nwindows8

Windows To Go, Bölüm III - Kullanım...

           İlk 2 bölümde (Windows To Go, Bölüm I - Windows To Go Nedir? ve Windows To Go Bölüm II - USB Sürücüye Windows 8 Kurulumu ) Windows To Go sürücüsünün başka bir deyişle taşınabilir Windows 8'in ne olduğunu, ne türde sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyabileceğinizi ve bir Windows To Go sürücüsünü nasıl oluşturacağınızı görmüştük.

          Bu yazıda ise oluşturduğunuz Windows 8 To Go Usb sürücüyü nasıl kullanacağınızı anlatacağım...



      Windows To Go usb sürücünüzü kullanabilmeniz için kullanacağınız ev sahibi bilgisayarı Windows To Go usb sürücünüzden başlatmalısınız. Yani kullanacağınız bilgisayarda Windows açıkken Windows To Go usb sürücünüzü kullanamazsınız. Bunun için;

1- Windows To Go sürücünüzü bilgisayarınıza iliştirin.

2- Bilgisayar çalışıyorsa yeniden başlatın, kapalı ise açın.

             Windows To Go sürücünüzü Windows 8 yüklü bir bilgisayarda kullanacaksanız ve bilgisayar kapalı ise bilgisayarı Usb sürücüden başlatmak için geçerli ayarları yapacağınız BIOS'a girmek ve 3. adımı uygulamak mümkün olmayabilir. Bunun sebebi Windows 8'in bildiğimiz klasik kapatma komutlarını kullanmaması. (Daha fazla bilgi için bakınız; Windows 8 Neden Hızlı Başlıyor? "Hızlı Başlat" Nedir?) Bu yüzden bilgisayarı başlatmanız, ardından "Yeniden başlat" komutu ile yeniden başlatmanız gerekiyor.

3- Gerekli tuşlara basarak bilgisayarınızın önyükleme önceliğini Windows To Go sürücünüze verin ve bilgisayarı Windows To Go sürücünüzden ön yükleyin.

             Eğer sürekli kullanmayı planladığınız bir bilgisayarsa, BIOS'a girerek önyükleme önceliğini kalıcı olarak USB portlarına vermeniz bu adımı her seferinde uygulamaktan sizi kurtaracaktır. 

            Bu senaryoda eğer Windows To Go sürücünüz bilgisayara takılı ise bilgisayar otomatik olarak bu sürücüden başlatılır. Takılı olmadığında ise Usb portları boş olduğundan sabit diskten normal olarak başlatılır. 

            Ancak bu yöntemin olası bir sakıncası Windows To Go dışında herhangi bir bilgisayarı önyükleme özelliğine sahip bir Usb sürücüyü (Örneğin Windows kurulum medyası) bilgisayarda takılı unutmanız durumunda bilgisayarın bu sürücüden otomatik olarak başlatılması olacaktır. Bunu göz önünde bulundurun.

           Sizin olmayan bir bilgisayarı kullanacaksanız; bilgisayarı bir sefereliğine Windows To Go sürücünüzden başlatmanız en mantıklısıdır. Çoğu notebook modelinde BIOS'a girmenizi sağlayan tuşun yanı sıra önyükleme önceliğini bir defaya mahsus değiştirmenizi sağlayan başka bir tuş bulunur. Bilgisayarı bunu kullanarak Windows To Go sürücünüzden başlatırsanız bir daha ki başlatmada normal olarak başlayacaktır. Eğer kullandığınız bilgisayarda bu tip bir seçenek yoksa ilk yöntemi kullanıp işiniz bittikten sonra tekrar BIOS'a girmeniz ve önyükleme önceliğini tekrar sabit diske vermeniz gerekir.

           Örneklersek ben Asus notebook kullanıyorum ve BIOS'a girmek ve önyükleme önceliğini kalıcı olarak değiştirmek için F2, bir defaya mahsus olarak önyükleme önceliğini değiştirmek istediğimde ise Esc tuşunu kullanıyorum. 

4- İşiniz bittiğinde Windows To Go çalışma alanınızı kapatın, sürücüyü çıkarın ve ardından bilgisayarınızı başlatın. Ancak Windows To Go çalışma alanınızı, onu içeren USB sürücüsünü çıkarmadan önce tamamen kapatmanız gerekir; aksi takdirde veri kaybedebilir veya işletim sistemine zarar verebilirsiniz. Sürücüyü yanlışlıkla kaldırırsanız hemen tekrar takın ve Windows To Go'nun tamamen kapanmasını bekleyin.

Hepsi bu...

Önemli Uyarı: Eğer kullanacağınız bilgisayarda Sistem Ayrıldı sürücüsü yoksa başka bir deyişle sisteminizin  Önyükleme Yöneticisi (Bootmgr),  C sürücüsünde ise bu bilgisayarı Windows To Go sürücüsü ile başlatmak  Önyükleme Yöneticisi'nin hasar görmesine ve ev sahibi işletim sisteminin açılmamasına sebep olabilir. Bu durum başınıza geldi ise Windows 7'de Başlangıç onarımınıWindows 8'de Otomatik onarımı çalıştırın.

          Bu durumdan kaçınmak için yapmanız gereken ise 300-400 MB boyutunda bir bölüntü oluşturmak ve Önyükleme Yöneticisi'ni (Bootmgr) bu bölüntüye taşımak. (Linkte anlatılan işlemi ters olarak uygulayacaksınız: Önyükleme Yöneticisi'ni (Bootmgr) C Bölüntüsüne Taşımak)

İlgili konular


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item