Her Marka/Model Bilgisayara Aynı İmajı (Kurtarma Bölümü ile Birlikte) Kurmak (I. BÖLÜM)
https://8.enpedi.com/2015/05/her-markamodel-bilgisayara-ayn-imaj.html?m=0
Çok uzun zamandır en çok soru/istek aldığım konulardan biri diskteki gizli kurtarma bölümünü nasıl yeniden oluşturabileceğiniz. Ben de bu konuları yazmak, izleyicilerimin bilgi seviyesini -disk yönetimi konusunda- bir seviye yukarıya çekmek istiyordum zaten ama bu tip yazılar diğerleri gibi değil. Örneğin bir Windows ayarını değiştirmek veya eklemek/çıkarmak ile ilgili bir yazının hazırlığını yapmam 1-2 saat yazmam da en fazla 1 saat sürerken bu tip yazıların hazırlanması haftalar, aylar sürebiliyor. Çünkü araştırma ve dokümantasyon süreci, deneme ve test süreci çok çok uzun vakitler alıyor.
Ama Windows 8 ile ilgili yazılarım artık hemen hemen sona geldiği için vaktim var ve Windows 10 çıkıncaya kadar bu tip çetrefilli konuları yazacağım. Bu yazıda bu konuda yazacağım bir dizi yazının üçüncüsü. Şimdilik bir planlama yapmadım. Yazılar bittiğinde birbiri ile ilişkilendireceğim....
Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu
Bu makale ile ilk 2 makale arasında ne fark var?
Aslında 2. makale yani Windows 8 ve 8.1: Gizli Kurtarma Bölüntüsü (Recovery Parttion) Oluşturmak (OEM Stili) ile bu makale bazı yönlerden birbirine oldukça benziyor. Ancak 2. makalenin aksine bu makale daha çok bilgisayar toplamak, teknik servis hizmeti vermek gibi işlerle uğraşan küçük işletmelerle, çok sayıda bilgisayardan sorumlu olan IT elemanlarına yönelik. Bu makaleyi uyguladığınızda istediğiniz özelleştirmeleri yapabileceğiniz (Şirket adı, web sistesi ve telefon bilgileri, şirketinize özel masaüstü arka planı, tarayıcı ana sayfası olarak şirket web sistesini belirleme, Windows ile ilgili sayısız özeleştirme ve ayar vs. vs.) bir imajınız olacak, bu imajı istediğiniz marka model bilgisayara kurtarma bölümü ile birlikte otomatik olarak kurabileceksiniz ve müşterinize veya işyerinizdeki çalışanlara bu şekilde teslim edeceksiniz. Bir sorun olduğunda ise müşteriniz veya işyerinizdeki çalışanlar yenileme veya sıfırlama'yı rahatça kullanabilecekler. Yani bilgisayar üreticileri bilgisayarlarını satışa nasıl sunuyorlarsa siz de tamamen aynı şekilde sunabileceksiniz...
Bu makale ne anlatıyor, amacı nedir?
Bu makalede sırasıyla şunları yapacağız;- Bilgisayarımıza Windows 8.1 kuracağız ve kuruluma Dil ve bölge ekranında ara verip Sistem Hazırlama Aracı vasıtasıyla kullanıcı hesabı oluşturmadan Windows'ta oturum açacağız.
- Sürücüleri ve Windows güncellemelerini kuracağız.
- Kullandığımız 3. parti programları (Örneğin, Chrome, Microsoft Office, Adobe Photosop vs.) yükleyeceğiz. (Sadece kendiniz için kurmak istediğiniz programları yüklemeyin)
- Windows ile ilgili yapmak istediğimiz özelleştirmeleri, ayarları ve optimizasyonları yapacağız. (Bu konuda sıkıntı çekeceğinizi sanmam sitede bu konuyla ilgili yüzlerce makale var.)
- Her yeni kullanıcı için gerekli olacağını düşündüğünüz doküman, resim, metin vs. gibi dosyalar varsa Masaüstüne kaydedeceğiz.
- "Herşey tamam, benim istediğim Windows bu!" dediğimizde 7. adıma geçeceğiz.
- Bilgisayarı genelleştirip kapatacağız.
- Önyüklenebilir bir Windows PE (WinPE) medyası oluşturacağız.
- Bilgisayarı WinPE medyasından başlatarak sistemin bir imajını .wim formatında alacağız.
- Aldığımız bu imajı istediğimiz her bilgisayara kurtarma bölümü ile beraber kuracağız...
- "Peki bunları yaptıktan sonra Sıfırlama yaptığımda ne olacak?"
Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra yenileme veya sıfırlama yaparsanız kurulumu Dil ve bölge ekranından başlayarak tamamlayacaksınız (7. bölümdeki videoyu izleyin) ve bilgisayarınızda oluşturacağınız her hesap için 2, 3, 4 ve 5. adımlarda yaptığınız bütün değişiklikler varsayılan ayar olacak.- "Ama ben sıfırlama yaptığımda tıpkı bilgisayarı ilk aldığımdaki gibi kullanıcı hesabı oluşturulmamış ayarları baştan yaptığım bir Windows olsun istiyorum?"
Bunun için bu makaleyi kullanabileceğiniz gibi bir önceki makaleyi yani Windows 8 ve 8.1: Gizli Kurtarma Bölüntüsü (Recovery Parttion) Oluşturmak (OEM Stili) kullanabilirsiniz. İki makalede bu gereksiniminizi karşılayacaktır.
- "Ama ben her marka her model bilgisayara yükleyebileceğim bir özelleştilmiş imaj olsun istiyorum?"
İşte o makale bu makale. Ayrıca "Kurtarma bölümü olmasın işlem daha kısa sürsün" diyorsanız bu makalenin kurtarma bölümü olmayan versiyonunu kullanabilirsiniz.
I. Bölüm:
WinPE medyası oluşturmak
1.1- Linkte anlattığım şekilde bir Windows PE medyası oluşturun: Windows PE (Windows Preinstallation Environment) Medyası Oluşturmak
II. Bölüm:
Windows kurulumu ve özelleştirme
2.1- Windows 8.1'i herhangi bir bilgisayara burada anlattığım şekilde kurun: Otomatik Kurulum Yapan USB Flash Sürücü Oluşturmak. Bunun sağlayacağı avantajları linkte anlattım. Burada tekrarlayarak laf kalabalığı yapmak istemiyorum.
Eğer bilgisayarınız destekliyorsa kurulumu UEFI olarak yapın. Burada orijinal Windows 8.1 kurulum dosyalarının indirme linki dahil, etkinleştirme ve kurulum ile ilgili tüm bilgiler var: Windows 8.1 (Core, Core Single Language ve PRO) Kurulum Dosyalarını (ISO) İndirme
2.2- Kurulum esnasında Dil ve bölge ekranına geldiğinizde (Kurulum medyanıza bağlı olarak bu pencere atlanabilir ve bilgisayara bir ad verdiğiniz (Kişiselleştir) ekrana gelebilirsiniz.) ilerlemeyin onun yerine Ctrl + Shift + F3 tuşlarına beraber basın. Bu sistemi Sistem Hazırlama Aracı modunda yeniden başlatacak.
2.3- Masaüstüne ulaştığınızda Sistem Hazırlama Aracı'nı İptal tuşuna basarak kapatın.
Bundan sonra güncellemeler esnasında sisteminiz yeniden başlatılırsa yine Sistem Hazırlama modunda oturum açacaksınız. Sistem Hazırlama Aracı'nı tekrar İptal tuşuna basarak kapatın. Bunun dışında ekstra birşey yapmanıza gerek yok.
2.4- (Opsiyonel: Bu imajı sadece belirli bir modelde kullanmayı düşünüyorsanız) Eksik sürücülerinizi ve bilgisayarınızın üreticisinin sunduğu (Kullandıklarınızı sadece) araçları yüklemeyi tamamlayın. Bunun için bilgisayarınızın üreticisinin Web sistesinde Destek/Support/Download bölümünden yararlanabilirsiniz. Ancak harici ekran kartınız varsa üreticsinin (Nvidia veya AMD) sistesinden en güncel sürücüyü yüklemek daha akıllıca olacaktır.
2.4/a- Windows güncellemelerini yükleyin. Ancak güncellemelerin sürücüleri de ihtiva ettiğini unutmayın. Eğer imajı her bilgisayarda kullanmak istiyorsanız güncellemeleri ya yüklemeyin ya da sürücü içeren güncellemeler dışındaki güncellemeleri yükleyin. Bununla ilgili Bkz.
2.5- "Ben bu programsız yapamam" dediğiniz tüm 3. parti programları kurun.
2.6- Windows ayarları ile ilgili yapmak istediğiniz optimizasyon, kişiselleştirme (Örneğin masaüstü temaları) gibi değişiklikleri yapın.
Bu konuda sıkıntı çekeceğinizi sanmam sitede bu konuyla ilgili yüzlerce makale var.
2.7- Tarayıcı ayarlarını (Örneğin tarayıcılarda varsayılan olarak kendi Web sitenizin ana sayfa olmasını istiyorsanız bunu ayarlayın) yapın.
2.8- Diskinizi yapılandırın. Örneğin diskinizde sadece sistem bölümü (C) varsa ve bunu bölüp bir de depolama amaçlı bir (D) bölümü oluşturmak istiyorsanız bunu şimdiden yapın. Ancak şuna dikkat edin; Klasik kurulum yaparsanız diskte oluşturabileceğiniz bölüm sayısı sınırlıdır (4) ve bize ileride kurtarma bölümü olarak kullanacağımız bir bölüm gerekecek. Bu yüzden Sistem Ayrıldı bölümünü engelleyerek kurulum yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak disk bölümlemesini doğru oranlarda yapın. Bütün bunlar için alttaki makaleleri okuyun;
- "Sistem Ayrıldı" Bölüntüsünü Engellemek için Kurulum Öncesi Disk Yapılandırma
- Bilgisayarlarda Tanımlanamayan Yavaşlık Problemleri ve Yanlış Disk Yapılandırılmaları
- Sabit Disk (I) : Bir Diskin Ön Yüklenme (Boot) Süreci ve MBR
2.9- Burada benim aklıma gelmeyen başka değişiklikler yapmak istiyorsanız yapın.
Şunu unutmayın: Burada ne yapıyorsanız bundan sonra bu bilgisayarda oluşturulan her kullanıcı için bu yüklemeler, ayarlar, kişiselleştirmeler varsayılan olacak. Değişiklikleri yaparken bunu göz önünde bulundurun.
2.10- Şimdi 64 Bit Windows 8.1 kurduysanız UserProfile_x64.xml dosyasını, 32 Bit Windows 8.1 kurduysanız UserProfile_x86.xml dosyasını indirin ve bir usb flash sürücünün kök dizinine ya da C sürücüsünün kök dizinine kaydedin. (Bir kerelik kullanılacağı için nerede olduğunun bir önemi yok. Hatta C sürücüsüne kaydederseniz işiniz bittikten sonra silebilirsiniz.)
2.11- Klasör Seçenekleri'ni açın ve Gizli dosya, klasör ve sürücüleri göster seçeneğini işaretleyin, Korunan işletim sistemi dosyalarını gizle seçeneğinin ise işaretini kaldırıp kaydedin.
2.12- Şimdi C:\Windows\System32\Recovery klasörüne gidin ve bu klasörde Winre.wim dosyası olup olmadığını kontrol edin. Yoksa 2.13 adımından varsa 2.20 adımından devam edin.
2.13- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.
2.14- Komut istemcisine diskpart yazıp Enter'a basın.
2.15- List volume yazıp Enter'a basın. Bu komut bölümeri listeleyecek. WINRE bölümünün numarasını not alın.
2.16- Şimdi Select volume 2 komutunu girin. (2 yerine 2.15 adımında bulduğunuz numarayı yazacaksınız)
2.17- Assign komutunu girerek WINRE bölümüne bir harf atayın. Bu WINRE bölümünün Dosya Gezgini'nde görünmesini sağlayacak.
2.18- Şimdi WINRE\Recovery\WindowsRE lokasyonuna gidin ve buradaki Winre.wim dosyasını C:\Windows\System32\Recovery klasörüne kopyalayın.
2.19 2.11 adımında yaptığınız değişikliği geri alın.
2.20- Şimdi bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve şu komutu girin;
- C:\Windows\System32\Sysprep\sysprep /generalize /oobe /shutdown /unattend:C:\UserProfile_x64.xml
Bu komut sistemi genelleştirdikten sonra kapatacak.
- Komutta kırmızı yazılı C harfi yerine indirdiğiniz .xml dosyasını kaydettiğiniz sürücünün harfini yazacaksınız. C sürücüsüne kaydettiyseniz doğal olarak aynı kalacak.
- Eğer 32 Bit Windows 8.1 kurduysanız ve UserProfile_x86.xml dosysasını indirip kullanıyorsanız x64 yerine x86 yazacaksınız. 64 Bit Windows 8.1 kurduysanız doğal olarak aynı kalacak.
Alttaki video da bu bölüme ait işlemleri içeren bir video seyredebilirsiniz..
III. Bölüm:
Sistemin imajını almak;
3.1- Linkte anlattığım şekilde sistem sürücüsünün imajını alın: Windows PE (Windows Preinstallation Environment) Medyası ile Sistemin İmajını Almak
2. bölümden devam edin lütfen...
Yazı çok uzun. Bu yüzden özellikle tablet veya akıllı telefon kullanıcılarının bundan etkilenmesini önlemek amacıyla yazıyı bölmek zorunda kaldım.
Bu makalenin diğer bölümleri...
- Her Marka/Model Bilgisayara Aynı İmajı (Kurtarma Bölümü ile Birlikte) Kurmak (II. BÖLÜM)
- Her Marka/Model Bilgisayara Aynı İmajı (Kurtarma Bölümü ile Birlikte) Kurmak (III. BÖLÜM)
İlgili makaleler...
- Windows 8 ve 8.1: Gizli Kurtarma Bölüntüsü (Recovery Parttion) Oluşturmak
- Windows 8 ve 8.1: Gizli Kurtarma Bölüntüsü (Recovery Parttion) Oluşturmak (OEM Stili)
- Windows İmajlarını Diske Uygulamak | Her Marka/Model Bilgisayara Aynı İmajı Kurmak
- WIM Önyüklemesi (Windows Image File Boot/WIMBoot)