nwindows8

Windows 8 ve 10: Dosya Gezgini ile Çalışmak | Püf Noktaları

Hemen burun kıvırmayın!

Evet başlık okunduğunda konu acemiler için gibi görünebilir. Hatta doğrudur pek çok kısım giriş seviyesi kullanıcıya hitap ediyor. Ama konunun tamamını okuduğunuzda hangi seviyede kullanıcı olursanız olun Dosya Gezgini hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığınızı ve bilmediğiniz şeyler olduğunu göreceksiniz...

Ancak konu oldukça uzun. Ve açıkçası nasıl toparlayabileceğimden de çok emin değilim çünkü konular çok içiçe ve değişken. Bu yüzden birbirinden bağımsız anlatmak oldukça zor olacak. Bir hesap yapmadım ama sanırım konuyla alakalı 20'nin üzerinde yazı yazmam gerekecek.
Yazılarda anlatılan şeylerin çoğunu biliyorsunuz zaten. Bu yüzden amacım "Nasıl yapılır?" dan ziyade "Kuralları nedir, neleri etkiler?" sorularına cevap vermek olacak.

Konunun uzunluğundan dolayı ve aradığınıza daha kolay ulaşmanız adına bunu bir ana yazı olarak tasarladım. Basit bir girişten sonra sadece linkler yer alacak...



 Dosya Gezgini Nedir?


Dosya Gezgini (önceki adıyla Windows Gezgini), bilgisayarınızda ve ağınızda bulunan konumlara göz atmanıza ve dosya ve klasörlerle çalışmanıza yardımcı olur.

Altta tipik bir Dosya Gezgini penceresi görüyorsunuz;




1 Adres çubuğuBir konuma girmek ya da konumu seçmek için adres çubuğunu kullanabilirsiniz. Bir düzeye gitmek için yolun ilgili kısmına ya da kopyalanacak yolu seçmek için yolun sonuna dokunun veya tıklatın.
2 ŞeritKopyalama ve taşıma, yeni klasör oluşturma, öğeleri e-posta ile gönderme, sıkıştırma ve görünümü değiştirme gibi genel görevler için şeridi kullanabilirsiniz.  Sekmeler seçili öğe için geçerli olan fazladan görevleri gösterecek şekilde değişir. Örneğin, gezinti bölmesinde Bilgisayar öğesini seçerseniz şerit, Müzik kitaplığında bir klasör seçmeniz durumunda göstereceğinden farklı sekmeler gösterir. Şeridi görmezseniz sağ üst kısımdaki Şeridi Genişlet düğmesine dokunun veya tıklatın ya da Ctrl+F1 tuşuna basın.
3 Arama kutusuGeçerli klasör veya kitaplıkta bir öğeyi aramak için arama kutusuna bir sözcük ya da ifade girin. Yazmaya başladığınız anda arama başlar. Bu nedenle, örneğin, "B" yazarsanız, adı B harfiyle başlayan tüm dosyalar dosya listesinde görüntülenir. Aramalar hakkında daha fazla bilgi için bkz. Windows 8'de Arama Yapmak.
4 Sütun başlıklarıAyrıntılar görünümünde sütun başlıklarını kullanarak dosyaların dosya listesindeki düzenini değiştirebilirsiniz. Örneğin Değiştirme tarihi başlığına dokunarak veya tıklatarak tarihe göre sıralayabilirsiniz (en son üzerinde çalıştığınız dosyalar en üstte gösterilir). Sütun başlığına tekrar dokunur veya tıklatırsanız, dosyalar en eskileri en üstte olacak şekilde sıralanır. Eklenecek diğer sütunları seçmek için sütun başlığını basılı tutun veya sağ tıklatın. Ayrıntılar görünümüne nasıl geçileceğini öğrenmek için bu konu altında bulunan 4.2  başlığına bakın.
5 Dosya listesiBurada, geçerli klasör veya kitaplığın içeriği görüntülenir. Burası ayrıca, arama kutusuna bir arama terimi girdiğinizde arama sonuçlarınızın görüntülendiği yerdir.
6 Gezinti bölmesiGezinti bölmesini kullanarak her türlü konuma erişebilirsiniz: Sık kullanılanlar listenize eklediğiniz klasörler, kitaplıklarınız, bilgisayarınızdaki sürücüler ve ağınızdaki diğer bilgisayarlar. Dosya listesindeki içeriğini görüntülemek için konuma, gezinti bölmesindeki bir konumu genişletmek için oka dokunun veya tıklatın. Bilgisayarınızın sürücülerine veya sürücülerin içindeki klasörlere gözatmak için Bilgisayar öğesini genişletin.




Dosya Gezgini ile Çalışmak | Püf Noktaları



  1. Şerit

    1. Şeridi Daraltma/Genişletme
    2. Öğeleri Sıralama, Gruplandırma veya Düzenleme Ölçütü Nedir, Nasıl Değiştirilir?
    3. Hızlı Erişim Araç Çubuğu'nu Özelleştirmek

  2. Arama Kutusu

    1. Yazmaya Başladığınızda Dosya Gezgini Nasıl Davransın?

  3. Sütun Başlıkları

    1. Sütun Eklemek veya Kaldırmak
    2. Sütun Genişliklerini Ayarlamak
    3. Sütun Başlıklarının Sırasını Değiştirmek

  4. Dosya Listesi

    1. Öğeleri Sıralama, Gruplandırma veya Düzenleme Ölçütü Nedir, Nasıl Değiştirilir?
    2. Simge Boyutunu ve Yerleşimini Değiştirme
    3. Klasörlerin Simgesini Değiştirmek
    4. Otomatik Sıralamayı Devre Dışı Bırakmak/Rastgele Yerleşimi Etkinleştirmek (Windows 8 - Windows 10)
    5. Öğe Onay Kutularını Etkinleştirmek
    6. Dosya Adı Uzantılarını Görünür Duruma Getirmek
    7. Gizli Dosyaları Görünür Hale Getirmek

  5. Gezinti Bölmesi

    1. Tüm Klasörleri Göster 
    2. Geçerli Klasöre Genişlet
    3. "Sık Kullanılanlar" Öğesini Kaldırmak
    4. "Kitaplıklar" Öğesini Kaldırmak  
    5. "Bilgisayar" Öğesini Kaldırmak 
    6. "Ağ" Öğesini Kaldırmak 
    7. Kaydırma Çubuğu'nun Genişliğini Değiştirme

  6. Görünümü Değiştirme

    1. Bir Klasör, Kitaplık ya da Sürücünün Şablonunu Değiştirmek
    2. Klasörlerin Simgesini Değiştirmek
    3. Bir Klasör Şablonunu, Bilgisayardaki Tüm Klasörlere Uygulamak | Varsayılan Şablon Olarak Ayarlamak
    4. Bir Klasör Görünümünü, Bilgisayardaki Tüm Klasörlere Uygulamak | Varsayılan Görünüm Olarak Ayarlamak
    5. Bir Klasörün Görünüm Ayarlarını -Aynı şablonu kullanan- Tüm Klasörlere Uygulamak
    6. Klasör Görünüm Ayarlarını Varsayılana Sıfırlamak
    7. Simge Boyutunu ve Yerleşimini Değiştirme
    8. Otomatik Sıralamayı Devre Dışı Bırakmak/Rastgele Yerleşimi Etkinleştirmek
    9. Klasör Seçenekleri, "Görünüm" Sekmesi Seçeneklerini Eklemek-Kaldırmak
    10. Ayrıntılar Bölmesi: Her zaman Etkin ya da Her zaman Devre Dışı olarak Ayarlamak
    11. Önizleme Bölmesi: Her zaman Etkin ya da Her zaman Devre Dışı olarak Ayarlamak
    12. Kaydırma Çubuğu'nun Genişliğini Değiştirme

  7. Genel

    1. Şeridi Daraltma/Genişletme
    2. Klasör Seçenekleri'ni Açmak
    3. Dosya Adı Uzantılarını Görünür Duruma Getirmek
    4. Gizli Dosyaları Görünür Hale Getirmek
    5. Klasör Seçenekleri, "Görünüm" Sekmesi Seçeneklerini Eklemek-Kaldırmak
    6. Klasör Görünüm Ayarlarını Varsayılana Sıfırlamak
    7. Başlık Çubuğu'nda Tam Yolu Görüntülemek
    8. Bir Klasörü Aynı Ya da Yeni Pencerede Açmak
    9. Kaydırma Çubuğu'nun Genişliğini Değiştirme

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item