nwindows8

Sorunlu veya Çalışmayan Başlangıç Ekranı Uygulamaları (Metro/Modern Uygulamalar) Çözüm Rehberi


Windows dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi. Bu yüzden on yıllardır kullanıcıların Windows ile olan dertleri bitmiyor. Windows 8 ile birlikte bu dertlere bir de Başlangıç ekranı uygulamaları (Metro/Modern Uygulamalar) ile ilgili sorunlar eklendi. Bu yazıda bu tip sorunlarla karşılaştığınızda uygulayabileceğiniz çözüm adımlarını sistematik bir sıra ile vermeye çalışacağım.


  • Çoğu sorun 1. adımda çözülecektir. Bu yüzden bu adımı atlamayın ve sadece bu adım işe yaramazsa 2. adıma geçin.
  • Son adım yani Yenileme ise olası bütün çözüm adımları uygulanıp sonuç alınamadıktan sonra uygulanacak son ve kesin çözüm.
  • Bu adımları uygularken bütün Başlangıç ekranı uygulamalarının kapalı olduğundan emin olun.
  • Makale Windows 8/Windows 8 RT ve üstü bütün Windows 8 sürümleri için geçerlidir.

1- Uygulama sorun gidericisini çalıştırın.


Birçok durumda, uygulamayla ilgili bir sorun varsa Windows Mağazası sizi otomatik olarak bilgilendirir ve sorunu düzeltmeye çalışır. Bir uygulamayla ilgili sorun yaşamaya devam ederseniz veya Mağaza'yı açamıyorsanız Uygulama sorun gidericisini çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Bu araç, uygulamalarla ve Mağaza'yla ilgili bazı sorunları otomatik olarak tanımlayıp düzeltebilir. Yalnızca İngilizce sürümü mevcuttur ancak herhangi bir dili çalıştıran bir bilgisayarda çalışır.

2- Windows etkin mi?


Çoğu uygulamanın düzgün çalışabilmesi için Windows'un etkinleştirilmiş olması gerekir.

3- Internet'e bağlı mısınız?


Canlı güncellemeleryükleme ve güncelleme işlemleri için Internet bağlantısı gerekir.

4- Proxy veya DNS kullanıyor olabilir misiniz?


Kimlik doğrulaması gerektiren bir proxy sunucu veya DNS servisi kullanıyorsanız uygulamalarınız Internete bağlanırken sorun yaşayabilir. (Konuyla ilgili bkz. DNS, VPN, PROXY ve HOST dosyası nedir?Çözüm için burada verilen ayarları uygulayın.

5- Ekran çözünürlüğünüz yeterli mi?


Eğer ekran çözününürlüğünüz 1024x768 pikselden küçükse Başlangıç ekranı uygulamaları çalışmayacaktır


6- Tarih ve Saat ayarınız doğru mu?


Tarih ve Saat ayarınının yanlış olmasının sistem genelinde yarattığı pek çok sorundan Başlangıç ekranı uygulamaları da nasibini alacaktır. Bunu önlemek için Tarih ve Saat ayarınızı Microsoft sunucularıyla eşitleyin ardından bilgisayarı yeniden başlatın.

7- Mağaza'yı sıfırlamayı denediniz mi?


Bazı durumlarda (Örneğin Windows 8.1'e yükseltmeMağaza hata verebilir. Bu durumlarda Mağaza'yı sıfırlamanız sorunu çözebilir.

8- Mağaza önbelleğini silmeyi denediniz mi?


Uygulama yükleme veya güncelleme sorunları yaşıyorsanız Mağaza önbelleğini silmeniz sorunu çözebilir.

9- Uygulamalarınız güncel mi?


Soruna güncel olmayan bir uygulama neden olabilir. Otomatik güncellemelerin açık olduğundan ve bütün uygulamalarınızın güncel olduğundan emin olun. 

10- Uygulama lisansları güncel mi?


Microsoft Mağazası yoluyla edindiğiniz bir uygulamanın lisansı eşitlenmediyse bu uygulama çalışmayabilir veya Canlı güncellemeleri göstermeyebilir. Bu durumda sorunu çözme adına uygulama lisanslarını elle eşitlemeyi deneyebilirsiniz.

11- Sorun yaşadığınız uygulamayı kaldırıp tekrar yüklemeyi denediniz mi?


Uygulamayı güncellemeyi (9. adım) ve/veya lisansını eşitlemeyi (10. adım) denediniz ve sonuç alamadıysanız uygulamayı kaldırıp sonra tekrar yüklemek sorunu çözebilir.

12- Dosya Gezgini yönetici haklarıyla çalışıyor olabilir mi?


Eğer Windows Dosya Gezgini bir uygulama tarafından veya özel hazırlanmış bir komut dizisi ile (Örneğin bir .bat dosyası) yönetici haklarıyla çalıştırılmış ise Başlangıç ekranı uygulamaları çalışmaz ve alttaki hata mesajını görürsünüz. Dosya Gezgini'ni yeniden başlatmanız sorunu çözecektir.


13- Gizli Yönetici Hesabı'nı kullanıyor olabilir misiniz?


Windows 8'de de gizli bir yönetici hesabı vardır. Bu hesap bilgisayar üzerinde tam yetkiye sahiptir. Bu hesap ile her türlü değişikliği yapabilir ve bilgisayarda mevcut olan bütün klasörlere ulaşabilirsiniz.

Bu hesap normalde gizlidir ve kullanılamaz. Ama gizli yönetici hesabını etkinleştirdiniz ve bu hesabı normal hesap gibi kullanıyorsanız Başlangıç ekranı uygulamaları çalışmaz ve ve alttaki hata mesajını görürsünüz;


Bu durumda kendinize -tercihen- bir Microsoft hesabı ouşturun ve gizli yönetici hesabını devre dışı bırakın.

14- Microsoft Hesabı mı kullanıyorsunuz?


Mağaza'dan uygulama indirebilmek için Windows'ta Microsoft Hesabı kullanıyor olmanız ya da Microsoft Mağazası'nda farklı kimlikle oturum açmanız gerekir. Ayrıca Yerel Hesap ile kullanabildiğiniz bazı uygulamalar hesap açma gereksinimine sahip olabilir. (Örneğin OneDrive)

15- Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) etkin mi?


Başlangıç ekranı uygulamalarının çalışması için Kullanıcı Hesabı Denetimi'nin etkin olması gerekir. Eskiden Windows Vista ve Windows 7'de uyguladığımız EnableLUA Kayıt Defteri anahtarına 0 (Sıfır) değerini vererek devre dışı bıraktıysanız bunun sonucu Başlangıç ekranı uygulamalarının çalışmaması olacaktır. (Denetim Masası'nda Kullanıcı Hesabı Denetimi ayarlarını en alt düzeye getirmek devre dışı bırakmak anlamına gelmez)

16- Windows Güvenlik Duvarı etkin mi?


-Eğer 3. parti bir güvenlik duvarı kullanmıyorsanız- Windows Güvenlik Duvarı (MpsSvc) hizmetinin Otomatik ve Çalışıyor durumunda olması gerekir.

17- Bir 3. parti güvenlik duvarı mı kullanıyorsunuz?


Bir 3. parti güvenlik duvarı kullanıyorsanız bu güvenlik duvarı Başlangıç ekranı uygulamalarının Internet erişimini kısıtlıyor olabilir. Güvenlik duvarı uygulamanızın ayarlarını kontrol edin.

18- Bilgisayar Ayarları mı açılmıyor?


Bilgisayar Ayarları'na ulaşmak için kullanılan Düğmeler/Ayarlar çubuğunda bulunan Bilgisayar ayarlarını değiştir bağlantısı (Yandaki resim) çalışmıyor ve/veya Uygulamalar penceresinde Bilgisayar Ayarları uygulaması listelenmiyorsa bkz. "Bilgisayar Ayarları" ve "Bilgisayar Ayarlarını Değiştir" Kayıp/Çalışmıyor!

19- Bir uygulamayı yüklerken 0x80073cf9 hata kodu ile mi karşılaşıyorsunuz?


Bir uygulamayı yüklerken 0x80073cf9 hata kodunu alıyorsanız bunun sebebi uygulama yüklenmesi esnasında kullanılan bir klasörün yanlışlıkla silinmesi olabilir.

Dosya Gezgini vasıtasıyla C:\Windows klasörüne gidin ve Windows 8 kullanıyorsanız AUInstallAgent, Windows 8.1 kullanıyorsanız AppReadiness adlı klasörlerin bu konumda olup olmadığını kontrol edin. Eğer bu klasör yoksa Windows 8 sürümünüze bağlı olarak AUInstallAgent veya AppReadiness adında bir klasör oluşturun ve bilgisayarı yeniden başlatın. Ardından sorunun çözülüp çözülmediğini denetleyin.

20- Ekran kartınız AMD mi?


Catalyst Control Center'da bulunan Morphological Filtering adlı ayarın bazı Başlangıç ekranı uygulamaları ile uyumsuz olduğu biliniyor. Eğer ekran kartınız AMD ise Catalyst Control Center'ı açın ve Morphological Filtering adlı ayarı devre dışı bırakmayı deneyin. (Bahsettiğim ayar Catalyst Control Center sürümünüze veya GPU yongası modelinize bağlı olarak sizde bulunmayabilir. Bulamıyorsanız Google görsellerde Morphological Filtering araması yapın)

21- SFC aracını çalıştırdınız mı?


Windows işletim sisteminde sistemin doğru çalışması için hayati değerde olan bir takım dosyalar Windows Kaynak Koruması (Windows Resource Protection: WRP) tarafından korunurlar. Bu dosyalar herhangi bir sebepten dolayı hasar görürse Başlangıç ekranı uygulamaları beklendiği gibi davranmayabilir. Sistem Dosyası Denetleyicisi aracı (SFC.exe) eksik veya bozuk sistem dosyalarını tarar ve bunları onarır. Araç hakkında daha faza bilgi ve nasıl kullanacağınız burada.

22- Uygulamanın geliştiricisi ile irtibata geçtiniz mi?


Eğer sorunun sisteminizden değil uygulamadan kaynaklandığından eminseniz uygulamanın geliştiricisi ile irtibata geçebilir ve sorununuz hakkında yardım isteyebilir/bilgi verebilirsiniz.

23- Sistem Geri Yükleme'yi denediniz mi?


  • Sorun son zamanlarda meydana geldiyse, 
  • Sorunun ortaya çıktığı tarihi üç aşağı beş yukarı biliyorsanız, 
  • Sistem Geri Yükleme açıksa, 
  • Bu tarihten öncesine ait bir geri yükleme noktanız varsa 

sistemi geri yüklemeniz sorunu en az hasarla ve kesin olarak çözecektir.

24- Son çare: Yenileme


Eğer ilk 22 adım sizde sonuç vermedi ise ve sistem geri yükleme imkanınız yoksa Yenileme sorunu kesin olarak çözecektir. Ancak Yenileme seçeneğini kullanmadan önce bunun sisteminizde ne tür değişiklikler yapacağını (Linkte Hangi dosyalar etkilenecek? başlığı) okuyup, anlamanız istenmeyen veri kayıplarından sakınmanızı sağlayacaktır.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item