nwindows8

Windows 8 ve 10: Kullanıcı Hesabı, Yerel Hesap ve Microsoft Hesabı Nedir, Kullanıcı Hesabı Türü Nasıl Değişirilir?

         Kullanıcı hesabı, bilgisayarınızla etkileşimde bulunmak ve Windows'u istediğiniz gibi çalışacağınız şekilde kişiselleştirmek için kullandığınız bilgiler ve ayarlar koleksiyonudur. Örneğin, kullanıcı hesabınız erişebileceğiniz dosyaları ve klasörleri, bilgisayarda yapabileceğiniz değişiklikleri ve masaüstü arka planı veya ekran koruyucu gibi kişisel tercihlerinizi belirler.

         Bilgisayarınızı birkaç kişiyle paylaşıyorsanız ve dosyalarınızı ve ayarlarınızı herkesin görmesini istemiyorsanız, her kişi için ayrı bir kullanıcı hesabı oluşturabilir ve her birine farklı bir kullanıcı adı ve parola verebilirsiniz....

Kullanıcı hesabı Türleri nedir?


Windows'da kullanıcı hesapları 2 özelliğe göre sınıflandırılır: Türüne (Microsoft hesabı veya Yerel hesap) ve yetkilerine (Yönetici, Standart ve Misafir hesapları) Bunlar birbirinden bağımsız değildir ve bir hesap her iki sınıflandırmada kullanılan özelliklere de sahiptir. Örneğin, bir Yönetici hesabı, Yerel hesap olabileceği gibi Microsoft hesabı da olabilir. Ya da Bir Yerel hesap, Yönetici olabileceği gibi Standart veya Misafir hesabı da olabilir. Altta bunların geniş açıklamasını bulabilirsiniz...

I-Tür'e göre kullanıcı hesapları


1.1- Microsoft hesabı

            Windows 8'den önceki Windows sürümlerinde sadece Yerel hesaplar kullanılabiliyordu. Ancak Windows 8 ile beraber 2. bir seçenek olan Microsoft hesabı seçeneği kullanıma sunuldu.

             Microsoft hesabı, Windows oturumunu açarken kullandığınız e-posta adresi ve paroladır. Herhangi bir e-posta adresini kullanabilirsiniz ancak arkadaşlarınızla iletişim kurmak ve sık kullanılan web sitelerinde oturum açmak için kullandığınız e-posta adresini seçmeniz idealdir. Bilgisayarınızda bir Microsoft hesabıyla oturum açtığınızda, bilgisayarınızı önemsediğiniz kişilere, dosyalara ve aygıtlara bağlarsınız.

             Microsoft hesabıyla oturum açtığınızda, bilgisayarınız buluta bağlanır ve:

  • Arkadaşlarınızın Hotmail, Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi yerlerdeki kişi bilgileri ve durumu otomatik olarak güncelleştirilir.
  • SkyDrive, Facebook ve Flickr gibi yerlerden fotoğraf, belge ve diğer dosyaları alabilir ve paylaşabilirsiniz.
  • Temalarınız, dil tercihleriniz, tarayıcı sık kullanılanları ve birçok uygulama dahil olmak üzere kişisel ayarlarınız tüm Windows 8 (Ve üstü) ve Windows RT bilgisayarlarına eşitlenir.
  • Windows Mağazası'nda uygulamalar edinebilir ve bunları farklı bilgisayarlarda kullanabilirsiniz. (Bazı uygulamalar için belirli donanım yapılandırmaları gerekir.) 

1.2- Yerel hesap

           Yerel hesap, yalnızca bir bilgisayara erişim sağlayan bir hesaptır. Yerel hesap oluşturursanız, kullandığınız her bilgisayar için ayrı bir hesap oluşturmanız gerekecektir. Ayarlarınız, kullandığınız Windows 8 veya 10 bilgisayarları arasında eşitlenmez ve bilgisayarınızı buluta bağlamanın faydalarını elde edemezsiniz. Windows Mağazası'ndan uygulama indirmek isterseniz bir Microsoft hesabınız olmalıdır.

II- Yetkilerine göre

           Yetkilerine göre 3 farklı hesap türü vardır. Her tür size bilgisayar üzerinde farklı bir denetim düzeyi sunar:

        2.1-Standart hesaplar günlük kullanım içindir. Bilgisayarınızı ilk kullanmaya başladığınızda büyük olasılıkla bu tür bir hesap oluşturmuşsunuzdur.

        2.2-Yönetici hesapları bilgisayar üzerinde en fazla denetimi sağlar. Bilgisayarınızı korumak için (diğer kişilerin istemediğiniz değişiklikler yapmasını önlemek için) yönetici hesaplarının dikkatle kullanılması gerekir. Bilgisayarınızda diğer kişiler için hesap ayarlıyorsanız, yönetici hesabı kullanmanız gerekir.

         2.3-Konuk hesapları bilgisayarı geçici olarak kullanan kişiler için uygundur. Bilgisayarınızın konuk hesabını Denetim Masası'nda açabilirsiniz.


Windows 10'da Konuk Hesabı devre dışı bırakıldı. Ancak burada anlattığım şekilde ekleyebilirsiniz: Windows 10: Konuk Hesabını Etkinleştirmek

III- Hesap türünü değiştirmek

3.1-Eğer Yerel  hesabınızı Microsoft hesabına çevirmek ya da Microsoft hesabını Yerel hesaba çevirmek istiyorsanız alttaki linklerden yararlanın. Yetkilerine göre hesap türleri arasında geçiş yapmak istiyorsanız 4. bölümü kullanın.


IV- Hesap yetkilerini değiştirmek


Eğer sistemdeki tek yönetici hesabı sizseniz -önce başka bir Yönetici hesabı oluşturmadan- hesabınızı Standart hesaba çevirmeyin. Bunu yaparsanız Standart kullanıcının erişemediği her yetkiyi ve dosyayı kaybedebilirsiniz.

I. YOL: 
Denetim Masası'ndan;

4.1.1- Denetim Masası'nı açın.

4.1.2- Şunlardan birini yapın;

  • Windows 8'de Denetim Masası\Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması yolunu izleyip Hesap türünü değiştir bağlantısına tıklayın.
  • Windows 10'da Denetim Masası\Kullanıcı Hesapları altında göreceğiniz Hesap türünü değiştir bağlantısına tıklayın.

Windows 8
Windows 10

4.1.3- Yetkilerini değiştirmek istediğiniz hesaba tıklayın.


4.1.4- Hesap türünü değiştir'e tıklatın.


4.1.5- Dilediğiniz hesap türünü seçip Hesap türünü değiştir'e tıklatarak kaydedin.


4.1.6- Sonuç: Standart hesap türü Yönetici hesap türü oldu.


II. YOL: 
Gelişmiş Kullanıcı Hesapları Panelinden

4.2.1- Çalıştır'ı açın ve netplwiz yazıp Enter'a basın.

4.2.2- Açılan Kullanıcı Hesapları panelinde Kullanıcı bu bilgisayarı kullanmak için bir ad ve parola girmelidir seçeneğinin işaretli olduğundan emin olduktan sonra yetkilerini değiştirmek istediğiniz hesabı seçin ve Özellikler'e tıklatın.


4.2.3- Grup Üyeliği sekmesini açın ve dilediğiniz bir hesap türünü (Yeşil işaretli alanlar) seçerek kaydedin.


4.2.4- Sonuç:

Önce: Hesap Yönetici hesabı
Sonra: Hesap Standart hesap

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item