nwindows8

Windows 8 ve 10: Kullanıcı Hesabı Denetimi Nedir, Ayarları Nasıl Değiştirilir?

        Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC), bilgisayarınızda yönetici düzeyinde izin gerektiren değişiklikler yapılmadan önce sizi uyarır. Varsayılan olarak UAC, uygulamalar bilgisayarınızda değişiklik yapmaya çalıştığında sizi uyarır, ancak UAC'nin sizi uyarma sıklığını değiştirebilirsiniz.

Alttaki  tabloda her bir UAC ayarı ve bu ayarların bilgisayar güvenliğinizi nasıl etkileyeceği açıklanmaktadır...

Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) Uyarısı

AyarAçıklamaGüvenlik etkisi
Her zaman uyar
  • Uygulamalar, bilgisayarınızda yönetici izni gerektiren değişiklikler yapmadan önce uyarılırsınız.
  • Bir uygulama bir Windows ayarını değiştirmeyi denediğinde uyarılırsınız.
  • Yönetici izni gerektiren Windows ayarlarında değişiklikler yapmaya çalışırsanız, uyarılmazsınız.

  • Bu en güvenli ayardır.
  • Uyarı aldığınızda, bilgisayarınızda değişiklik yapılmasına izin vermeden önce her iletişim kutusunun içeriğini dikkatle okumalısınız.



Yalnızca uygulamalar bilgisayarımda değişiklik yapmaya çalıştığında uyar (varsayılan)
  • Uygulamalar, bilgisayarınızda yönetici izni gerektiren değişiklikler yapmadan önce uyarılırsınız.
  • Bir uygulama bir Windows ayarını değiştirmeyi denediğinde uyarılırsınız.
  • Yönetici izni gerektiren Windows ayarlarında değişiklikler yapmaya çalışırsanız, uyarılmazsınız.

  • Size bilgi verilmeden Windows ayarlarına değişiklik yapılmasına izin vermek genellikle güvenlidir. Ancak, Windows ile birlikte gelen belirli uygulamalara komutlar veya veriler geçirilebilir ve kötü amaçlı yazılımlar bu uygulamaları dosya yüklemek veya bilgisayarınızdaki ayarları değiştirmek amacıyla kullanarak bu durumdan yararlanabilir. Bilgisayarınızda hangi uygulamaların çalıştırılmasına izin verdiğiniz konusunda her zaman dikkatli olmalısınız.
a
Yalnızca uygulamalar bilgisayarımda değişiklik yapmaya çalıştığında uyar (masaüstümü soluklaştırma)


  • Uygulamalar, bilgisayarınızda yönetici izni gerektiren değişiklikler yapmadan önce uyarılırsınız.
  • Bir uygulama bir Windows ayarını değiştirmeyi denediğinde uyarılırsınız.
  • Yönetici izni gerektiren Windows ayarlarında değişiklikler yapmaya çalışırsanız, uyarılmazsınız

  • Bu ayar "Yalnızca uygulamalar bilgisayarımda değişiklik yapmaya çalıştığında uyar" ile aynıdır, ancak masaüstünüz soluklaştırılmaz.
  • Bu seçeneği belirlerseniz, diğer uygulamaların görüntüsü UAC iletişim kutusunun görünümüyle karışabilir. Özellikle zaten bilgisayarınızda çalışan kötü amaçlı bir yazılım varsa, bu bir güvenlik riskidir.

Hiçbir zaman uyarma
  • Bilgisayarınızda değişiklik yapılmadan önce uyarılmazsınız. Yönetici olarak oturum açarsanız, uygulamalar bilginiz olmadan bilgisayarınızda değişiklik yapabilir.
  • Standart kullanıcı hesabı ile oturum açarsanız, yönetici izni gerektiren tüm değişiklikler otomatik olarak reddedilir.

  • Bu en az güvenli ayardır. UAC'yi hiçbir zaman bildirim göndermeyecek şekilde ayarladığınızda UAC'yi devre dışı bırakmış olursunuz. Bunun yapılması bilgisayarı potansiyel güvenlik risklerine karşı korumasız bırakır.
  • UAC'yi sizi hiçbir zaman uyarmayacak şekilde ayarladığınızda, hangi uygulamaları çalıştırdığınız konusunda dikkatli olmanız gerekir; çünkü bu uygulamalar bilgisayarınızda sizinle aynı erişime sahip olur. Bu, korumalı sistem bölgelerini, kişisel verilerinizi, kaydedilen dosyaları ve bilgisayarda depolanan diğer her şeyi okuma ve bunlar üzerinde değişiklik yapmayı kapsar. Uygulamalar aynı zamanda Internet dahil bilgisayarınızın bağlandığı her yerle iletişim kurarak bilgi alıp verebilir.

Uyarılar...

  • Her Zaman uyar ayarını kullandıüğınız taktirde Bilgisayarı Sıfırlama ve Bilgisayarı Yenileme özelliğini kullanmazsınız. Bu özellikleri kullanabilmeniz için diğer UAC ayarlarından birini seçmeniz gerekir.
  • Windows Vista ve Windows 7'de kullanılabilen Kayıt Defteri ayarlarında oynayarak (EnableLUA anahtarı DWORD değerini 0 olarak belirleyerek) UAC'yi devre dışı bırakma yöntemini Windows 8'de kullanmayın. Kullanmanız Başlangıç ekranı uygulamalarının çalışmasını engelleyecektir.


1Denetim Masası'nı açın.

2- Şunlardan birini yapın;

  • (Windows 8) Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik yolunu izleyip İşlem Merkezi alanındaki Kullanıcı Hesabıo Denetimi ayarlarını değiştir bağlantısına tıklayın.
  • (Windows 10) Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik yolunu izleyip Güvenlik ve Bakım alanındaki Kullanıcı Hesabıo Denetimi ayarlarını değiştir bağlantısına tıklayın.


3-  Açılan pencerede kaydırma çubuğunu kullanarak istediğiniz ayar konumuna getirin ardından Tamam'a tıklatarak kaydedin.


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item