nwindows8

AHCI :Windows 8'de Kurulumdan Sonra Etkinleştirmek (Güncellendi Ağustos 2015)

          Intel ve Seagate'in birlikte geliştirmiş olduğu bir teknoloji olan AHCI (Advance Host Controller Interface) Sata disklerde performans artışı getiren bir teknolojidir. Normalde Windows kurulumundan önce BIOS'ta SATA Çalışma Modu'nu AHCI/Enhanced olarak ayarladıktan sonra kurulum yapmanız gerekir. Ancak bunu yapmadan (Yani IDE/Compatible modunda) kurulum yaptıysanız  tekrar kurulum yapmanıza gerek olmadan bunu nasıl yapabileceğinizi ve AHCI teknolojisinin ne olduğunu detaylı bir şekilde anlatacağım...



AHCI nedir?
Ahci yazılımların donanımlar ile Serial ATA (SATA)  arayüzünü kullanarak iletişmesini salayan bir donanım mekanizmasıdır.Parallel ATA (PATA) 'dan farklı olarak hot-plugging* ve Native Command Queuing**(NCQ) özelliklerinin kullanımına izin verir.


Peki ne kadar hız artışı sağlıyor?

            Yapılan benchmark testleri bu oranın ortalama %18 olduğunu söylüyor.Bununla ilgili bulabildiğim bir benchmark grafiğini alta koyuyorum.Standart tanımı AHCI olmadan çalışan, Intel AHCI ve NVIDIA Driver ise AHCI  ile çalışan diskleri tanımlıyor.


IDE Modunda kurulmuş Windows 8'de 
AHCI modunu etkinleştirmek


           Windows Vista AHCI teknolojisini destekleyen ilk sistemdi. Fakat kurulum sırasında bunun seçilmesi gerekir. Kurulumdan sonra Bios üzerinden AHCI'yi etkinleştirirseniz  STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE hatası ve mavi bir ekran ile karşılaşırsınız. Bunun sebebi Windows VistaWindows 7 ve Windows 8'in kurulum sırasında kullanılmayan depolama sürücülerini (Dolayısıyla AHCI sürücülerini) devre dışı bırakmasıdır. Bu işletim sisteminin yüklenme zamanını hızlandırmak için gereklidir.

          Bu durumu bir senaryo ile anlatırsak;

          Disk kontrolorü Pciide sürücüsünü kullanan (BIOS'ta SATA çalışma modu IDE yada Compatible olarak ayarlı) bir bilgisayara Windows Vista, Windows 7 veya Windows yüklediniz. Daha sonra Bios'tan SATA AHCI moda çevirdiniz. Şimdi disk Msahci (Windows Vista ve Windows 7) yada Storahci (Windows 8) sürücüsünü kullanmak zorundadır. Oysa bu sürücü kurulum sırasında  Windows Vista, Windows 7 veya Windows 8 tarafından devre dışı bırakılmıştı. İşte bunları kayıt defterinden etkinleştirmemiz gerekiyor.


  • Bütün bu işlemlerden önce mutlaka bir sistem geri yükleme noktası oluşturun.
  • Bu işlem yanlış bir adım atmanız durumunda veri kaybetmenize sebep olabilir.
  • Çoğu Notebook üreticisi artık bios üzerinde bu tip bir değişiklik yapamaya izin veriyor fakat  bu seçenek sizde olmayabilir.
  • Bütün bu anlatılanlar sadece Önyükleme/Sistem diski üzerinde geçerlidir. İkinci bir sabit diskiniz varsa bunu problemsizce AHCI moda alabilirsiniz.


1-  Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

2- Komut istemcisine şu komutu yazın ve Enter'a basın;

bcdedit /set {current} safeboot minimal

3- Bilgisayarı yeniden başlatın ve bu esnada BIOS'a girin.

4- BIOS'da IDE modundan AHCI moduna geçmek için gerekli değişiklikleri yapın.

5- Kayededip çıktığınızda bilgisayar Güvenli Mod'da açılacak.

6- Güvenli Mod'da iken tekrar bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

7- Komut istemcisine şu komutu yazın ve Enter'a basın;

bcdedit /deletevalue {current} safeboot

8- Bilgisayarı yeniden başlatın.


Native Command Queuing (NCQ)'nun etkin olup olmadığını soran arkadaşlar oluyor. Bunun etkin olup olmadığını Intel® Rapid Storage Technology sürücüsünü indirip kurarak öğrenebilirler. Altta bununla ilgili ekran alıntısını görüyorsunuz;

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item