nwindows8

Windows To Go Bölüm II/a - Windows 7, 8 veya 8.1'de USB Sürücüye Windows To Go Kurulumu

           İlk bölümde (Windows To Go, Bölüm I - Windows To Go Nedir?) Windows To Go sürücüsünün başka bir deyişle taşınabilir Windows 8'in ne olduğunu, ne türde sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyabileceğinizi görmüştük. Bu bölümde ise bir Windows To Go sürücüsünü nasıl oluşturacağınızı göreceğiz.

          Bu özellik sadece Windows 8 Enterprise sürümüne özgü olduğu için bu sürümde kolayca otomatik olarak oluşturabileceğiniz  Windows To Go Usb sürücüyü başka bir Windows sürümü kullanıyorsanız elle oluşturmanız gerekli. İşte bu yazıda Windows 7 veya Windows 8 yüklü bir bilgisayarda Windows 8 To Go Usb sürücüyü nasıl oluşturacağınızı bulacaksınız...


Gereksinimler...

  1. Windows 7 ya da Windows 8 yüklü (Windows 8 RT hariç) bir bilgisayar *
  2. USB flash sürücü ya da harici disk **
  3. Windows 8 kurulum medyası (ISO veya DVD formatında)
  4. Windows® Otomatik Yükleme Seti (AIK) ***
  5. Yaklaşık 3 saat zaman ****

*        Kullanacağınız Windows 8 kurulum medyası ile aynı mimaride (32-64 Bit) olmalı.
**      Kullanacağınız Usb sürücü standartları ile ilgili bilgiyi ilk bölümde vermiştim.
***   Buradan indirebilirsiniz. Yükleme boyutu 1.2 GB ve indirmek 8 Mbps bir ADSL bağlantısıyla minimum 20-25 dk. sürecektir.
**** Sisteminizde AIK'in kurulu olup olmamasına, Internet bağlantınızın hızına ve Usb sürücünüzün hızına bağlı olarak değişebilir.


İlk aşama: Hazırlık

1- İlk iş olarak Windows® Otomatik Yükleme Seti'ni (AIK) bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Bunun için:

          a-) ISO'yu indirdikten sonra ISO dosyasını DVD'ye yazdırmanız ve Windows AIK'i  DVD'den yüklemeniz gerekir

ya da,

           b-) Daha kolay bir alternatif olarak indirdiğiniz ISO dosyasını bir sanal optik sürücüye takabilir ve yüklemeyi sanal optik sürücüden başlatabilirsiniz. Eğer Windows 8 kullanıyorsanız bu son derece kolay çünkü Windows 8 bu kabiliyete sahip, ancak Windows 7 kullanıyorsanız yine 3. parti bir araç (Örneğin, Daemon-tools) kullanmanız gerekiyor. Nasıl yapacağınızı daha önce burada anlatmıştım.

StartCD uygulamasına çift tıklayın,

Windows AIK Kur bağlantısına tıklayarak kurulumu başlatın


2- 2. iş olarak yapmamız gereken şey Usb flash sürücümüzü hazırlamak. Bunun için Usb flash sürücünüzü bilgisayara iliştirin ve 3/a adımından devam edin. (Usb sürücünüz biçimlendirileceği için bütün veriler silinecek. Usb sürücünüzde önemli verileriniz varsa önce yedeklemeyi unutmayın)

          a-) Bir komut istemcisini yönetici haklarıyla açın:  Windows 7  --  Windows 8

           b- Alttaki komutları her satırdan sonra Enter'a basarak girin;

  • diskpart
  • list disk
  • select disk 2 *
  • clean 
  • create partition primary 
  • format fs=ntfs quick
  • assign **
  • active 
  • exit
  • exit

*  Bu komutta yer alan 2 rakamı yerine siz kendi Usb sürücünüzün numarasını yazacaksınız. Bu numarayı ise 2. komut olan list disk komutundan sonra size verilen listede Usb sürücünüzün numarasını tespit ederek bulacaksınız. Bu tespiti listelenen sürücülerin büyüklüklerini kontrol ederek kolayca yapabilirsiniz. (Alttaki resmi inceleyin) Yanlış numara yazmanız yanlış bir diski biçimlendirmenize ve veri kaybetmenize sebep olabilir. Dikkat!
** Bu komuttan sonra Usb sürücünüze ait bir Dosya Gezgini penceresi açılabilir. Dosya Gezgini penceresini kapatın ve devam edin.


         c-) Son komuttan sonra Komut İstemcisi kapanacak. Usb sürücünüzün bilgisayardan ilişiğini kesmeyin ve 3. adıma geçin.


3- Son olarak, Windows 8 medyanız DVD formatında ise DVD'nizi optik sürücünüze takın. Windows 8 medyanız ISO formatında ise  1/b adımında anlattığım gibi sanal optik sürücüye takın. Altta gördüğünüz gibi Bilgisayar penceresini açtığınızda ikisini de görebiliyor olmanız gerekiyor. Bunların sürücü harflerini not alın çünkü kurulum esnasında kullanacağımız komutlar için lazım olacak. Örneğin benim için Windows 8 kurulum medyasının harfi F ve Windows To Go Usb sürücümün harfi G


2. Aşama: Kurulum

I- Bir komut istemcisini yönetici haklarıyla açın:  Windows 7  --  Windows 8

II- Windows To Go sürücünüze 64 Bit Windows 8 kuracaksanız ilk komutu, 32 Bit Windows 8 kuracaksanız 2. komutu girin ve Enter'a basın.

  • "C:\Program Files\Windows AIK\Tools\amd64\imagex.exe" /apply F:\sources\install.wim 1 G:
  • "C:\Program Files\Windows AIK\Tools\x86\imagex.exe" /apply F:\sources\install.wim 1 G:\

F harfinin yerine Windows 8 kurulum medyasının bulunduğu optik sürücünüzün harfini, G harfinin yerine ise Windows To Go için kullanacağınız Usb sürücünün harfini kullanacaksınız. Ayrıntı için üstte 3. adımı inceleyin.


III- Artık kurulum başlayacak bekleyin. Bu işlem minimum 1.5- 2 saat sürecektir.


IV- Kurulum bittikten sonra Usb sürücümüzde önyükleme için gerekli dosyaları oluşturmamız gerekiyor. Bunun için alttaki komutları kullanın;

  • Eğer Windows To Go sürücünüzü oluştururken kullandığınız bilgisayarda Windows 7 yüklü ise bcdboot G:\windows /s G:   (G harfinin yerine Windows To Go sürücünüzün harfi gelecek) komutunu,
  • Eğer Windows To Go sürücünüzü oluştururken kullandığınız bilgisayarda Windows 8 yüklü ise bcdboot G:\windows /s G: /f ALL   (G harfinin yerine Windows To Go sürücünüzün harfi gelecek) komutunu kullanın.  (Alttaki resim)

İlk komut Windows 8 BCD'sine (BCD: Boot Configuration Data) nazaran daha yavaş olan Windows 7 BCD'sini yükler.  2. komut ise ilkinden farklı olarak Windows 8 BCD'sini yükler ve UEFI modunda önyüklemeyi de destekliyor. Eğer Windows 7 yüklü bir sistemde Windows To Go sürücüsünü oluşturduğunuz için ilk komutu kullandıysanız daha sonra Windows 8 yüklü bir bilgisayarda 2. komutu girerek Windows To Go sürücünüze Windows 8 BCD'si yükleyebilir ve UEFI önyükleme modu desteği kazandırabilirsiniz.


V- BCD dosyalarının yüklenmesi bittikten sonra başarılı olduğuna dair bir mesaj alacaksınız. (Üstteki resim) Artık Windows To Go sürücünüzü kullanmaya başlayabilirsiniz. Hayırlı olsun.


Sonraki Bölüm: Windows To Go, Bölüm III - Kullanım...

İlgili konular


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item