Windows 8 ve 8.1: Gizli Kurtarma Bölüntüsü (Recovery Parttion) Oluşturmak
https://8.enpedi.com/2015/04/windows-8-ve-81-gizli-kurtarma.html?m=0
Çok uzun zamandır en çok soru/istek aldığım konulardan biri diskteki gizli kurtarma bölümünü nasıl yeniden oluşturabileceğiniz. Ben de bu konuları yazmak, izleyicilerimin bilgi seviyesini -disk yönetimi konusunda- bir seviye yukarıya çekmek istiyordum zaten ama bu tip yazılar diğerleri gibi değil. Örneğin bir Windows ayarını değiştirmek veya eklemek/çıkarmak ile ilgili bir yazının hazırlığını yapmam 1-2 saat yazmam da en fazla 1 saat sürerken bu tip yazıların hazırlanması haftalar, aylar sürebiliyor. Çünkü araştırma ve dokümantasyon süreci, deneme ve test süreci çok çok uzun vakitler alıyor. Örneğin bu yazıyı yazmaya hazır olana kadar 10'a yakın bilgisayara belki yüz defa Windows kurdum, imaj aldım, sıfırlama yaptım.
Ama Windows 8 ile ilgili yazılarım artık hemen hemen sona geldiği için (Bu 750. yazı olacak) vaktim var ve Windows 10 çıkıncaya kadar bu tip çetrefilli konuları yazacağım. Bu yazıda bu konuda yazacağım bir dizi yazının ilki. Şimdilik bir planlama yapmadım. Yazılar bittiğinde birbiri ile ilişkilendireceğim....
Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu
Bu arada bir serzenişte bulunmadan da geçemeyeceğim; Türkiye gibi 75 Milyon nüfusu olan, Donanım Haber, Chip, Pcnet, PCWorld vs. vs. gibi sırtını medya devlerine dayayarak bu işten ciddi anlamda nemalanan portalları olan, binlerce bilgisayar mühendisine, IT elemanına sahip, Microsoft'un en büyük pazarlarından biri olan bir ülkede bu konularda bir tane ciddi rehber olmaması ve bu rehberleri benim yazmak zorunda kalmam bütün bu saydığım kişi ve kurumların ayıbıdır. Aynı zamanda Türkiye'de internet yayıncılığının ne kadar çöp, ne kadar seviyesiz olduğunu açıkça gösteriyor.
Bu makale ne anlatıyor, amacı nedir?
Bu makalede sırasıyla şunları yapacağız;- Bilgisayarımıza Windows 8.1 kuracağız ve etkinleştireceğiz. (Hali hazırda varsa 5. adıma atlanabilir)
- Windows kurulumundan sonra bir veya daha fazla kullanıcı hasabı oluşturup sürücüleri ve Windows güncellemelerini kuracağız.
- Kullandığımız 3. parti programları (Örneğin, Chrome, Microsoft Office, Adobe Photosop vs.) yükleyeceğiz.
- Windows ile ilgili yapmak istediğimiz özelleştirmeleri, ayarları ve optimizasyonları yapacağız. (Bu konuda sıkıntı çekeceğinizi sanmam sitede bu konuyla ilgili yüzlerce makale var.)
- "Herşey tamam, benim istediğim Windows bu!" dediğimizde 6. adıma geçeceğiz.
- Önyüklenebilir bir Windows PE (WinPE) medyası oluşturacağız.
- Bilgisayarı WinPE medyasından başlatarak sistemin bir imajını .wim formatında alacağız.
- Diskimizde, oluşan .wim dosyasının büyüklüğüne uygun bir kurtarma bölümü oluşturup .wim dosyasını bu bölüntüye atacağız.
- Windows'a "Sıfırlama'da kullanacağın medya işte bu .wim dosyası!" diyeceğiz.
- Kurtarma bölümünü gizleyeceğiz.
- "Peki bunları yaptıktan sonra Sıfırlama yaptığımda ne olacak?"
Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra sıfırlama yaparsanız sıfırlamadan sonra bilgisayarınız yukarıda 5. adımdaki haline geri dönecek.- "Ama ben sıfırlama yaptığımda tıpkı bilgisayarı ilk aldığımdaki gibi kullanıcı hesabı oluşturulmamış ayarları baştan yaptığım bir Windows olsun istiyorum?"
O zaman bu makaleyi uygulayacaksınız: Windows 8 ve 8.1: Gizli Kurtarma Bölüntüsü (Recovery Parttion) Oluşturmak (OEM Stili)
- "Ama ben her marka her model bilgisayara yükleyebileceğim bir özelleştilmiş imaj olsun istiyorum?"
O zaman bundan sonraki yazıları bekleyeceksinizI. Bölüm:
Windows kurulumu ve özelleştirme
1.1- Eğer "Herşey tamam, benim istediğim Windows bu!" dediğiniz bir sisteminiz varsa 2. bölüme atlayın. Yoksa 2. adımdan devam edin.
1.2- Windows 8.1'i Temiz Kurulum ile yükleyin. Eğer bilgisayarınız destekliyorsa kurulumu UEFI olarak yapın. Burada orijinal Windows 8.1 kurulum dosyalarının indirme linki dahil, etkinleştirme ve kurulum ile ilgili tüm bilgiler var: Windows 8.1 (Core, Core Single Language ve PRO) Kurulum Dosyalarını (ISO) İndirme
1.3- Windows güncellemelerini hiçbir güncelleme kalmayıncaya kadar yükleyip bitirin. (Microsoft Office kuracaksanız bunu kurduktan sonra güncellemeleri yapın ki Microsoft Office ile ilgili güncellemeler de kurulup tamamlansın)
1.4- Eksik sürücülerinizi ve bilgisayarınızın üreticisinin sunduğu (Kullandıklarınızı sadece) araçları yüklemeyi tamamlayın. Bunun için bilgisayarınızın üreticisinin Web sistesinde Destek/Support/Download bölümünden yararlanabilirsiniz. Ancak harici ekran kartınız varsa üreticsinin (Nvidia veya AMD) sistesinden en güncel sürücüyü yüklemek daha akıllıca olacaktır.
1.5- "Ben bu programsız yapamam" dediğiniz tüm 3. parti programları kurun.
1.6- Windows ayarları ile ilgili yapmak istediğiniz optimizasyon, kişiselleştirme (Örneğin masaüstü temaları) gibi değişiklikleri yapın.
1.7- Windows'u etkinleştirmeyi unutmayın.
1.8- Diskinizi yapılandırın. Örneğin diskinizde sadece sistem bölümü (C) varsa ve bunu bölüp bir de depolama amaçlı bir (D) bölümü oluşturmak istiyorsanız bunu şimdiden yapın. Ancak şuna dikkat edin; Klasik kurulum yaparsanız diskte oluşturabileceğiniz bölüm sayısı sınırlıdır (4) ve bize ileride kurtarma bölümü olarak kullanacağımız bir bölüm gerekecek. Bu yüzden Sistem Ayrıldı bölümünü engelleyerek kurulum yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak disk bölümlemesini doğru oranlarda yapın. Bütün bunlar için alttaki makaleleri okuyun;
- "Sistem Ayrıldı" Bölüntüsünü Engellemek için Kurulum Öncesi Disk Yapılandırma
- Bilgisayarlarda Tanımlanamayan Yavaşlık Problemleri ve Yanlış Disk Yapılandırılmaları
- Sabit Disk (I) : Bir Diskin Ön Yüklenme (Boot) Süreci ve MBR
1.9- Herşey tamamsa bir sonraki aşamaya geçin.
II. Bölüm:
WinPE medyası oluşturmak
2.1- Linkte anlattığım şekilde bir Windows PE medyası oluşturun: Windows PE (Windows Preinstallation Environment) Medyası Oluşturmak
III. Bölüm:
Sistemin imajını almak;
3.1- Linkte anlattığım şekilde sistem sürücüsünün imajını alın: Windows PE (Windows Preinstallation Environment) Medyası ile Sistemin İmajını Almak
IV. Bölüm:
Kurtarma bölümünü oluşturma
4.1- 3. bölümde verdiğim linkte görebileceğiniz gibi benim install.wim dosyam 6.34 GB boyutunda oldu. Bu dosyayı depolamak için diskimde kurtarma bölümü olarak kullanacağım 7 GB boyutunda bir bölüm oluşturuyorum. Sizde install.wim dosyanızın büyüklüğüne uygun bir bölüm oluşturun.
- Bölüme Recovery adını verdim çünkü EFI ile ilgili bir Kurtarma bölümü daha olduğundan (Diskin en başında) Kurtarma adını verdiğimde karışıklık olabileceğini düşündüm.
- Kurtarma bölümünü aynı diskte oluşturmak zorunda değilsiniz. Örneğin SSD+HDD kullanıyorsanız 2. diskte yani HDD'de oluşturabilirsiniz. Hatta harici bir USB disk bile kullanabilirsiniz. Ancak bu durumda 5. bölümde kullanacağımız komutu bu yönde düzenlemeniz gerekir.
4.2- Ardından bu bölümde Kurtarma adında bir klasör oluşturun ve install.wim dosyasını C kök dizininden bu klasöre taşıyın.
install.wim dosyasını direkt oluşturduğunuz kurtarma bölümünün kök dizinine taşımayın. Sıfırlama işlemi kök dizinde yer alan dosyalar üzerinden yapılamıyor. Bu yüzden Kurtarma adında bir klasör oluşturarak install.wim dosyasını bunun içine kaydetmeniz önemli/şart.
4.3- Oluşturduğunuz kurtarma bölümünün harfini kaldırın. Bu artık bu bölümün bilgisayarda görünmemesini sağlayacak.
4. bölüme ait adımları nasıl yapacağınızı alttaki videoda izleyebileceğinizi gibi bu makaleden de yararlanabilirsiniz; Windows 8: Disk Bölmek
V. Bölüm:
Kurtarma bölümünü sisteme tanıtma
Artık bir kurtarma bölümümüz var ve bunu Windows'a tanıtacağız. Ancak bir sorun var: Bu bölümün bir harfi olmadığı için konumu nasıl bildireceğiz?
Bu sorunu farklı bir adres sistemi kullanarak aşacağız. Bu adres sisteminde disk numarası ve bölüm numarasını belirtmemiz gerekiyor. Bunları öğrenmek için yine Diskpart aracını kullanacağız.
5.1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve şunları yapın;
- Diskpart yazın ve Enter'a basın.
- List disk yazın ve Enter'a basın.
- Listelenen disklerden (Notebook kullanıyorsanız genelde tek disk olur ve bunun numarası da 0 (Sıfır) olur) sistemin yüklü olduğu diski seçmek için sel disk 0 yazın ve Enter'a basın. (Disk numarası 0 değilse komuttaki rakamı buna göre değiştirin)
- list partition yazın ve Enter'a basın.
5.2- Gördüğünüz gibi benim disk numaram 0 (Sıfır) ve bölüm numaram 6. Bunları not alın. (Sizde farklı olabilir.) (Alttaki resim)
Burada dikkat etmeniz gereken şunlar;
- Kurtarma bölümünü 2. bir diskte ya da bir harici USB diskte oluşturduysanız disk numarası farklı olacaktır. Disk 1, Disk 2 Disk 3 gibi. Dolayısyla bu değişiklik 5.4 adımındaki komutta kullanacağımız hardisk0 parametresine yansıyacaktır. (harddisk1, hardisk2 vs. gibi...)
- Kurtarma bölümünün numarasını tespit ederken ise boyutuna bakın. Bu şekilde hata yapmazsınız. Burada bulacağınız rakam 5.4 adımındaki komutta kullanacağımız partition6 parametresine yansıyacaktır. (partition4, partition5 vs. gibi...)
5.3- exit yazıp Enter'a basarak Diskpart aracından çıkın.
5.4- Şimdi şu komutu girin ve Enter'a basın.
- reagentc /setosimage /path \\?\GLOBALROOT\device\harddisk0\partition6\Kurtarma /target C:\Windows /index 1
Kırmızı ile yazılan yerlerde 5.2 adımında bulduğunuz rakamlar olacak. (Alttaki resim)
5.5- Komutun başarılı olduğuna dair bir mesaj alacaksınız.
5. bölüme ait tüm adımları içeren bir videoyu şağıda izleyebilirsiniz...
VI. Bölüm:
Sonuç!
Artık kurtarma bölümümüzü deneyebiliriz. Bunun için imajı aldığım sırada bilgisayarda yüklü olan programları kaldırdım ve sıfırlamayı çalıştırdım. Kurtarma bölümümüz doğru çalışıyorsa sıfırlamadan sonra kaldırdığım programların aynen imajı aldığım andaki gibi kurulu ve hazır olmaları gerekiyor. Videoda görebilirsiniz...
VII. Bölüm:
Çekinceler...
- Bu makaleyi uyguladıktan sonra kurtarma bölümünün yer aldığı diskin yapılandırmasını değiştirirseniz bölüm numarası değişeceği için 5. bölümü yeniden uygulamanız gerekecektir.
- Kurtarma bölümünü bir harici USB diskte oluşturduğunuz taktirde sıfırlama yaparken harici diskinizin aynı disk numarasını aldığından emin olmalısınız. Örneğin 5. bölümde harici diskinizin numarası 3 olursa ve sonra siz sisteminize bir disk daha eklerseniz sıfırlama yapacağınız zaman harici diskiniz sistemde disk 4 olarak görünecektir. Bu da hata almanız anlamına gelir. Bu durumda 5. bölümü yeniden uygulamanız gerekecektir.
- Bilgisayarınız açılmıyorsa ve bilgisayarı bir Windows 8 kurulum medyasından başlatarak sıfırlama yaparsanız sıfırlama kaynağı olarak kurulum medyası kullanılabilir. Bu durumla karşılaşmamak için açılmayan bilgisayarda sıfırlama yapmak için kurulum medyası değil WinRE medyası kullanın.
İlgili makaleler...
- Windows 8 ve 8.1: Gizli Kurtarma Bölüntüsü (Recovery Parttion) Oluşturmak (OEM Stili)
- Her Marka/Model Bilgisayara Aynı İmajı (Kurtarma Bölümü ile Birlikte) Kurmak
- Windows İmajlarını Diske Uygulamak | Her Marka/Model Bilgisayara Aynı İmajı Kurmak
- WIM Önyüklemesi (Windows Image File Boot/WIMBoot)