nwindows8

Windows 7, 8 ve 10: Ağ Bağlantılarının Önceliğini Değiştirmek

Bir ağ bağlantısı, bilgisayarınızın Internete bağlanmasını sağlayan onlarca protokol ve bilginin birleşimidir. Bilgisayarınıza bir ağ kartı taktığınızda Windows bu ağ bağlantısının tipine göre (Kablolu-kablosuz) ağ bağlantıları klasöründe bu ağ kartı için bir bağlantı ayarlar.

Bütün ağ bağlantısı tiplerinin var olduğu bir ortamda Windows varsayılan olarak bu ağlara şu öncelik sırası ile bağlanır;

  1. Kablolu (Ethernet)
  2. Kablosuz (Wi-Fi)
  3. Hücresel bağlantı (Mobil)

Bunun dışında aynı bağlantı tipinde var olan bağlantı noktalarının da bir öncelik sırası vardır. Bilgisayarınız bir Wi-Fi noktasına bağlandığında bu bağlantı ile ilgili bir profil oluşturulur ve kaydedilir. Gelecek sefere eğer bu ağ bağlantı noktası ulaşılabilir durumdaysa otomatik olarak bağlanılır. Eğer bu ağa bağlı iken ulaşılabilir başka bir ağ bağlantısına bağlanırsanız bu durumda Windows bağlandığınız bu 2. ağı öncelikli olarak ayarlar ve gelecek sefer iki ağında mevcut olduğu durumda öncelikli olarak 2. ağa bağlanmayı dener.

Hücresel bağlantıda ise bu farklıdır. Yukarıdaki benzer bir seçim yaptığınızda yani Wi-Fi'a bağlı iken bir Hücresel bağlantıya bağlanmayı tercih ederseniz Windows, Hücresel bağlantıya önceliği sadece bir sefer için tanır. Yani kalıcı bir öncelik atanmaz. Gelecek sefer aynı Wi-Fi ve Hücresel veri bağlantısı mevcut olduğunda öncelikli olarak Wi-Fi'a bağlanılacaktır.

Önceliği değiştirme


Windows 7, 8

1.1Denetim Masası'nı açın ve Denetim Masası\Ağ ve Internet\Ağ ve Paylaşım Merkezi yolunu izleyin.

1.2- Sol üstte görebileceğiniz Bağdaştırı ayarlarını değiştir bağlantısına tıklatın.


1.3- Araç çubuğunda Gelişmiş menüsünü genişletin ve Gelişmiş ayarlar...'a tıklatın.


Araç çubuğu görünmüyorsa Alt tuşuna basarak görünür hale getirebilirsiniz


1.4- Açılan pencerede sol tarafta öncelik atamak istediğiniz bağlantı tipini seçin ardından sağdaki okları kullanarak en üste getirin. Son olarak Tamam butonuna tıklatarak seçiminizi kaydedin.


Windows 10

Windows 10'da bu konuyla ilgili bir sorun olduğu için biraz dolambaçlı bir yol izlememiz gerekiyor maalesef. Zamanla bu konudaki bug düzeltilecektir. Bu sebeple önce Windows 8 için anlattığım yöntemi deneyin olmuyorsa o zaman bu yöntemi uygulayın.

2.1- Öncelikle önceliğin hangi bağlantıda olduğunu kontrol edin. Bu işlem hem durumunuzu görmek hem de yapacağımız değişikliklerin işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek için gerekli. Bunun için Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve netstat -rn | more komutunu girin;

2.2- Interface List altında bağdaştırıcılarınızın listelendiğini göreceksiniz. (Bende bir sürü bağdaştırıcı görünmesi kafanızı karıştırmasın. Bunlar VPN yazılımım ve sanal makinalar tarafından oluşturulan sanal bağdaştırıcılar) Gördüğünüz gibi benim bağlantı önceliği Ethernet'te. Ethernet yoksa Wi-Fi kullanılıyor.


2.3- Şimdi Wi-Fi'a öncelik vermek istediğimizi varsayalım. Bunun için 1.1 ve 1.2 adımlarını uygulayın. Ardından öncelik vermek istediğiniz ağa sağ tıklatın, sonra Özellikler'e tıklatın. (Benim için bu Wi-Fi kartım oluyor)


2.4- Açılan pencerede Internet Protokolü sürüm 4'ü seçtikten (1) sonra Özellikler'e tıklatın. (2)


2.5- Açılan pencerede Gelişmiş'e tıklatın.


2.6- Açılan pencerede Otomatik ölçü kutusunun işaretini kaldırdıktan (1) sonra aktifleşen kutuya 10 (On) değerini girin. (2)


2.7- Şimdi daha önce öncelik sırası 1 olan ağ bağlantısı için (Benim için bu Ethernet bağlantısı) aynı işlemleri yapın ama 2.6 adımında 20 (Yirmi) değerini girin.

2.8- Artık yaptığımız değişikliklerin geçerli olup olmadığını kontrol edebiliriz. Bunun için 2.2 adımını tekrarlayın. Görebileceğiniz üzere Wi-Fi bağlantım daha önce 2. öncelik sırasındayken şimdi 1. öncelik sırasında.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item