nwindows8

Windows To Go, Bölüm I - Windows To Go Nedir?

           Daha önceki Windows sürümlerinin aksine Windows To Go ile Usb sürücüsü üzerinde bir Windows 8 kopyası oluşturup gittiğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Windows To Go çalışma alanı bir Usb sürücüsündeki Windows 8 işletim sisteminin yanı sıra çalışma alanı oluşturulurken kopyalanan tüm dosya, klasör ve uygulamaları içerir...

          Bu özellik sadece Windows 8 Enterprise sürümüne özgü olduğu için bu sürümde kolayca otomatik olarak oluşturabileceğiniz Windows To Go Usb sürücüyü başka bir Windows sürümü kullanıyorsanız elle oluşturmanız gerekli. Ancak bu konuya geçmeden önce Windows To Go'yu başka bir deyişle taşınabilir Windows 8'i daha ayrıntılı inceleyelim...


Windows 8 To Go ile Klasik Windows 8 arasında 
ne fark vardır?

 Harici diskler
 devre dışıdır...
 Windows To Go kullanırken kullandığınız bilgisayardaki depolama birimlerine ulaşamazsınız. Bu misafir olduğunuz bilgisayarın sabit disklerinde bulunan dosyaları yanlışlıkla silmenizin veya değiştirmenizin önüne geçer. (Bu kısıtlamayı nasıl aşacağınızı alttaki linklerde anlattım)

Aynı şekilde herhangi bir Windows yüklü bilgisayara Windows To Go sürücünüzü takarsanız Dosya Gezgini'nde görüntülenmeyecektir.
 Güvenilir Platform Modülü (TPM) devre dışıdır...  Windows To Go ile çalışırken Güvenilir Platform Modülü güvenlik donanımı çalışmayacaktır.
 Hazırda Beklet
varsayılan olarak devre dışıdır...
 Windows To Go sürücünüzü değişik bilgisayarlarda sorunsuzca kullanabilmeniz için Hazırda Beklet modu varsayılan olarak devre dışıdır. Ancak isterseniz bu modu Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi'ni kullanarak etkinleştirebilirsiniz. (Bu kısıtlamayı nasıl aşacağınızı alttaki linklerde anlattım)
 Kurtarma Seçenekleri (WinRe)  mevcut değildir... 
Windows To Go sürücünüzde bir sorun olduğunda onarmak yerine yeniden oluşturmak zorundasınızdır...
 Bilgisayarı Sıfırlama ve Bilgisayarı Yenileme özellikleri kullanılamaz
Windows To Go sürücüsü için 
Bilgisayarı Sıfırlama ve Bilgisayarı Yenileme özellikleri devre dışıdır ve kullanılamaz
 Microsoft Mağazası varsayılan olarak devre dışıdır...
  Microsoft Mağazası uygulamalarının kullanımı belli lisans şartlarına tabi olduğundan (Bir uygulama lisansı en fazla 5 farklı bilgisayarda kullanılabilir) lisans karmaşası yaşanmaması adına Microsoft Mağazası varsayılan olarak devre dışıdır. (Windows 8.1 hariç) Eğer Windows To Go sürücünüzü kısıtlı sayıda bilgisayarda kullanmayı planlıyorsanız Mağaza'yı etkinleştirebilirsiniz.. (Bu kısıtlamayı nasıl aşacağınızı alttaki linklerde anlattım)


         Windows To Go sürücüsünü dilediğiniz kadar bilgisayarda kullanabilirsiniz. Bir bilgisayarı Windows To Go sürücüsü ile ilk defa yüklediğinizde donanım taranacak ve gerekli sürücüler otomatik olarak yüklenmeye başlayacaktır. Aynı bilgisayarı daha sonra tekrar Windows To Go sürücüsü ile başlatırsanız Windows 8 bilgisayarı tanıyacak ve bu bilgisayarın donanımına uygun olan (İlk seferde yüklenen ve arşivlenen) sürücü setini otomatik olarak kullanıma açacaktır. Özet olarak; daha önce Windows To Go ile kullandığınız bir bilgisayarda tekrar sürücü yüklenmesine gerek olmayacaktır.

         Kullandığınız uygulamaların bazıları ise kullandığınız bilgisayarın donanımına bağlı olarak düzgün çalışmayabilir.

Gereksinimler...

 Usb sürücü Windows To Go sertifikalı veya USB 3.0 arayüzü kullanan ve yüksek okuma yazma hızları olan bir sürücü. Örnek sürücüler:  Kingston DataTraveler® Workspace, Spyrus Portable Workplace,  WD My Passport Enterprise

İleride bu sürücülerin sayısı artacaktır. Ancak "Akıcı çalışmasa da olur" dedikten sonra minumum 16 Gb,  ideal olarak minimum 32 Gb kapasitede bir sürücü işinizi görecektir. Ancak benim yaptığım testlerde Usb 2.0 arayüzüne sahip standart bir Usb flash sürücü ile sistemin açılmasının 15-20 dakika sürdüğünü belirteyim. Oysa Usb 3.0 arayüzünden bağladığım SSD ile bu 1 dakikadan az sürdü.

Özetlersek elinizde Usb 3.0 ve hızlı rastlantısal okuma yazma hızlarına sahip bir Usb sürücü yoksa Windows To Go kullanmak pek akıl karı değil. Ancak deneyim kazanmak için, eğlenmek için  veya meraktan oluşturup kullanabilirsiniz. Daha fazla bilgi için alttaki bilgi notunu okuyun...
 Ev sahibi bilgisayar Windows To Go ile başlatacağınız bilgisayarın, Usb sürücüden ön yükleme desteğinin olması ve bu desteğin BIOS'dan etinleştirilmiş olması, kullandığınız Windows 8 sürümü ile uyumlu  (x86 veya x64) ve 1 Ghz'den hızlı bir işlemciye sahip olması, minimum 2 GB belleğe (RAM) sahip olması, DirectX 9 veya üzeri DirectX sürümünü destekeleyen bir ekran kartının olması, Usb 2.0 ve üzeri Usb portuna sahip olması gerekir.

Genel olarak son 4-5 senede alınmış herhangi  bir bilgisayarın Windows To Go sürücüsünü kullanmak için yeterli bir ev sahibi olacağını söyleyebiliriz.
 Ev sahibi bilgisayardaki 
BIOS/UEFI sınırlamaları
  •  BIOS kullanan bir sistemde 32 Bit işlemci ile sadece 32 bit Windows To Go,
  • BIOS kullanan bir sistemde 64 Bit işlemci ile hem 32 hem 64 Bit Windows To Go,
  • UEFI kullanan bir sistemde  32 Bit işlemci ile sadece 32 bit Windows To Go,
  • UEFI kullanan bir sistemde  64 Bit işlemci ile sadece 64 bit Windows To Go kullanabilirsiniz...

Bilgilendirme
USB flash sürücüye Windows To Go kurup bunu akıcı bir şekilde kullanabilmeniz için bu sürücünün yukarıda anlattığım gibi Windows To Go sertifikasına sahip olması gerekiyor. Bu da aynı SSD ünitelerinde olduğu gibi çok hzlı okuma yazma değerleri olan kendine ait bir kontrolcüsü olan bir sürücü demek. Bu tür bir USB flash sürücü ise an itibari ile 250 TL civarı etikete sahip. Eğer bu sürücüyü iş için kullanmayacaksanız veya sokağa atacak paranız yoksa bu tip bir ekipman almak mantıklı değil.

Ben standart 5400 RPM bir HDD'yi bir USB 3.0 disk kutusuna takarak kullandım. Açıkçası performans açısından çok bir sıkıntı yaşamadım. Windows kısa zamanda açılıyor ve gayet akıcı çalışıyor. Çoğunuzda bu tip bir harici diskin olduunu biliyorum. Bu harici diski Windows To Go için kullanmak isterseniz şunları yapın;

  1. Diskin ilk aşamada boş olması gerekiyor. Çünkü kurulum esnasında silinecek. Bilgilerinizi yedekleyin.
  2. Alttaki makalelerden birini kullanarak kurulumu tamamlayın.
  3. Kurulum tamamlandıktan sonra Windows To Go için min. 32 GB yer ayıracak şekilde diskte 2. bir bölüm oluşturun.
  4. Disk Yönetimi'nde yeni oluşturduğunuz bölüme bir harf atayın. 
  5. Artık artan alanı eskiden olduğu gibi depolama amaçlı kullanabilirsiniz. Aynı zamanda diskiniz Windows To Go işlevini yerine getirmeye devam edecektir. Altta benim aynı adımları uygulayarak oluşturduğum sürücüyü görüyorsunuz;


Sonraki Bölüm: 

İlgili konular


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item