nwindows8

Windows 8: Kitaplıklar Nedir ve Neden Kullanmalıyım?

            Eğer Windows Xp'den direk Windows 8'e geçtiyseniz hatta Windows Vista'dan dahi geçtiyseniz eminim çoğunuz ilk iş olarak Kitaplıklar simgesini Görev Çubuğu'ndan kaldırdınız ve/veya hemen Masaüstü'ne Bilgisayar (Eski adıyla Bilgisayarım) kısayolunu yerleştirdiniz.
O zaman uyanın;
            XP devri kapandı. Artık elinizin altında gelişmiş çağdaş bir işletim sistemi var  ve bu işletim sisteminin getirdiği en önemli değişimlerden biri olan Kitaplıklar....




Ne farkı var ki?

          Windows XP ve Vista'da  dosyalarınızın yönetilmesi için bunların farklı klasörlerde ve alt klasörlerde düzenlenmesi gerekirdi.  Windows 8'de ise dosyaların nerede depolandığı dikkate alınmaksızın bunları düzenlemek ve erişmek için kitaplıkları  kullanabilirsiniz.

          Kitaplıklar belgelerinizi, müziği, resimleri ve diğer dosyaları yönettiğiniz yerdir. Dosyalarınıza klasörde olduğuyla aynı yoldan göz atabilir veya tarih, tür ve yazar gibi özelliklere göre düzenlenmiş dosyalarınızı görüntüleyebilirsiniz.

           Bazı yönlerden kitaplık klasöre benzer. Örneğin, kitaplığı açtığınızda bir veya daha fazla dosya görürsünüz. Ancak, klasörden farklı olarak, kitaplık farklı konumlarda depolanan dosyaları toplar. Bu ince, ancak önemli bir farktır. Kitaplıklar öğelerinizi gerçekten depolamaz. Öğelerinizin bulunduğu klasörleri izler ve farklı yollardan bu öğelere erişip düzenlemenizi sağlarlar. Örneğin, sabit diskinizdeki farklı farklı klasörlerde müzik dosyalarınız varsa Müzik kitaplığını kullanarak müzik dosyalarınızın tümüne bir defada erişebilirsiniz.




Kitaplığı veya kitaplıktaki öğeleri silersem ne olur?


  • Kitaplığı silerseniz kitaplığın kendisi Geri Dönüşüm Kutusu'na taşınır. Kitaplıkta erişilebilir olan dosyalar ve klasörler başka yerlerde depolandığından silinmez
  • Dört varsayılan kitaplıktan birini (Belgeler, Müzik, Resimler veya Videolar) silerseniz, hızlıca yeniden oluşturabilirsiniz. Kitaplık Araçları sekmesine ve Ayarları geri yükle öğesine dokunun veya tıklatın.
  • Dosyaları veya klasörleri kitaplığın içinden silerseniz orijinal konumlarında da silinirler. Öğeyi kitaplıktan kaldırmak istiyor, ancak orijinal konumundan silmek istemiyorsanız öğenin bilindiği klasörü kaldırmanız gerekir. Kitaplıktan bir klasör kaldırdığınızda, o klasördeki tüm öğeler kaldırılır (ancak silinmez). 
  • Benzer biçimde, kitaplığa bir klasör ekler ve sonra da bunu orijinal konumundan silerseniz, artık klasöre kitaplıkta erişilemez.



Kitaplıklarda hangi tür konumlar desteklenir?



           Kitaplığa klasörleri bilgisayarın C sürücüsü, harici disk veya gibi pek çok farklı konumdan ekleyebilirsiniz.

Klasör nerede depolanır?
Kitaplığa eklenebilir mi?
C sürücünüzde
Evet.
Dış sabit diskte
Evet, ancak sürücü bağlantısı kesilirse içerik kullanılamayacaktır.
Bilgisayarınızdaki ek bir sabit disk
Evet.
Bir USB flash sürücüde
Yalnızca aygıt gezinti bölmesinde, Bilgisayar altında, Sabit Disk Sürücüleri bölümünde görüntülenirse. 
Sürücü bağlantısı kesilirse içerik kullanılamayacaktır.
Çıkarılabilir medyada (CD veya DVD gibi)
Hayır.
Bir Ağda
Evet, ağ konumu dizine alındığı veya klasör çevrimdışı kullanılabilir olduğu sürece.
Ev grubunuzdaki farklı bir bilgisayarda
Evet. 


            Sonuç olarak Kitaplıklar çağdaş bir dosya yöneticisidir. "Hayır kardeşim ben Bilgisayarım'a tıklar aradığımı bulurum" diyerek bir dinazor olmayı seçebileceğiniz gibi neredeyse bilgisayarınızdaki bütün verilere 2 tıklama ile ulaşabileceğiniz Kitaplıkları kullanmaya hemen şimdi başlayarak sizde bu kullanışlı dosya yöneticisinin keyfini çıkarmaya Başlayabilirsiniz.Özelliklerini keşfettikçe "Ya hakikaten Bilgisayarım'ı kullanmak hammallıkmış" demeye başlayacağınızdan eminim.




Kitaplıklar ile ilgili diğer yazılarım (Varsayılan Kitaplıkları Geri Yüklemek, Kitaplıktaki Bir Konumu Veriyi Silmeden Kaldırmak, Varsayılan "Kitaplıklar" Simgesini Değiştirmek, Kitaplıkların Simgesini Değiştirmek, Kitaplıkları Yeniden Adlandıramama Sorunu, Gezinti Bölmesine Eklemek - Çıkartmak, Gezinti Bölmesinden Kaldırmak, "Kitaplıklar" Simgesini Masaüstü'nde Oluşturmak gibi...) için buraya tıklamanız veya  Windows 8 bölümünde sağ tarafta görebileceğiniz etiket bulutundaki Kitaplıklar etiketine tıklamanız yeterli olacaktır...


Yazıda yararlanılan kaynak : microsoft.com

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item