nwindows8

Windows 8 ve 10 Hizmetler: Nedir, Nasıl Başlatılır, Durdurulur veya Devre Dışı Bırakılır?

Bir bilgisayarda çalışan hizmetleri yönetmek, örneğin bir hizmeti durdurmak veya başlatmak için Hizmetler Konsolu'nu kullanabilirsiniz.

Ayrıca sc veya net komutunu kullanarak Komut İstemcisi'nden de hizmetleri yönetebilirsiniz.




Hizmet nedir?

Hizmet, bir kullanıcı arabirimi olmadan sistem arka planında çalışan bir uygulama türüdür. Hizmetler, Web sunucusu, olay günlüğü, dosya sunucusu, yazdırma, şifreleme ve hata bildirimi gibi temel işletim sistemi özellikleri sağlar.

Hizmetler konsoluyla ne yapabilirim?
       
  • Hizmetleri başlatabilir, durdurabilir, duraklatabilir, sürdürebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.
  • Bir hizmetin başarısız olması durumunda gerçekleşecek kurtarma eylemlerini ayarlayabilirsiniz, örneğin hizmeti otomatik olarak yeniden başlatabilir veya bilgisayarı yeniden başlatabilirsiniz.
  • Belirli bir donanım profiline yönelik hizmetleri etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.
  • Her hizmetin durumunu ve açıklamasını görüntüleyebilirsiniz.
  • Hizmet bağımlılıklarını görüntüleyebilirsiniz.

Notlar/Uyarılar

  • Eğer bir hizmeti durdurur, devre dışı bırakır, başlatır ya da yeniden başlatırsanız bu durumdan bağlantılı servislerde etkilenirler. Bir servisi başlatmanız bağlantılı servisleri otomatik olarak başlatmaz.
  • Varsayılan hizmet ayarlarının değiştirilmesi, önemli hizmetlerin doğru biçimde çalışmasını engelleyebilir. Özellikle, otomatik olarak başlatılacak şekilde yapılandırılmış olan hizmetlerin Başlangıç Türü ve Farklı Oturum Aç ayarlarını değiştirirken dikkatli olmalısınız.
  • Bazı servisleri durdurmanız Hizmetler Konsolu üzerinden mümkün değildir. Bunun sebebi bu hizmetlerin sistemin çalışması için gerekli olmalarıdır.
  • Sisteminizde çalışan servislerin ayarlarını optimuma getirmek için Windows 8 Hizmetler Konfigürasyonu | Optimizasyonu adlı yazımdan yararlanabilirsiniz.

  • Hizmetlerde bir değişiklik yapmadan önce mutlaka bir geri yükleme noktası oluşturun. Bu sisteminizde bir sorun oluşlması durumunda kolayca değişiklikleri geri almanızı sağlayacaktır. 
  • Bir hizmeti etkinleştirir veya devre dışı bırakırsanız ve bilgisayarı başlatırken bir sorunla karşılaşırsanız, bilgisayarınızı Güvenli Mod'da başlatabilirsiniz. Güvenli Mod'da, işletim sisteminin başlatılması için gerekli olan temel hizmetler, hizmet ayarlarına yapılan değişikliklere bakılmaksızın varsayılan düzende başlatılır. Bilgisayar Güvenli Mod'dayken, hizmet yapılandırmasını değiştirebilir veya varsayılan yapılandırmayı geri yükleyebilirsiniz.

I YOL: 
Hizmetler Konsolu ile;

1.1- Çalıştır'ı açın ve services.msc yazıp Enter'a basın.

1.2- Ayarlarında değişiklik yapmak istediğiniz hizmete çift tıklatın.

1.3- Alttaki açıklamalar ışığında 1.4 veya 1.5 veya 1.6 adımlarını uygulayın.

Başl. DeğeriKarşılığı
Otomatik
Başlangıç Türü Otomatik olan servisler sistem başlangıcında otomatikman başlatılırlar. Ancak bazı servisler sistemle beraber başlayıp ardından görevlerini tamamladıktan sonra durdurulabilirler. Yani bir hizmetin otomatik başlıyor olması hep çalışacağı anlamına gelmez.
Otomatik
(Gecikmeli Başlangıç)
Başlangıç türü Otomatik (Gecikmeli Başlangıç) olan servisler sistem başlangıcında hemen çalıştırılmazlar. Onun yerine sistemin tamamen yüklenmesi tamamlandıktan sonra başlatılırlar. Bunun sebebi acil olmayan ama gerekli hizmetlerin daha geç açılarak sistemin yüklenme hızını arttırmaktır.
Elle
(Tetikleyici Başlangıç)
 Elle (Tetikleyici Başlangıç), Windows 7 ile tanıştığımız biir başlangıç türü. Temel amaç arka planda çalışan servis sayısını azalttmak. Bu servisler aslında elle olarak çalıştırılırlar ancak başlamak için kullanıcının kendisini başlatmasını değil kullanıcının kendisiyle ilgili bir bileşeni başlatmasını beklerler. 
ElleBaşlangıç türü Elle olan servisleri gerektiğinde kullanıcı başlatır. Ancak bu başlangıç türü oldukça verimsizdir. İhtiyacınız olduğunu düşündüğünüz bir servisin başlangıç tütü Elle ise başlagıç türünü Otomatik olarak ayarlayabilirsiniz.
Devre DışıBaşlangıç türü Devre Dışı olan servislerin sistem başlangıcında çalışması engellenir. 

1.4- Bir servisi durdurmak için (Servisin Çalışıyor durumunda olması gereklidir) Durdur butonuna tıklatın


1.5- Bir servisi başlatmak için (Servisin Durduruldu durumunda olması gereklidir) Başlat butonuna tıklatın.


1.6- Bir servisin Başlangıç Türü'nü değiştirmek için Başlangıç türü: açılır menüsünü genişletin ve dilediğiniz seçeneği seçin.


II. YOL: 
"net" komutunu kullanarak...

2.1Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

2.2- 2.3 veya 2.4 adımlarından ihtiyacınız olanı uygulayın.

2.3- Bir hizmeti durdurmak için,

  • net stop "hizmet adı"

    ya da

  • net stop "görünen ad"

kalıbını kullanın. Hizmet adı, Kayıt Defteri'nde görünen kısa ad, Görünen ad ise Hizmetler Konsolu'nda görünen addır. Alttaki ekran görüntüsünü inceleyin lütfen;


2.4- Bir hizmeti başlatmak için,

  • net start "hizmet adı"

    ya da

  • net start "görünen ad"

kalıbını kullanın. Hizmet adı, Kayıt Defteri'nde görünen kısa ad, Görünen ad ise Hizmetler Konsolu'nda görünen addır. Üstteki ekran görüntüsünü inceleyin lütfen;

III. YOL: 
"sc" komutunu kullanarak...

3.1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

3.2-  3.3 veya 3.4 veya 3.5 adımlarından ihtiyacınız olanı uygulayın.

3.3-  Bir hizmeti durdurmak için,

  • sc stop "hizmet adı

kalıbını kullanın. Hizmet adı Kayıt Defteri'nde görünen kısa addır.  2.3 adımının altındaki ekran görüntüsünü inceleyin lütfen.


3.4- Bir hizmeti başlatmak için,

  • sc start "hizmet adı

kalıbını kullanın. Hizmet adı Kayıt Defteri'nde görünen kısa addır.  2.3 adımının altındaki ekran görüntüsünü inceleyin lütfen.


3.5- Başlangıç Türü'nü değiştirmek için;

  • sc config "hizmet adı" start=disabled 
  • sc config "hizmet adı" start=demand
  • sc config "hizmet adı" start=auto
  • sc config "hizmet adı" start=delayed-auto

kalıplarını kullanın.


disabled devre dışı, demand Elle, auto Otomatik ve delayed-auto Otomatik (Gecikmeli başlangıç)'a karşılık geliyor. Demand varsayılan ayar. Yani bir servisi sadece sc start "hizmet adı"  komutuyla başlatır ve Başlangıç Türü'nü belirlemezseniz başlangıç türü varsayılan olarak Demand olur.


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item