nwindows8

Windows 8 ve 10: Geçici Dosyalar (Temporary Files) Klasörünün Konumunu Değiştirmek

Geçici dosyalar sabit diskinize kaydedilen ve gerektiğinde sistem veya kullanıcı hesabı tarafından oluşturulan/kullanılan dosyalardır.

Windows'da geçici dosyalar aşağıdaki durumlarda oluşturulur:

  1. Program sürücü vs. gibi yükleme durumlarında geçici dosyalar oluşturulur.
  2. Windows'un normal kullanımı esnasında yeterli bellek olmadığında geçici dosyalar oluşturulur.
  3. Masaüstü uygulamaları ve Excel gibi birden çok belge arabirimi (MDI) kullanan uygulamalar geçici dosyalar oluştururlar. Bunun sebebi genelde masaüstü uygulamalarının aynı anda 2 dosyayı işleyememeleri ve sıradakilerin -sırası gelince üzerinde oynama yapılabilecek- bir kopyasının oluşturulma gerekliliğidir.
  4. Yazdırma işlemi yaptığınızda Windows sabit diskte geçici dosyalar oluşturur. Windows, yazdırılacakları biriktirir ve sırası geldiğinde yazıcıya gönderir.

Görev sona erdiğinde geçici dosyalara artık gerek kalmaz ve bu dosyalar belli bir süre sonunda otomatik olarak silinirler ama bu her zaman/her görevde olmaz. Bu durum ise boşa harcanan disk alanı demektir. Eğer sistem sürücüsü küçük, geçici dosyalar ise çok yer kaplıyorsa bu kulanıcıyı sıkıntıya sokabilir.

Bu yazıda Windows 8 ve 10'da herhangi bir sebepten dolayı geçici dosyalar klasörünün konumunu değiştirmek isterseniz bunu nasıl yapabileceğinizi anlatacağım. Bu örneğin geçici dosyalar klasörünü sistem sürücüsü dışında bir bölüme ya da 2. bir diske taşımak istediğinizde işinize yarayacaktır.


  • Sistem geçici dosyaları varsayılan olarak şu adeste bulunur; %systemdrive%\Windows\Temp
  • Kullanıcı geçici dosyaları varsayılan olarak şu adeste bulunur; %userprofile%\AppData\Local\Temp

1- İlk olarak kullanmak istediğiniz konumda biri kullanıcı için Temp ve biri sistem için Temp olarak 2 klasör oluşturun. Örneğin, D:\Temp ve D:\System\Temp

2- Şunlardan birini yapın;

  1. Standart kullanıcı iseniz Çalıştır'ı açın ve rundll32 sysdm.cpl,EditEnvironmentVariables yazıp Enter'a basın.
  2. Yönetici haklarına sahip bir kullanıcı iseniz;

    1. Yönetimsel Araçlar Menüsü'nü açın ve Sistem'e tıklatın.
    2. Sol üst köşedeki Gelişmiş sistem ayarları'na tıklatın. 

3- Açılan Sistem Özellikleri penceresinde Gelişmiş sekmesini açın ve Ortam Değişkenleri butonuna tıklatın.


4- Açılan Ortam Değişkenleri penceresinde yapmak istediğiniz işleme göre 5 veya 6 adımlarından birini ya da her ikisini uygulayın.

5- Kullanıcı geçici dosyaları klasörünün konumunu değiştirmek istiyorsanız;

  1. Üst kısımda TEMP ve TMP adında iki satır olduğunu göreceksiniz. TEMP klasörüne çift tıklatın.

  2. Açılan küçük pencerede Değişken değeri kutusuna yeni adresi yazın. (1. adımda kullanıcı için oluşturduğunuz klasörün adresi)

  3. 5.1 ve 5.2 adımlarını TMP öğesi için tekrarlayın.

6- Sitem geçici dosyaları klasörünün konumunu değiştirmek istiyorsanız;

  1. Alt kısımdaki kutuyu biraz aşağı doğru kaydırdığınızda TEMP ve TMP adında iki satır olduğunu göreceksiniz. TEMP klasörüne çift tıklatın.

  2. Açılan küçük pencerede Değişken değeri kutusuna yeni adresi yazın. (1. adımda sistem için oluşturduğunuz klasörün adresi)

  3. 6.1 ve 6.2 adımlarını TMP öğesi için tekrarlayın.

7- Ortam Değişkenleri penceresinde Tamam butonuna tıklatarak kaydedin.


8- Bilgisayarı yeniden başlatın.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item