nwindows8

Windows 8 ve 8.1: Başlat Menüsü'nü Geri Getirin! (I)

Bu konuda şimdiye kadar bir yazı yazmadım çünkü teknoloji konusunda (Genelde) benim prensibim bellidir: Kral öldü yaşasın yeni kral!

Windows dünyanın en yaygın işletim sistemi. Milyarlarca dolar piyasa değeri var ve dünyanın en iyi bilgisayar mühendilerini, tasarımcılarını, teknoloji gurularını bünyesinde barındırıyor. Adamların elinde ise 2 tane ürün var: Windows ve Office. Dolayısyla bunlara gözlerinin içi gibi bakıyorlar çünkü bu ürünler başarılı olduğu sürece hayatlarını kazanmaya devam edebilecekler.

Bu yüzden bu ürünlerde yapılan en ufak bir değişiklik bile çoğunuzun zannetiği gibi bir mühendisin "Böyle iyi oldu böyle kalsın" demesi ile olmuyor. Çok basit bir butonun yerinin değişmesi için bile konuya hakim çalışanlardan oluşan bir takım kuruluyor. Bunlar günlerce haftalarca bunun sonuçlarını irdeliyorlar. Getirisi götürüsü tartılıyor. Ardından Windows'un kullanıldığı yaklaşık 200 dil için bu durum tekrar tartılıyor.  Amaç her zaman kullanıcının stabil bir sistemde en az eforla işini görmesi.

Başlat Menüsü'nün kaldırılması da böyle bir çabanın sonucu. Sadece teknolojik bir tercih ve bilgisayar kullanımını kolaylaştırmaya yönelik. Sevgilisi terketmiş gibi ergen gibi "başlat menüsü de başlat menüsü" diye ağlamanın bir anlamı yok. Çünkü Başlat Menüsü'nü bir kullanıcının Windows 8'de geri istemesinin mantıklı tek bir sebebi bile yok. Olay sadece alışkanlıklar ve sadece 2 dakika ayırıp yeni seçenekleri öğrenmeye üşenme ile alakalı. Altta çoğunuzun uğruna ağıtlar yaktığı Windows 7 Başlat Menüsü'nü görüyorsunuz;


Başlat Menüsü işlevsel olarak 6 alana ayrılıyor;
  1. Arama bölmesi
  2. Güç seçenekleri
  3. Tüm programlar
  4. Denetim Masası
  5. Kişisel klasörler
  6. Son kullanılan programlar

Şimdi bunları Windows 8 ile karşılaştırarak detaylıca inceleyelim;

1- Arama


Windows 7'de arama yapmak için Başlat Küresi'ne tıklatıp ardından zaten aktif olan arama kutusuna yazmaya başlıyoruz ve çıkan sonuçlarda bizi ilgilendirene tıklatıyoruz. Yani tüm süreç 2 tıklatma + arama için terim yazmaktan ibaret.

Windows 8'de de bu süreç tamamen aynı: 2 tıklatma + arama için terim yazma



2- Güç seçenekleri


Bilgisayarı kapatma, uykuya alma, hazırda bekletme vs. gibi güç seçeneklerine Windows 7 de 2 tıklatma ile ulaşılıyor. Windows 8'de de bu tamamen aynı. Sadece Windows 7'de 2 kere sol tıklatıyorken Windows 8'de bir sağ bir sol tıklatıyorsunuz.



3- Tüm programlar


Yüklü tüm programlara uaşmak için Windows 7'de 2 tıklatma yapıyoruz. Windows 8'de de bu tamamen aynı. Buna artı olarak tüm programları ada göre, kullanma sıklığına göre, yüklenme tarihine göre ve kategoriye göre kolaylıkla sıralama özeliği var.



4- Denetim Masası


Denetim Masası'na Windows 7 de 2 tıklatma ile ulaşılıyor. Windows 8'de de bu tamamen aynı. Sadece Windows 7'de 2 kere sol tıklatıyorken Windows 8'de bir sağ bir sol tıklatıyorsunuz.



5-Kişisel klasörler


Kişisel klasörlere ulaşmak için kimsenin Başlat Menüsü'nü kullandığını sanmıyorum ama bunda da bir eşitlik söz konusu. İki işletim sisteminde de 2 tıklatma ile kişisel klasörlerinize ulaşabiliyorsunuız.



6- Son kullanılan programlar


Son kullanılan programlar kısmında Windows 7 bir tık önde. Windows 7'de son kullanılan programlara 2 tıklatma ile ulaşmak mümkün iken Windows 8'de 3 tıklatma ile ulaşılıyor. Ancak bu fark sadece teorik. Çünkü hem 3 tıklatma ile ulaştığınız alanda son kullanılan programları son derece ayrıntılı olarak görebildiğiniz için Windows 8 daha önde hem de bir bakıma Başlangıç ekranı sık kullanılan programları barındırdığı için pratikte de tek tıklama ile çoğu programa ulaşabiliyorsunuz.



Ekstralar..


Bütün bunlara ek olarak Yönetimsel Araçlar Menüsü'nü  kullanarak Windows 7'de pek çok tıklatma ile ulaşabildiğimiz pek çok araca kolayca ulaşabiliyoruz. (Disk Yönetimi, Aygıt Yöneticisi, Komut İstemcisi vs.)



Sonuç olarak...


Yukarıda sadece Windows 7 Başlat Menüsü işlevleri ile Windows 8'i karşılaştırdım. Yoksa Başlangıç ekranı Başlat Menüsü'nde olmayan pek çok yeni özellik ve teknolojiyi barındırıyor. Buna rağmen görebildiğiniz gibi Başlat Menüsü ile yapabildiğiniz herşeyi Windows 8'de de aynı kolaylıkta yapabiliyoruz.

İnsanoğlu uyum sağlayabilen bir canlı. Onbinlerce yıldır ayakta kalmasının sebebi bu. Geçmişte iklim ile, hastalıklar ile doğal felaketlerle mücadele edip uyum sağlayıp sağ kalmayı başarırken günümüzde aynı mücadeleyi iş hayatında vermek zorunda. Çoğunuz okuyorsunuz ve gelecekte iş hayatına atılacaksınız. Yeniliklere, değişikliklere uyum sağlayamayan bir çalışanı ise kimse istemez.

Örneğin bazı şirketlerin iş görüşmelerinde adaya kişisel bilgisayarında kullandığı işletim sistemini sorulduğunu ve Windows XP kullanmakta ısrarcı olduğunu belirtenlerin direkt üstünün çizildiğini biliyorum. Çünkü bu uyum sağlayamayan kırılgan bir kişiliğe sahip olduğunuza yoruluyor -ki ben de tamamen aynı fikirdeyim.

Bunca yazıp çizmeden sonra hâlâ "Yok arkadaş ben Başlat Menüsü isterim!" diyorsanız buyrun sizi yazının ikinci bölümüne alayım...

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item