetkilendirme işlemidir.  Ama sahipliği almak ve İzinler birbirinden ayrı kavramlardır.  Bir nesnenin sahipliğini aldığınız halde ayrıca izinleri de ayarlamanız gerekebilir..





Konuyla ilgili olarak: Bir Nesnenin Erişim İzinlerini Değiştirmek

Windows'ta Erişim Denetimi

         Windows üzerinde Erişim Denetimi 2 temel kurala sahiptir: Sahiplik ve İzinler. Bunları bilmeden Erişim Denetimi kavramına hakim olmak mümkün değildir. Şimdi bunların anlamını kısaca görelim;

Sahiplik

          Nesne oluşturulduğunda, bu nesneye sahip atanır. Varsayılan olarak, nesnenin sahibi oluşturanıdır. Nesne için hangi izinlerin düzenlendiğine bakılmaksızın, nesnenin sahibi nesne izinlerini istediği zaman değiştirebilir.

          Dosya üzerindeki izinleri değiştirmesi gereken bir yönetici, öncelikle dosyanın sahipliğini almalıdır.
         Varsayılan olarak sahip, nesneyi oluşturan varlıktır. Sahip, nesneye tüm erişimi reddedilmiş bile olsa, her zaman nesnenin izinlerini değiştirebilir.

          Sahiplik aşağıdakiler tarafından alınabilir:

  • Yönetici. Varsayılan olarak, Administrators grubuna Dosyaların veya diğer nesnelerin sahipliğini al kullanıcı hakkı verilmiştir.
  • Söz konusu nesne üzerinde Sahipliği Al izni olan herhangi bir kullanıcı veya grup.
  • Dosya ve dizinleri geri yükle kullanıcı hakkı olan bir kullanıcı.

Sahiplik aşağıdaki yollarla aktarılabilir:

  • Bir kullanıcı, geçerli sahibin erişim belirtecinde tanımlı bir grubun üyesiyse; geçerli sahip, Sahipliği Al iznini bu kullanıcıya verebilir. Kullanıcının bu aktarımı tamamlamak üzere sahipliği alması gerekir.
  • Yönetici sahiplik alabilir.
  • Dosya ve dizinleri geri yükle kullanıcı hakkı olan kullanıcı, Diğer kullanıcılar ve gruplar'ı çift tıklatıp seçtiği herhangi bir kullanıcı veya gruba sahipliği atayabilir.

İzinler

          İzinler, kullanıcı veya gruba bir nesne veya nesne özelliğine ilişkin verilen erişimin türünü tanımlar. İzinleri ayarladığınızda, grupların ve kullanıcıların erişim düzeyini belirleyebilirsiniz. Örneğin, bir kullanıcıya dosyanın içeriğini okuma, başka bir kullanıcıya dosyada değişiklikler yapma izni verip, diğer tüm kullanıcıların dosyaya erişimlerini önleyebilirsiniz. Yazıcılarda da benzer izinleri düzenleyerek belirli kullanıcıların yazıcıyı yapılandırabilmelerine, diğerlerinin ise bu yazıcıdan yalnızca yazdırabilmelerine olanak verebilirsiniz.

         Bir dosyadaki izinleri değiştirmeniz gerektiğinde, Windows Gezgini’ni üzerinde dosyaya sağ tıklatıp Özellikler’i seçip,  Güvenlik sekmesinde, dosyanın izinlerini değiştirebilirsiniz.


I YOL: 
Sağ Tuş Menüsünü Kullanarak


Bu yöntem bir nesnenin sahipliğini almanın en kolay yoludur. Sahipliği sizinde içinde bulunduğunuz yönetici grubuna (Administrators) verir. Ayrıca İzinler'i de otomatik olarak ayarlar. Ancak nadiren bazı durumlarda yönetici grubu olarak sahipliği almak yeterli olmayabilir. Bu durumda II. YOL'u uygulayarak sahipliği direkt kendi kullanıcı adınıza verin.

1.1- Eğer daha önceden yapmadıysanız sağ tuş menüsüne Sahipliği Al... seçeneğini ekleyin.

1.2- Sahipliği almak istediğiniz nesneye sağ tıklayarak Sahipliği Al...'a tıklatın.


1.3- Sonuç;


II. YOL: 
Gelişmiş Güvelik Ayarlarından

2.1- Bir dosyanın, klasörün ya da sürücünün sahipliğini alacaksanız 2.2 adımından bir Kayıt Defteri anahtarının sahipliğini alacaksanız 2.3 adımından devam edin.

2.2- Sahipliğini almak istediğiniz nesneyi seçtikten sonra Dosya Gezgini menüsünde Paylaş sekmesini açın ve Gelişmiş Güvenlik'e tıklatın. Ardından 2.6 adımına atlayın.


ya da

Sahipliğini almak istediğiniz nesneye sağ tıklayın ve Özellikler'e tıklatın. Ardından 2.5 adımına atlayın.


2.3- Sahipliğini almak istediğiniz Kayıt Defteri anahatarına sağ tıklayın ve İzinler...'e tıklatın. Ardından 2.4 adımından devam edin.


2.4- Gelişmiş'e tıklatın ve 2.6 adımına atlayın.


2.5- Güvenlik sekmesini seçtikten sonra Gelişmiş'e tıklatın ve 2.6 adımından devam edin.


2.6- Sahibi alanındaki Değiştir'e tıklatın.


2.7- Adları Denetle'ye tıklatın.


2.8- Şimdi Bul'a tıklatın.


2.9- Altta kullanıcı adları ve grupları çıktığını göreceksiniz. Kullanıcı adınızı bulun, seçin (a) ve Tamam'a tıklatın. (b)


2.10- Şimdi 2.7 adımında boş olarak açılan pencerede kullanıcı adımız belirmiş olmalı. Doğruysa Tamam'a tıklatın.


2.11- Tamam'a tıklatın.


Eğer sahipliğini aldığınız nesne bir Kayıt Defteri anahtarı, klasör ya da sürücü ise resimdeki seçenekleri işaretlemeyi unutmayın. Bunu yapmazsanız kısmi bir sahiplik alırsınız ki bu işinize yaramaz.

2.12- Tamam'a tıklatın.


2.13- Sahipliği almanız otomatik olarak size Tam Denetim iznini verir. Ama yine de her ihtimale karşı gerekli izinlere sahip olup olmadığınızı denetleyin. Nesnenin sahibi olsanız bile ayrıca üzerinde Tam Denetim'e sahip olmalısınız.


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item