nwindows8

Hosts.txt Dosyası Nedir, Windows 8'de Hosts Dosyası Nasıl Düzenlenir?

           Bütün Windows işletim sistemlerinde hosts.txt adı verilen küçük bir sistem dosyası bulunur. Windows 7 ve daha önceki Windows işletim sistemlerinde bu dosyayı düzenlemek son derece kolayken Windows 8'de artık o kadar kolay değil. Bu yazıda Windows 8'de bu dosyayı nasıl düzenleyebileceğinizi anlatacğım. Ama önce hosts.txt dosyasının ne işe yaradığını anlatmak istiyorum...








          Bu dosyanın ne işe yaradığını anlatabilmek için önce Internetin temel çalışma prensiplerinden birini anlatmam gerekiyor;

          Tarayıcınızı açıp herhangi bir adres yazdığınızda (www.facebook.com olsun) tarayıcınız için bu adresin hiçbir anlamı yoktur. Çünkü ve sitelerinin adresleri sayılardan oluşur.Ancak hiçbir kullanıcı bu adresleri aklında sayı olarak tutamayacağından bu sayılar isimlere karşılık gelecek şekilde eşleştirilirler. Yani aslında adresi 173.252.101.26 olan Facebook'a girmeniz için www.facebook.com yazmanız yeterlidir. Siz bu ismi yazdığınızda bilgisayarınız önce hosts.txt dosyasına bakar. Burada eğer www.facebook.com adresi 173.252.101.26 adresindeki sisteye karşılık geliyor bilgisi varsa (#       173.252.101.26   facebook.com gibi) tarayıcınız direkt tıpkı telefon numarası çevirmeniz gibi 173.252.101.26 adresini işler ve Facebook Web sitesini açar. Ancak hosts.txt dosyasında Facebook ile ilgili bir bilgi yoksa o zaman Internetteki DNS sunucularına Facebook sistesinin gerçek adresini sorar. DNS sunucularında bütün sistelerin gerçek adresleri bulunur. DNS sunucusu tarayıcınıza 173.252.101.26 adresini verir ve tarayıcınız sizin için sisteyi açar.

          Sizde tarayıcınıza 173.252.101.26 adresini girip deneyebilirsiniz.

hosts.txt dosyasını düzenleyerek 2 şey elde edebilirsiniz:


  1. Bir siteyi engellemek
  2. Engellenmiş bir siteye ulaşmak



Bir siteyi engellemek


        Bir siteyi englelemek istediğinizde (yasaklayacağımız site örnek.com olsun)  hosts.txt dosyasına

# 127.0.0.1 örnek.com

        kodunu eklemeniz yeterli olacaktır. Bu durumda tarayıcınıza örnek.com yazdığınızda hosts.txt dosyası tarayıcınızı 127.0.0.1 adresine yönlendirecektir -ki bu bilgisayarımızın yerel adresi olduğu için site açılmayacaktır.


Tarayıcınızj önbelleğini de sıfırlamayı unutmayın.


 Engellenmiş bir siteye ulaşmak


       Türkiye'de bildiğiniz gibi sık sık sitelere ulaşım yasaklanıyor. Internet servis sağlayıcıları bu yasaklamayı genelde sitenin DNS adresini manipule ederek uyguluyorlar. Yani siz örnek.com yazıyorsunuz -eğer site yasaklıysa- Internet sağlayıcınız (TTNET olsun) DNS sunucusuna bu sstenin gerçek adresi yerine mahkeme emrini görüntüleyen bir sistenin adresini kaydediyor, tarayıcınızda DNS suncusu kendisine yanlış adres verdiği için yanlış siteye gidiyor. Bu durumda siz hosts.txt dosyasına bu sistenin gerçek adresini yazarsanız tarayıcınız DNS sunucuya sormayacağı için kandırılmıyor ve doğru adrese gidiyor. Bu yöntemin başka bir kullanım amacı ise illegal program kullanımılarında programın lisans sunucularına erişimini engellemek. Konuyla ilgili bir yazıyı Google erişim yasağı esnasında yayınlamıştım: Google ve Youtube Yasağı ve Yapılabilecekler



Yukarıda anlattıklarımın son derece genel bilgiler olduğunu ve sistemin daha karmaşık olmasından dolayı her zaman yukarıda anlatıldığı gibi gerçekleşmeyebileceğini göz önünde bulundurun lütfen.




            Yukarıda da bahsettiğim üzere Windows 8'in hosts.txt dosyasındaki değişikliklere yaklaşımı önceki Windows sürümlerinden farklı. Bunun sebebi ise Windows 8 ile beraber gömülü olarak gelen Windows Defender. Windows Defender, hosts.txt dosyasında yapılan değişiklikleri burada görebileceğiniz üzere olası bir tehdit olarak görüyor ve hosts.txt dosyasını varsayılan sıfırlıyor. Bunda da haksız sayılmaz çünkü malware, adware ve spyware gibi zararlı yazılımlar veya programlar genelde hosts.txt dosyasını değiştirerek sizleri kendi istedikleri sitelere yönlendirirler. Windows Defender'ın üzerinde değişiklik yaptığınız hosts.txt dosyasını sıfırlamasının önüne geçmenin ise 2 yolu var;


  1. Windows Defender'ın hosts.txt dosyasını taramasını önlemek
  2. 3. parti bir Anti-Virüs yazılımı kullanmak.

         Çoğu 3. parti Anti-Virüs yazılımı hosts.txt dosyası değişikliklerini bu kadar katı kurallarla engellemiyor. 3. parti bir Anti-Virüs yazılımı kurduğunuzda Windows Defender kendini otomatik olarak kapatacaktır. Ancak yine de kontrol edin çünkü aynı anda çalışmaları sistem performasını dibe vurduracaktır.





           Windows Defender kullanmaktan memnunsanız ve kullanmaya devam etmek istiyorsanız yapmanız gereken Defender'a "Hosts dosyasını tarama!" demek. Bunun için ise alttaki adımları uygulamanız yeterli.

1Windows logo tuşuna Windows logo tuşu basın ve Defender yazın. Çıkan arama sonuçlarında Windows Defender'a tıklatın.


2- Windows Defender'da Ayarla sekmesini açın ve Dışlanan dosyalar ve konumlar'ı seçtikten sonra Gözat butonuna tıklatın.


3- Açılan Gözat penceresinde C:\Windows\System32\Drivers\etc yolunu izleyin ve hosts dosyasını bulup seçtikten sonra Tamam'a tıklatın.


4- C:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts adresinin yukarıdaki kutuda belirdiğini göreceksiniz. Ekle'ye tıklatın.


5- Ekle'ye tıklattığınızda adres alttaki kutuya yani taramalardan muaf lokasyonlara eklenecek. Değişiklikleri kaydet'e tıklatın.


6- Windows Defender'ı kapatın. Artık hosts.txt dosyasında yaptığınız değişiklikler sıfırlanmayacak.  hosts.txt dosyasını düzenlemeyi ise burada anlatmıştım: Google ve Youtube Yasağı ve Yapılabilecekler

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item