nwindows8

Windows 8 ve 10: Yerel Hesap Parolanızı Unuttunuz! (I)

Bu makale Windows 8 ve 10: Parolanızı Unuttunuz! adlı makalenin alt makalesidir. Windows 8 ve Windows 10'da hem Microsoft hem de Yerel hesaplar kullanılabilir durumda olduğundan İhtiyacınız olan doğru parola sıfırlama yöntemini belirlemeniz konusunda size rehberlik edecek bu makaleyi okumadan direkt bu makaleyi uygulamanız hatalı sıfırlama yöntemi kullanmanıza sebep olabilir.

 Ayrıca biraz daha basit olan alternatif bir yöntemin uygulanışını burada bulabilirsiniz: Yerel Hesap Parolanızı Unuttunuz! (II)

Çoğu kullanıcının başına gelmiştir, parolanızı unutursunuz ve hesabınızda oturum açamazsınız. Eğer bilgisayarda birden fazla kullanıcı varsa ve bunlardan yönetici olan birinde oturum açma şansınız varsa sorun yoktur. Diğer yönetici hesabında oturum açarsınız ve erişemediğiniz hesabınızın parolasını kaldırırsınız. Ancak bilgisayarda tek kullanıcı hesabı varsa veya diğer hesap Standart Hesap ise veya tüm yönetici hesaplarının parolası unutulduysa bu mümkün olmaz.

Bu durumda parolayı kaldırmak ve hesabı tekrar erişime açmak için biraz uğraşmanız gerekir. Bunu yapmanın pek çok yolu varsa da ben en basit ve 3. parti hiçbir araç kullanmadan uygulayabileceğiniz yolu anlatacağım. Basit ve %100 etkili...


Güncelleme: (Aralık 2016)

Altta yaptığım güncelemeye rağmen hala hata yapıp Komut İstemcisi veya Büyüteç'e erişimi kaybeden arkadaşlar oluyor. Bu durumdaysanız verdiğim linklerden ihtiyacınıza göre cmd.exe ve/veya Magnify.exe'yi indirin ve C:\Windows\System32 klasörüne atın. Ancak C:\Windows\System32 klasöründe aynı isimde bir dosya zaten varsa bu mümkün olmayacaktır. Bu durumda mevcut dosyayı Kes/Yapıştır ile masaüstüne taşıdıktan sonra deneyin. Eski dosyayı ise (Masaüstüne taşıdığınız) silin. İndirme linkleri: cmd_Windows 8  -  Magnify_Windows 8  -  
cmd_Windows 10  -  Magnify_Windows 10

Güncelleme: (Kasım 2014)

Makalenin ilk halinde sadece Komut İstemi ile olan yöntem (II. YOL) yer alıyordu. Ancak anlaşıldı ki bu yöntem kullanıcılar için biraz problemli çünkü hata yapmaya müsait. Komutları yazarken yapılabilecek en ufak bir yazı hatası hem işlemin başarısız olmasına neden oluyor hem de kullanıcı nerede hata yaptığını bilmediği için yapılan değişiklikleri geri almak da sancılı oluyordu.

Bu sebeplerle Metin Belgesi yöntemini (I. YOL)  yazıya ekledim. Yapılan işlem tamamen aynı tek fark değişiklikleri alışık olmadığınız Komut İstemi arayüzünden anlamadığınız komutlarla değil Windows arayüzüne benzer alışık olduğunuz bir arayüzden yapacak olmanız. Bu sayede hata yapma olasılığınız ortadan neredeyse kalkıyor. Bu yüzden tavsiyem bu yöntemi kullanmanız...

Tabii yazının başında linkini verdiğim -Yerel Hesap Parolanızı Unuttunuz! (II)- yazı da 3. bir alternatif... 

Ne yapacağız?

          Körü körüne maddeleri saymaktansa önce ne yapacağımızı basitçe anlatayım;

          Windows'ta bu tip durumlarda kullanılmak üzere varsayılan olarak devre dışı olan ve gizli Yönetici Hesabı olarak nitelendirdirebileceğimiz bir hesap bulunur. Bu hesabın normal Yönetici Hesabından tek farkı Kullanıcı Hesabı Denetimi'ne (UAC) tabi olmamasıdır. Bunun dışında bir üstünlüğü yoktur. Bu hesabı  etkinleştirmek için ise -bir Yönetici Hesabında oturum açmış ikenYönetici hakları ile bir komut istemcisi açmanız ve etkinleştirmek için net user administrator /active:yes, devre dışı bırakmak için ise net user administrator /active:no komutlarını kullanmanız gerekir.

          Şimdi soru şu: Bizim durumumuzda bir Yönetici Hesabına erişimimiz olmadığına göre ne yapacağız?

          Bunun için bir hile ile Windows'u kandırmamız gerekecek:
          Hepinizin dikkatini çekmiştir; Oturum açma ekranında sol alt köşede Erişim Kolaylığı ikonu bulunur. Bu -özellikle- özürlü kullanıcıların Windows Kolay Erişim Merkezi seçeneklerini oturum açarken kullanmalarını sağlamak amacı ile oraya koyulmuştur.


            Windows devre dışı iken (Önyüklemeden önce) eğer buradaki araçlardan birini manipule eder ve bu aracın aslında açması gerekenden başka bir aracı açmasını sağlarsak bunu kullanabiliriz. İşte biz buradaki Büyüteç'i (Magnify) açan bağlantıyı manipüle edip Büyüteç yerine  Komut İstemcisininin açılmasını sağlayacağız. Ardından bu komut istemcisinde net user administrator /active:yes komutunu kullanarak Gizli Yönetici Hesabını etkinleştirecek ve bu hesabı kullanarak parolamızı sıfırlayacağız...

    Nelere ihtiyacımız var?

               İhtiyacımız olan 2 şey var;



               Sistem Kurtarma medyasını daha önce oluşturduysanız sorun yok. Eğer oluşturmadı iseniz seçenek var:

    1. 32 Bit Windows 8/10 kullanyorsanız 32 Bit bir Windows 8/10 kurulu başka bir bilgisayarda, 64 Bit Windows 8/10 kullanyorsanız 64 Bit bir Windows 8/10 kurulu başka bir bilgisayarda (Üstteki linklerde anlattığım şekilde) oluşturabilirsiniz.
    2. İnternetten sürümünüze dikkat ederek (32-64 Bit) ISO formatında indirebilirsiniz. (Yine üstte verdiğim linklerde indirme bağlantısı da var)  Daha sonra USB belleğe atarak (Burada 1 veya 3. yolu kullanabilirsiniz) yada CD'ye yazdırarak kullanabilirsiniz.
    3. F8 tuşu ile açabileceğiniz Gelişmiş Önyükleme Seçenekleri ekranında Bilgisayarınızı onarın seçeneğine tıklayarak. (Bu yöntem her Windows kurulumunda, özellikle Notebookların kiminde -Sistem üreticisine bağlı olarak- çalışmayabilir.) 

              Kağıt, kalem ise komutları/adımları not almak için lazım olacak. 2. bir bilgisayarınız ya da akıllı telefonunuz varsa buna da gerek yok.


    I. YOL: 
    Metin Belgesi ile;

    1.1- Komut İstemcisini önyükleme esnasında başlatın.  (Windows 8 - Windows 10)


    Windows kurulum medyası veya Sistem Kurtarma medyası (CD oluşturma - USB oluşturma) kullanabilirsiniz. Hangi medyayı kullanacak olursanız olun zaten alttaki videoda yapacaklarınızı açıkça anlattım.

    1.2- Komut İstemcisi'ne notepad yazın ve Enter'a basın.

    1.3- Bir Metin Belgesi açılacak. Dosya/Farklı Kaydet (Ctrl + S) yolunu izleyin.


    1.4- Tüm Dosyalar(All Files) seçtiğinizde sabit diskteki bütün verilere ulaşabileceksiniz.


    1.5- C:\Windows\System32 yolunu izleyin ve önce MagnifyMagnify.old olarak yeniden adlandırın ardından cmd'yi Magnify olarak adlandırın. Bu sayede Windows'a "Büyüteç'i aç!" dediğinizde Komut İstemcisi'ni açacak. İşlemi tamamladığınızda resimdeki gibi Magnify ve Magnify.old olmalı.


    1.6- Bütün pencereleri kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın.

    1.7- Oturum açma ekranında sol alt köşede bulunan Erişim Kolaylığı ikonuna tıklayın ve açılan menüde Büyüteç'e tıklatın.


    1.8- Büyüteç yerine -tamda bizim istediğimiz gibiKomut İstemcisinin açıldığını göreceksiniz. Bu Komut İstemcisine net user administrator /active:yes komutunu girip Enter'a basın. İşlemin başarı ile sonuçlandığını söyleyen mesajı aldıktan sonra Komut İstemcisini kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın.


    1.9- Artık oturum açma ekranında gizli Yönetici Hesabı'nın da olduğunu göreceksiniz. Tıklayıp bu hesapta oturum açın ve burada anlattığım gibi ya da videoda görebileceğiniz gibi parolasını unuttuğunuz hesabın parolasını kaldırın.


    1.10- Gizli Yönetici Hesabındaki oturumu kapatmadan önce yapmamız gereken bir işlem daha var; Gizli Yönetici Hesabını tekrar deaktif duruma yani varsayılan durumuna getirmek. Bunun için Çalıştır'ı açın ve magnify yazıp Enter'a basın.


    1.5 Adımında, Komut İstemcisini, Büyüteç olarak adlandırdığımızdan Komut İstemcisini açmak için cmd yerine magnify yazıyoruz. Bu durumu 1.13 adımında düzelteceğiz.


    1.11- Komut İstemcisinin açıldığını göreceksiniz. net user administrator /active:no komutunu girin ve Enter'a basın.


    1.12- Bilgisayarı yeniden başlatın...

    1.13- Şimdi 1.15 adımında yaptığımız değişiklikleri geri alma zamanı.

    Bunun için 1.1....1.4 adımlarını tekrarladıktan sonra C:\Windows\System32 yolunu izleyin ve önce Magnifycmd olarak yeniden adlandırın ardından Magnify.old'u Magnify olarak adlandırın. Bu sayede artık herşey eskisi gibi oldu.

    1.14- İşlemi tamamlayıp bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra hesabınızda sorunsuzca oturum açabildiğinizi göreceksiniz. Hepsi bu!

    Takıldığınız yerler olursa alttaki videoyu seyredebilirsiniz;



    II. YOL: 
    Komut İstemcisi ile;

    2.1-  Gelişmiş Kurtarma Seçenekleri'ni açın ve Komut İstemi'ni seçin.  (Linkte 1...3 adımları)


    2.2- Komut istemcisine alttaki komutları her satırdan sonra Enter'a basarak girin.


    Alttaki komutları girerken çok dikkatli girin. Satırları karıştırırsanız örneğin cmd.exe'yi gider -yedeklemeden- magnify.exe olarak değiştirirsiniz ondan sonra "cmd.exe bulunamıyor" hatasıyla karşılaşırsınız. Bu durumda ise nerede hata yaptığınızı ve neyi düzeltmeniz gerektiğini bilmediğiniz için düzeltmek çok zor olacaktır. Tekrar ediyorum komutları -satırları karıştırmadan- 2 defa kontrol ederek girin.
    • C:
    • CD Windows\system32
    • ren cmd.exe cmd.old
    • ren magnify.exe cmd.exe
    • ren cmd.old magnify.exe
    • Exit



    Yazıyı uzatmamak adına sistem bölüntünüzün harfini nasıl tespit edeceğinizi yazıya eklemedim. Sistem bölüntünüzün C olduğunu farzederek komutları ona göre verdim. Ancak sisteminizde Sistem Ayrıldı ya da buna benzer farklı bir bölüntü (Örneğin, Kurtarma Bölüntüsü, EFI vs.) varsa sistemin kurulu olduğu bölüntünün harfi D, E gibi farklı bir harf olabilir. Bu yüzden alttaki hatayı alırsanız komut işlemcisini kapatıp tekrar açın ve ilk satırdaki C: komutunun yerine D: yazıp öyle deneyin. Hata almayıncaya kadar aynı işlemi alfabetik olarak tekrarlayın...


    2.3- Devam seçeneğini seçerek Windows 8'i normal olarak başlatın.


    2.4- Oturum açma ekranında sol alt köşede bulunan Erişim Kolaylığı ikonuna tıklayın ve açılan menüde Büyüteç'e tıklatın.


    2.5- Büyüteç yerine -tamda bizim istediğimiz gibiKomut İstemcisinin açıldığını göreceksiniz. Bu Komut İstemcisine net user administrator /active:yes komutunu girip Enter'a basın. İşlemin başarı ile sonuçlandığını söyleyen mesajı aldıktan sonra Exit yazıp Enter'a basın.


    2.6-  Bilgisayarı bir kez daha yeniden başlatın.


    2.7- Artık oturum açma ekranında -benim deyimimleSüper Yönetici Hesabı'nın da olduğunu göreceksiniz. Tıklayıp bu hesapta oturum açın ve burada anlattığım gibi parolasını unuttuğunuz hesabın parolasını kaldırın.


    2.8- Gizli Yönetici Hesabındaki oturumu kapatmadan önce yapmamız gereken bir işlem daha var; Gizli Yönetici Hesabını tekrar deaktif duruma yani varsayılan durumuna getirmek. Bunun için Çalıştır'ı açınMagnify yazın ve Enter'a basın.


    2. Adımda, Komut İstemcisini, Büyüteç olarak adlandırdığımızdan Komut İstemcisini açmak için cmd yerine magnify yazıyoruz. Bu durumu 12. adımda düzelteceğiz.


    2.10- Komut İstemcisinin açıldığını göreceksiniz. net user administrator /active:no komutunu girin ve Enter'a basın.


    2.11- Bilgisayarı yeniden başlatın ve 1. adımı tekrarlayın.

    2.12- Komut İstemcisine bu sefer alttaki komutları her satırdan sonra Enter'a basarak girin;

    • C:
    • CD Windows\system32
    • ren magnify.exe cmd.old
    • ren cmd.exe magnify.exe
    • ren cmd.old cmd.exe
    • exit


    2.13- 2.3. Adımını tekrarlayın. Ayrıca 2.4. adımını tekrarlarsanız artık -Normal olarak- Büyüteç'in açıldığını görebilirsiniz. Ayrıca gördüğünüz gibi artık Süper Yönetici Hesabımız da yok;



    Artık hesabınıza parolasız bir şekilde girebiliyor olmanız gerekiyor. Kendinize -dilerseniz- yeniden bir parola oluşturun ve tekrar aynı şeylerle uğraşmamak için alttaki yazımı uygulayın;


    Takıldığınız noktalar olursa 
    makalenin uygulanışını gösteren bir videoyu altta seyredebilirsiniz;



    Etiketler

    3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

    Arşiv

    Son yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item